MATEMATİK (TÜRKÇE, DOKTORA)
Doktora TYYÇ: 8. Düzey QF-EHEA: 3. Düzey EQF-LLL: 8. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
BES4076 Fonksiyonel Besinler Güz 2 0 2 6
Bu dersin açılması ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: Tr
Dersin Türü: Departmental Elective
Dersin Seviyesi: LİSANSÜSTÜ
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi CAN ERGÜN
Dersin Amacı: Bu ders, fonksiyonel besinlere ilişkin temel bilgi ve kavramların öğrenilmesini, sağlık üzerine etkilerinin tartışılmasını amaçlar.

Öğrenme Çıktıları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Bu dersin sonunda öğrenciler aşağıda belirtilen konular hakkında bilgi sahibi olacaklardır:
Bu dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler,
1. Fonksiyonel besinleri tanımlar,
2. Fonksiyonel besinlerin biyoaktif bileşenlerinin sağlık üzerine etkilerini bilir,
3. Ulusal ve uluslararası pazarda bulunan fonksiyonel besinleri tanır ve kullanım alanlarını öğrenir.

Dersin İçeriği

Bu dersin içeriği fonksiyonel besinlerin tanımı, fonksiyonel besinlerin biyoaktif bileşenlerinin sağlık üzerine etkileri, fonksiyonel besinler ile ilgili yasal düzenlemeler ve fonksiyonel besinlerin pazardaki yeri vb. ile ilgili konulardan oluşmaktadır.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Giriş
2) Fonksiyonel Besin Kavramı, Tanımı, Sınıflandırılması
3) Biyoaktif Karbonhidratlar, Prebiyotikler
4) Biyoaktif Lipidler
5) Biyoaktif Peptitler
6) Biyoaktif Polifenoller, Karotenoidler, Sebze ve Meyvelerin Fonksiyonel Özellikleri
7) Genel Tekrar
8) Arasınav
9) Süt ve Süt Ürünlerinin Fonksiyonel Özellikleri
10) Soya ve Soyalı Ürünler, Karabuğday, Keten Tohumu vb. Fonksiyonel Özellikleri
11) Kakao ve Çikolata, Kuruyemişler vb. Fonksiyonel Özellikleri
12) Proje Sunumu
13) Proje Sunumu
14) Genel Değerlendirme

Kaynaklar

Ders Notları: Haftalık olarak dersin öğretim üyesi tarafından dağıtılacaktır.
Diğer Kaynaklar: 1- Baysoy, G. 2013. Fonksiyonel Besinler. Akademi Yayınevi, İstanbul. 2- Wildman, REC. 2001. Handbook of Nutraceuticals and Functional Foods. CRC Press. 3- Gibson GR and Williams CM. 2000. Functional Foods Concept to Product. CRC Press. vb.

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Devam 0 % 0
Laboratuar 0 % 0
Uygulama 0 % 0
Arazi Çalışması 0 % 0
Derse Özgü Staj 0 % 0
Küçük Sınavlar 1 % 10
Ödev 0 % 0
Sunum 0 % 0
Projeler 1 % 10
Seminer 0 % 0
Ara Sınavlar 1 % 20
Ara Juri 0 % 0
Final 2 % 60
Rapor Teslimi 0 % 0
Juri 0 % 0
Bütünleme % 0
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 30
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 70
Toplam % 100

AKTS / İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 16 2 32
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Derse Özgü Staj 0 0 0
Arazi Çalışması 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışması 14 2 28
Sunum / Seminer 0 0 0
Proje 1 10 10
Ödevler 0 0 0
Küçük Sınavlar 1 10 10
Ara Juri 0 0 0
Ara Sınavlar 1 20 20
Rapor Teslimi 0 0 0
Juri 0 0 0
Final 1 40 40
Toplam İş Yükü 140

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı