Gıda muhafaza ve işleme teknolojilerinde temel uygulamalar (Pastörizasyon, sterilizasyon, kurutma, dondurma, soğutma, fermentasyon, dumanlama vb.), gıda işlemede yeni teknolojiler ve inovasyon uygulamaları (Yüksek basınç, radyofrekans, mikrodalga, ışınlama, ohmik ısıtma, ultrasound vb. uygulamaları), gıdaların kimyasal koruyucularla muhafazası, tahıl işleme teknolojisi, meyve ve sebze işleme teknolojisi, süt işleme teknolojisi, et işleme teknolojisi, alkollü ve alkolsüz içecekler teknolojisi, bitkisel yağ teknolojisi vb. konular bu dersin içeriğini oluşturmaktadır. |
|
Hafta |
Konu |
Ön Hazırlık |
1) |
Giriş, Gıda Muhafaza ve İşleme Teknolojilerinde Temel İlkeler |
|
2) |
Gıda Muhafaza ve İşleme Teknolojilerinde Temel İlkeler |
|
3) |
Gıda Muhafaza ve İşleme Teknolojilerinde Temel Uygulamalar (Pastörizasyon, sterilizasyon, kurutma, dondurma, soğutma, fermentasyon, dumanlama vb.) |
|
4) |
Gıda Muhafaza ve İşleme Teknolojilerinde Temel Uygulamalar (Pastörizasyon, sterilizasyon, kurutma, dondurma, soğutma, fermentasyon, dumanlama vb.) |
|
5) |
Makale Sunum-1 (Isıl İşlemler) |
|
6) |
Gıda Muhafaza ve İşleme Teknolojilerinde Temel Uygulamalar (Pastörizasyon, sterilizasyon, kurutma, dondurma, soğutma, fermentasyon, dumanlama vb.) |
|
7) |
Makale Sunum-2 (Soğutma, Dondurma) |
|
8) |
Arasınav |
|
9) |
Gıda Muhafaza ve İşlemede Yeni Teknolojiler ve Inovasyon Uygulamaları (Yüksek basınç, mikrodalga, ışınlama, ohmik ısıtma, ultrasound vb. uygulamaları) |
|
10) |
Gıda Muhafaza ve İşlemede Yeni Teknolojiler ve Inovasyon Uygulamaları (Yüksek basınç, mikrodalga, ışınlama, ohmik ısıtma, ultrasound vb. uygulamaları) Makale Sunum-3 (Yeni Teknolojiler ve Inovasyon Uygulamaları) |
|
11) |
Tahıl İşleme Teknolojisi, Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi, Süt İşleme Teknolojisi, Bitkisel Yağ İşleme Teknolojisi, Et İşleme Teknolojisi, Çay İşleme Teknolojisi vb. Gıda Gruplarına Örnekler |
|
12) |
Tahıl İşleme Teknolojisi, Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi, Süt İşleme Teknolojisi, Bitkisel Yağ İşleme Teknolojisi, Et İşleme Teknolojisi, Çay İşleme Teknolojisi vb. Gıda Gruplarına Örnekler |
|
13) |
Proje Sunumları |
|
14) |
Proje Sunumları Genel Değerlendirme |
|
Ders Notları: |
Haftalık olarak dersin öğretim üyesi tarafından dağıtılacak ve/veya önerilecektir. |
Diğer Kaynaklar: |
1. Murano P.S. Understanding Food Science and Technology. Wadsworth, Cengage Learning, Belmont USA, 2003.
2. Campbell-Platt G. Food Science and Technology. Blackwell PublishingLtd, Iowa, USA, 2009.
3. James G. B. Food Processing Handbook.John Wiley&Sons,Canada, Ltd, 2006.
4. Smith J.S.,Hui Y.H.Food Processing and Applications, Blackwell PublishingLtd, Iowa, USA, 2004.
5. Kai Knoerzer, Pablo Juliano, Peter Roupas, Cornelis Versteeg (ed.) InnovativeFoodProcessing Technologies, Wiley-Blackwell, USA, 2011 |