ENDÜSTRİ 4.0 (İNGİLİZCE, TEZSİZ)
Yüksek Lisans TYYÇ: 7. Düzey QF-EHEA: 2. Düzey EQF-LLL: 7. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
BES5010 Gıda Muhafaza ve İşleme Teknolojileri Güz 3 0 3 8
Bu dersin açılması ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: Tr
Dersin Türü: Departmental Elective
Dersin Seviyesi: LİSANSÜSTÜ
Dersin Veriliş Şekli:
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi DİLEK ARDUZLAR KAĞAN
Dersin Amacı: Farklı gıda gruplarına uygulanan çeşitli gıda muhafaza ve işleme teknolojileri hakkında güncel bilgilerin öğretilmesi ve bu yöntemlerin gıdada oluşturduğu temel değişimlerin gıda kalitesi ve sağlık açısından değerlendirilmesidir. Gıda kimyası, gıda mikrobiyolojisi gibi bilgilerini gıda teknolojisi ile bütünleştirme ile birlikte inovatif ve yeni ürün geliştirme becerisi kazandırılacaktır.

Öğrenme Çıktıları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Bu dersin sonunda öğrenciler aşağıda belirtilen konular hakkında bilgi sahibi olacaklardır:
Bu dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler,
1- Gıda muhafaza ve işleme teknolojilerinin genel ilkeleri ile sıklıkla kullanılan ve yeni, inovatif teknikleri bilir.
2- Farklı gıda gruplarına uygulanan üretim teknolojilerini öğrenir.
3- Uygulanan teknolojinin gıdanın yapısında ve kalitesinde oluşturduğu değişiklikleri kavrar.
4- Uygulanan teknolojiye bağlı oluşan değişikliklerin sağlık üzerine etkilerini değerlendirir.

Dersin İçeriği

Gıda muhafaza ve işleme teknolojilerinde temel uygulamalar (Pastörizasyon, sterilizasyon, kurutma, dondurma, soğutma, fermentasyon, dumanlama vb.), gıda işlemede yeni teknolojiler ve inovasyon uygulamaları (Yüksek basınç, radyofrekans, mikrodalga, ışınlama, ohmik ısıtma, ultrasound vb. uygulamaları), gıdaların kimyasal koruyucularla muhafazası, tahıl işleme teknolojisi, meyve ve sebze işleme teknolojisi, süt işleme teknolojisi, et işleme teknolojisi, alkollü ve alkolsüz içecekler teknolojisi, bitkisel yağ teknolojisi vb. konular bu dersin içeriğini oluşturmaktadır.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Giriş, Gıda Muhafaza ve İşleme Teknolojilerinde Temel İlkeler
2) Gıda Muhafaza ve İşleme Teknolojilerinde Temel İlkeler
3) Gıda Muhafaza ve İşleme Teknolojilerinde Temel Uygulamalar (Pastörizasyon, sterilizasyon, kurutma, dondurma, soğutma, fermentasyon, dumanlama vb.)
4) Gıda Muhafaza ve İşleme Teknolojilerinde Temel Uygulamalar (Pastörizasyon, sterilizasyon, kurutma, dondurma, soğutma, fermentasyon, dumanlama vb.)
5) Makale Sunum-1 (Isıl İşlemler)
6) Gıda Muhafaza ve İşleme Teknolojilerinde Temel Uygulamalar (Pastörizasyon, sterilizasyon, kurutma, dondurma, soğutma, fermentasyon, dumanlama vb.)
7) Makale Sunum-2 (Soğutma, Dondurma)
8) Arasınav
9) Gıda Muhafaza ve İşlemede Yeni Teknolojiler ve Inovasyon Uygulamaları (Yüksek basınç, mikrodalga, ışınlama, ohmik ısıtma, ultrasound vb. uygulamaları)
10) Gıda Muhafaza ve İşlemede Yeni Teknolojiler ve Inovasyon Uygulamaları (Yüksek basınç, mikrodalga, ışınlama, ohmik ısıtma, ultrasound vb. uygulamaları) Makale Sunum-3 (Yeni Teknolojiler ve Inovasyon Uygulamaları)
11) Tahıl İşleme Teknolojisi, Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi, Süt İşleme Teknolojisi, Bitkisel Yağ İşleme Teknolojisi, Et İşleme Teknolojisi, Çay İşleme Teknolojisi vb. Gıda Gruplarına Örnekler
12) Tahıl İşleme Teknolojisi, Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi, Süt İşleme Teknolojisi, Bitkisel Yağ İşleme Teknolojisi, Et İşleme Teknolojisi, Çay İşleme Teknolojisi vb. Gıda Gruplarına Örnekler
13) Proje Sunumları
14) Proje Sunumları Genel Değerlendirme

Kaynaklar

Ders Notları: Haftalık olarak dersin öğretim üyesi tarafından dağıtılacak ve/veya önerilecektir.
Diğer Kaynaklar: 1. Murano P.S. Understanding Food Science and Technology. Wadsworth, Cengage Learning, Belmont USA, 2003. 2. Campbell-Platt G. Food Science and Technology. Blackwell PublishingLtd, Iowa, USA, 2009. 3. James G. B. Food Processing Handbook.John Wiley&Sons,Canada, Ltd, 2006. 4. Smith J.S.,Hui Y.H.Food Processing and Applications, Blackwell PublishingLtd, Iowa, USA, 2004. 5. Kai Knoerzer, Pablo Juliano, Peter Roupas, Cornelis Versteeg (ed.) InnovativeFoodProcessing Technologies, Wiley-Blackwell, USA, 2011

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Devam 0 % 0
Laboratuar 0 % 0
Uygulama 0 % 0
Arazi Çalışması 0 % 0
Derse Özgü Staj % 0
Küçük Sınavlar 0 % 0
Ödev 3 % 15
Sunum 0 % 0
Projeler 1 % 20
Seminer 0 % 0
Ara Sınavlar 1 % 25
Ara Juri 0 % 0
Final 1 % 40
Rapor Teslimi 0 % 0
Juri 0 % 0
Bütünleme % 0
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

AKTS / İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 14 3 42
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Derse Özgü Staj 0 0 0
Arazi Çalışması 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışması 14 7 98
Sunum / Seminer 4 2 8
Proje 4 12 48
Ödevler 0 0 0
Küçük Sınavlar 0 0 0
Ara Juri 0 0 0
Ara Sınavlar 1 2 2
Rapor Teslimi 0 0 0
Juri 0 0 0
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 200

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı