ENDÜSTRİ 4.0 (İNGİLİZCE, TEZSİZ) | |||||
Yüksek Lisans | TYYÇ: 7. Düzey | QF-EHEA: 2. Düzey | EQF-LLL: 7. Düzey |
Ders Kodu | Ders Adı | Yarıyıl | Teorik | Pratik | Kredi | AKTS |
BES5008 | Gıda Hijyeni ve HACCP | Güz | 3 | 0 | 3 | 8 |
Bu dersin açılması ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir |
Öğretim Dili: | Tr |
Dersin Türü: | Departmental Elective |
Dersin Seviyesi: | LİSANSÜSTÜ |
Dersin Veriliş Şekli: | |
Dersin Koordinatörü: | Dr. Öğr. Üyesi DİLEK ARDUZLAR KAĞAN |
Dersin Amacı: | Toplu beslenme yapan kuruluşlarda besin güvenliğini sağlamaya yönelik ulusal ve uluslararası gıda güvenliği yönetim sistemleri ve uygulama ilkelerini öğrenmek. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; Besin zincirinde besin güvenliğini tehdit eden tehlikeler; fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik tehlikeler kavramlarını öğrenir Besin zehirlenmeleri ve önlenmesi yönelik kavram ve uygulamaları öğrenir Besin güvenliğini sağlamaya yönelik ülkemizde kullanılan yasal düzenlemelerin öğrenir HACCP temel kavramlarını öğrenir ISO 22000 temel kavramlarını öğrenir Gıda güvenliği uygulamalarına yönelik uluslararası standartların, SQF, IFS, BRC/IOP, BRC temel kavramlarını öğrenir Gıda güvenliği yönetim sistemlerini uygulama ve yönetme becerisini kazanır. |
Besin güvenliğine giriş, besin zehirlenmeleri, mikrobiyolojik tehlikeler, kimyasal tehlikeler, fiziksel tehlikeler, besin zehirlenmeleri, kontaminasyon kaynakları ve kontrolleri, kritik kontrol noktaları, ülkemizde gıda güvenliğini sağlamaya yönelik oluşturulan yasal düzenlemeler, ön gereksinim programları, HACCP, ISO 22000, SQF, IFS, BRC/IOP, BRC |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | |
1) | Besin güvenliğine giriş | ||
2) | Besin kaynaklı zehirlenmeler | ||
3) | Mikrobiyolojik tehlikeler, kimyasal tehlikeler, fiziksel tehlikeler | ||
4) | Besin kaynaklı zehirlenmeleri kontaminasyon kaynakları ve kontrolleri, kritik kontrol noktaları | ||
5) | Ülkemizde gıda güvenliğini sağlamaya yönelik yasal düzenlemeler | ||
6) | Ön gereksinim programları | ||
7) | HACCP | ||
8) | HACCP ödev | ||
9) | Ara sınav | ||
10) | ISO 22000 | ||
11) | ISO 22000 ödev | ||
12) | Gıda güvenliği yönetim sistemleri uluslararası sistemler | ||
13) | SQF, IFS, BRC/IOP, BRC | ||
14) | Genel değerlendirme |
Ders Notları: | 1. Boisrobert, C., Stjepanovic, A., Oh, S., Leliveld, H., Ensuring Global Food Safety. Academic Press, November 2009. (Online) 2. Motarjemi, Y., Lelieveld, H., Food Safety Management: A Practical Guide for the Food Industry Academic Press. 2014. |
Diğer Kaynaklar: | 1. Boisrobert, C., Stjepanovic, A., Oh, S., Leliveld, H., Ensuring Global Food Safety. Academic Press, November 2009. (Online) 2. Motarjemi, Y., Lelieveld, H., Food Safety Management: A Practical Guide for the Food Industry Academic Press. 2014. |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Devam | % 0 | |
Laboratuar | % 0 | |
Uygulama | % 0 | |
Arazi Çalışması | % 0 | |
Derse Özgü Staj | % 0 | |
Küçük Sınavlar | % 0 | |
Ödev | % 0 | |
Sunum | % 0 | |
Projeler | % 0 | |
Seminer | % 0 | |
Ara Sınavlar | 1 | % 40 |
Ara Juri | % 0 | |
Final | 1 | % 60 |
Rapor Teslimi | % 0 | |
Juri | % 0 | |
Bütünleme | % 0 | |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı |