ENDÜSTRİ 4.0 (İNGİLİZCE, TEZSİZ)
Yüksek Lisans TYYÇ: 7. Düzey QF-EHEA: 2. Düzey EQF-LLL: 7. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
BES3066 Beslenme Antropolojisi Güz 2 0 2 6
Bu dersin açılması ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: Tr
Dersin Türü: Departmental Elective
Dersin Seviyesi: LİSANSÜSTÜ
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Doç. Dr. GÖKÇEN GARİPOĞLU
Dersi Veren(ler): Dr. Öğr. Üyesi ESRA MANKAN
Dersin Amacı: Tarihsel gelişimde beslenme alışkanlıklarındaki farklılıkları ve beslenmenin antropolojik olarak değerlendirilmesini öğretmek

Öğrenme Çıktıları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1. İlk insanların diyetlerinin temel özellikleri konusunda bilgi sahibi olur 2. Tarih öncesi ve tarih sonrası dönemlerde sosyo-ekonomik faktörlerin etkisi ile beslenme alışkanlıklarında oluşan değişimler konusunda yorum yapar 3. Seçecekleri bir ülke ve beslenme alışkanlıklarının gelişim ve değişiminde onların inançlarının, sosyo-ekonomik yapılarının ve yaşadıkları çevrenin etkilerini değerlendirir 4. Tarihsel gelişim sürecinde beslenme için kullanılan araç-gereçleri öğrenir. 5. Bireyin diyetini oluştururken beslenme alışkanlıklarını göz önüne alır

Dersin İçeriği

Beslenmeyi etkileyen antropolojik etmenler, insan diyetinin orijini ve temel özellikleri, tarihsel süreçte beslenme alışkanlıklarında oluşan değişiklikler

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Beslenme antropolojisine giriş
2) Beslenme Antropolojisine kuramsal yaklaşım
3) Tarihsel gelişim sürecinde beslenme için kullanılan araç-gereçler
4) Tarih öncesi ve sonrası dönemler beslenme uygulamaları ve besin tabuları
5) Tarih öncesi ve sonrası dönemler beslenme uygulamaları
6) Farklı Dinlerde besinsel uygulamalar
7) Ara Sınav
8) Farklı Dinlerde besinsel uygulamalar
9) Besin desteklerinin tarihçesi
10) Küreselleşmenin beslenme üzerine etkileri
11) besin tabuları
12) sunumlar
13) sunumlar
14) Dersin değerlendirilmesi

Kaynaklar

Ders Notları: Haftalık olarak dağıtılacaktır / weekly distributed by the course lecturer
Diğer Kaynaklar: Beslenme Antropolojisi-Türkan Kutluay Merdol Antropology -Kottak

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Devam 0 % 0
Laboratuar 0 % 0
Uygulama 0 % 0
Arazi Çalışması 0 % 0
Derse Özgü Staj 0 % 0
Küçük Sınavlar 0 % 0
Ödev 0 % 0
Sunum 1 % 0
Projeler 0 % 0
Seminer 0 % 0
Ara Sınavlar 1 % 40
Ara Juri 0 % 0
Final 1 % 60
Rapor Teslimi 0 % 0
Juri 0 % 0
Bütünleme % 0
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

AKTS / İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Saati 15 30
Laboratuvar
Uygulama
Derse Özgü Staj
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması 3 30
Sunum / Seminer 2 20
Proje
Ödevler
Küçük Sınavlar
Ara Juri
Ara Sınavlar 2 20
Rapor Teslimi 1 10
Juri
Final 1 10
Toplam İş Yükü 120

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı