ENDÜSTRİ 4.0 (İNGİLİZCE, TEZSİZ)
Yüksek Lisans TYYÇ: 7. Düzey QF-EHEA: 2. Düzey EQF-LLL: 7. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
BES5008 Gıda Hijyeni ve HACCP Güz 3 0 3 8
Bu dersin açılması ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: Tr
Dersin Türü: Departmental Elective
Dersin Seviyesi: LİSANSÜSTÜ
Dersin Veriliş Şekli:
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi DİLEK ARDUZLAR KAĞAN
Dersin Amacı: Toplu beslenme yapan kuruluşlarda besin güvenliğini sağlamaya yönelik ulusal ve uluslararası gıda güvenliği yönetim sistemleri ve uygulama ilkelerini öğrenmek.

Öğrenme Çıktıları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Besin zincirinde besin güvenliğini tehdit eden tehlikeler; fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik tehlikeler kavramlarını öğrenir
Besin zehirlenmeleri ve önlenmesi yönelik kavram ve uygulamaları öğrenir
Besin güvenliğini sağlamaya yönelik ülkemizde kullanılan yasal düzenlemelerin öğrenir
HACCP temel kavramlarını öğrenir
ISO 22000 temel kavramlarını öğrenir
Gıda güvenliği uygulamalarına yönelik uluslararası standartların, SQF, IFS, BRC/IOP, BRC temel kavramlarını öğrenir
Gıda güvenliği yönetim sistemlerini uygulama ve yönetme becerisini kazanır.

Dersin İçeriği

Besin güvenliğine giriş, besin zehirlenmeleri, mikrobiyolojik tehlikeler, kimyasal tehlikeler, fiziksel tehlikeler, besin zehirlenmeleri, kontaminasyon kaynakları ve kontrolleri, kritik kontrol noktaları, ülkemizde gıda güvenliğini sağlamaya yönelik oluşturulan yasal düzenlemeler, ön gereksinim programları, HACCP, ISO 22000, SQF, IFS, BRC/IOP, BRC

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Besin güvenliğine giriş
2) Besin kaynaklı zehirlenmeler
3) Mikrobiyolojik tehlikeler, kimyasal tehlikeler, fiziksel tehlikeler
4) Besin kaynaklı zehirlenmeleri kontaminasyon kaynakları ve kontrolleri, kritik kontrol noktaları
5) Ülkemizde gıda güvenliğini sağlamaya yönelik yasal düzenlemeler
6) Ön gereksinim programları
7) HACCP
8) HACCP ödev
9) Ara sınav
10) ISO 22000
11) ISO 22000 ödev
12) Gıda güvenliği yönetim sistemleri uluslararası sistemler
13) SQF, IFS, BRC/IOP, BRC
14) Genel değerlendirme

Kaynaklar

Ders Notları: 1. Boisrobert, C., Stjepanovic, A., Oh, S., Leliveld, H., Ensuring Global Food Safety. Academic Press, November 2009. (Online) 2. Motarjemi, Y., Lelieveld, H., Food Safety Management: A Practical Guide for the Food Industry Academic Press. 2014.
Diğer Kaynaklar: 1. Boisrobert, C., Stjepanovic, A., Oh, S., Leliveld, H., Ensuring Global Food Safety. Academic Press, November 2009. (Online) 2. Motarjemi, Y., Lelieveld, H., Food Safety Management: A Practical Guide for the Food Industry Academic Press. 2014.

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Devam % 0
Laboratuar % 0
Uygulama % 0
Arazi Çalışması % 0
Derse Özgü Staj % 0
Küçük Sınavlar % 0
Ödev % 0
Sunum % 0
Projeler % 0
Seminer % 0
Ara Sınavlar 1 % 40
Ara Juri % 0
Final 1 % 60
Rapor Teslimi % 0
Juri % 0
Bütünleme % 0
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı