BESLENME VE DİYETETİK (TÜRKÇE) | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu | Ders Adı | Yarıyıl | Teorik | Pratik | Kredi | AKTS |
BES4075 | Ağırlık Yönetimi ve Alternatif Diyetler | Güz Bahar |
2 | 0 | 2 | 6 |
Bu dersin açılması ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir |
Öğretim Dili: | Tr |
Dersin Türü: | Departmental Elective |
Dersin Seviyesi: | LİSANS |
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü: | Öğ.Gör. EMRE BATUHAN KENGER |
Dersin Amacı: | Bu dersin amacı diyet danışmanlığı verecek olan diyetisyen adaylarının ağırlık yönetimi ve karşılaşabilecekleri farklı diyetler hakkındaki bilgi düzeylerinin artırılmasıdır. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; Bireyin vücut ağırlığını değerlendirir. Bu değerlendirmeye göre kişiye özel bir diyet programı hazırlar. Danışanın hazırlanan diyeti uygulamasında karşılaşabileceği sorunları tanımlar ve önlem alır. Farklı diyet içeriklerini karşılaştırır. Alternatif diyetlerin sağlık açısından değerlendirmesini yapar. |
Vücut ağırlığının değerlendirilme yöntemleri, enerji dengesi ve vücut ağırlığı arasındaki ilişkiler, ağırlık yönetiminde yeterli ve dengeli beslenme, fiziksel aktivite ve davranış değişikliği arasındaki bağlantılar, alternatif diyetlerin tanımlanması ve sağlık-hastalık üzerine etkileri bu dersin içeriğini oluşturmaktadır. |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | |
1) | Vücut ağırlığını değerlendirme yöntemleri & Antropometrisi | ||
2) | Vücut ağırlığı ve Sağlık arasındaki ilişkiler | ||
3) | Vücut ağırlığının yönetiminde yeterli ve dengeli beslenme | ||
4) | Ağırlık yönetiminde fiziksel aktivite | ||
5) | Ağırlık yönetiminde davranış değişikliğinin sağlanması ve korunması | ||
6) | VAKA TARTIŞMASI | ||
7) | Akdeniz Diyeti | ||
8) | Akdeniz Diyeti | ||
9) | ARA SINAV | ||
10) | Atkins Diyeti (ve diğer protein içeriği yüksek diyetler) | ||
11) | Atkins Diyeti (ve diğer protein içeriği yüksek diyetler) | ||
12) | Ketojenik Diyetler (Düşük CHO, yüksek yağ içeren diyetler & detoks) | ||
13) | Ketojenik Diyetler (Düşük CHO, yüksek yağ içeren diyetler & detoks) | ||
14) | FİNAL SINAVI |
Ders Notları: | Öğretim üyesi tarafından dağıtılacaktır. |
Diğer Kaynaklar: | Diyet El Kitabı - Hatiboğlu Yayınevi |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Devam | 0 | % 0 |
Laboratuar | 0 | % 0 |
Uygulama | 0 | % 0 |
Arazi Çalışması | 0 | % 0 |
Derse Özgü Staj | 0 | % 0 |
Küçük Sınavlar | 0 | % 0 |
Ödev | 1 | % 10 |
Sunum | 0 | % 0 |
Projeler | 0 | % 0 |
Seminer | 0 | % 0 |
Ara Sınavlar | 1 | % 30 |
Ara Juri | 0 | % 0 |
Final | 1 | % 60 |
Rapor Teslimi | 0 | % 0 |
Juri | 0 | % 0 |
Bütünleme | % 0 | |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Derse Özgü Staj | 0 | 0 | 0 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 3 | 42 |
Sunum / Seminer | 0 | 0 | 0 |
Proje | 0 | 0 | 0 |
Ödevler | 1 | 22 | 22 |
Küçük Sınavlar | 0 | 0 | 0 |
Ara Juri | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar | 1 | 27 | 27 |
Rapor Teslimi | 0 | 0 | 0 |
Juri | 0 | 0 | 0 |
Final | 1 | 31 | 31 |
Toplam İş Yükü | 150 |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak. | |
2) | Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek. | |
3) | Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. | |
4) | Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak. | |
5) | Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. | |
6) | Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak. | |
7) | Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek. | |
8) | Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak. | |
9) | Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak. | |
10) | Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak. | |
11) | En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. | |
12) | Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek. |