ENDÜSTRİ 4.0 (İNGİLİZCE, TEZSİZ) | |||||
Yüksek Lisans | TYYÇ: 7. Düzey | QF-EHEA: 2. Düzey | EQF-LLL: 7. Düzey |
Ders Kodu | Ders Adı | Yarıyıl | Teorik | Pratik | Kredi | AKTS |
BES3070 | Beslenme Eğitimi ve Danışmanlığı | Güz | 2 | 0 | 2 | 6 |
Bu dersin açılması ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir |
Öğretim Dili: | Tr |
Dersin Türü: | Departmental Elective |
Dersin Seviyesi: | LİSANSÜSTÜ |
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü: | Dr. Öğr. Üyesi CAN ERGÜN |
Dersi Veren(ler): |
Dr. Öğr. Üyesi CAN ERGÜN |
Dersin Amacı: | Sağlıklı beslenmeye yönelik davranış değişikliklerini kolaylaştırmak amacıyla öğrenme, motivasyon, ve davranışsal değişiklik teorileri ve stratejilerinin beslenme eğitimi aracılığıyla nasıl uygulanacağının aktarılması bu dersin temel amacıdır. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; 1- Danışanının beslenme bilgi düzeyi, beslenmeye olan ilgisi ve uygulamalarını değerlendirir. 2- Değişime ne derecede hazır olduğuna karar verir. 3- Farklı seviyelerde beslenme eğitimi programları içeriği hazırlar, materyal geliştirir ve bu eğitim programını yürütür. 4- Beslenme eğitimi ve davranış değişikliği önündeki engelleri fark ederek bu problemleri çözmek amacıyla, hazırladığı eğitim ve danışmanlık programında değişikliklere gider. |
Beslenme bilgi düzeyinin artırılmasına yönelik olarak beslenme eğitimi programlarının geliştirilmesi, yürütülmesi ve değerlendirilmesi ile beraber bireylere ve gruplara beslenme danışmanlığı yapılırken dikkat edilmesi gereken konular bu dersin içeriğini oluşturmaktadır. |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | |
1) | Mesleki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve bakım teknolojilerini kullanabilmek. | ||
2) | Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek. | ||
3) | Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. | ||
4) | Sağlığın korunması, geliştirilmesi ve bakımda, ilgili model/kuramları kullanabilmek. | ||
5) | Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. | ||
6) | Birey, aile ve toplumun sağlık eğitim gereksinimlerine yönelik eğitim ve danışmanlık becerisine sahip olmak. | ||
7) | Toplumun tüm sorunlarına duyarlı olmak ve çözüm önerileri üretebilmek. | ||
8) | Ara sınav | ||
9) | Güncel, etkin iletişim becerilerini kullanabilmek. | ||
10) | Mesleki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve bakım teknolojilerini kullanabilmek. | ||
11) | Sağlık ve araştırma alanı ile ilgili bilgi teknolojilerini kullanabilmek. | ||
12) | En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. | ||
13) | Çağdaş ve profesyonel kimliği ile meslektaşlarına rol model ve yaşadığı topluma örnek olmak. | ||
14) | Genel Değerlendirme |
Ders Notları: | Haftalık olarak dağıtılacaktır. |
Diğer Kaynaklar: | 1- Bauer KD. Liou D. Sokolik CA. (2011). Nutrition education and education skill development (2 edition). Cengage Learning, Belmont, USA 2- Contento IR. (2010). Nutrition Education: Linking research, theory and practice. Jones & Bartlett Publishers, Inc. USA 3- Tayfur M, Barış O, Baştaş N. (2014). Diyetisyenlik Eğitimi ve Meslek Etiği. Hatiboğlu Yayınevi, Ankara. 4- Tayfur M ve ark, Barış O, Baştaş N. (2014). Diyetisyenin Çalışma Rehberi. Hatiboğlu Yayınevi, Ankara. |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Devam | 1 | % 5 |
Laboratuar | 0 | % 0 |
Uygulama | 0 | % 0 |
Arazi Çalışması | 0 | % 0 |
Derse Özgü Staj | 0 | % 0 |
Küçük Sınavlar | 1 | % 5 |
Ödev | 0 | % 0 |
Sunum | 0 | % 0 |
Projeler | 0 | % 0 |
Seminer | 0 | % 0 |
Ara Sınavlar | 1 | % 30 |
Ara Juri | 0 | % 0 |
Final | 1 | % 60 |
Rapor Teslimi | 0 | % 0 |
Juri | 0 | % 0 |
Bütünleme | % 0 | |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 2 | 14 | 28 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Derse Özgü Staj | 0 | 0 | 0 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 1 | 17 | 17 |
Sunum / Seminer | 0 | 0 | 0 |
Proje | 0 | 0 | 0 |
Ödevler | 0 | 0 | 0 |
Küçük Sınavlar | 1 | 15 | 15 |
Ara Juri | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar | 1 | 30 | 30 |
Rapor Teslimi | 0 | 0 | 0 |
Juri | 0 | 0 | 0 |
Final | 1 | 60 | 60 |
Toplam İş Yükü | 150 |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı |