BESLENME VE DİYETETİK (TÜRKÇE)
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
BES3010 Çocuk Hastalıklarında Beslenme Bahar 2 4 3 5
Bu dersin açılması ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: Tr
Dersin Türü: Must Course
Dersin Seviyesi: LİSANS
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Doç. Dr. GÖKÇEN GARİPOĞLU
Dersin Amacı: Bu dersin temel amacı öğrencilere; bebeklerin ve hayatlarının ilk dönemlerinde olan çocukların karşılaştıkları hastalıklarda uygun beslenme tedavilerinin uygulanmasını öğretmektir.

Öğrenme Çıktıları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Bu dersin sonunda öğrenciler aşağıda belirtilen konular hakkında bilgi sahibi olacaklardır:

1- Protein Enerji malnütrisyonunda beslenme tedavisini planlar.
2- Doğuştan metabolizma hastalıklarında beslenme tedavisini planlar.
3- Emilim bozukluğu hastalıklarında beslenme tedavisini planlar.
4- Gastrointestinal sistem hastalıklarında beslenme tedavisini planlar.

Dersin İçeriği

Doğuştan metabolizma hastalıkları, emilim bozukluğu hastalıkları, protein enerji malnütrisyonu, gastroenteritler ve çocuklarda enteral/parenteral beslenme tedavisi bu dersin içeriğini oluşturmaktadır.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Akut gastroenteritler ve tıbbi beslenme tedavisi
2) Protein enerji malnütrisyonu ve tıbbi beslenme tedavisi
3) Karbonhidrat emilim bozukluğu hastalıkları ve tıbbi beslenme tedavisi
4) Protein emilim bozukluğu hastalıkları ve tıbbi beslenme tedavisi
5) Yağ emilim bozukluğu hastalıkları ve tıbbi beslenme tedavisi
6) Karbonhidrat metabolizması hastalıkları ve tıbbi beslenme tedavisi
7) Protein – Yağ metabolizması hastalıkları ve tıbbi beslenme tedavisi
8) ARA SINAV
9) Doğumsal kalp hastalığı ve tıbbi beslenme tedavisi
10) Tip 1 diyabet ve tıbbi beslenme tedavisi
11) Enfeksiyon hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi
12) Gastrointestinal sistem hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi
13) Çocuk hastalıklarında enteral/parenteral beslenme destek tedavisi
14) FİNAL

Kaynaklar

Ders Notları: Köksal G, Gökmen H. (2000). Çocuk hastalıklarında beslenme tedavisi. Hatiboğlu Yayınevi, Türkiye
Diğer Kaynaklar: 1. Ekwall SW. (2005). Pediatric Nutrition in Chronic Diseases and Developmental Disorders: Prevention, Assessment, and Treatment. Oxford University Press, USA (ISBN: 9780199771592) 2. Kleinman RE. (2004). Pediatric Nutrition Handbook. American Academy of Pediatrics. USA (ISBN: 9781581101096) 3. Thureen PJ, Hay WW. (2006). Neonatal Nutrition and Metabolism. Cambridge University Press, USA. (ISBN: 9781139453660)

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Devam 0 % 0
Laboratuar 0 % 0
Uygulama 0 % 0
Arazi Çalışması 0 % 0
Derse Özgü Staj 0 % 0
Küçük Sınavlar 1 % 10
Ödev 1 % 10
Sunum 0 % 0
Projeler 0 % 0
Seminer 0 % 0
Ara Sınavlar 1 % 20
Ara Juri 0 % 0
Final 1 % 60
Rapor Teslimi 0 % 0
Juri 0 % 0
Bütünleme % 0
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

AKTS / İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 14 2 28
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama 14 2 28
Derse Özgü Staj 0 0 0
Arazi Çalışması 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışması 4 3 12
Sunum / Seminer 1 2 2
Proje 0 0 0
Ödevler 0 0 0
Küçük Sınavlar 1 1 1
Ara Juri 0 0 0
Ara Sınavlar 1 2 2
Rapor Teslimi 0 0 0
Juri 0 0 0
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 75

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak. 5
2) Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek. 4
3) Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. 4
4) Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak. 5
5) Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. 4
6) Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak. 4
7) Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek. 5
8) Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak. 2
9) Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak. 1
10) Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak. 2
11) En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. 1
12) Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek. 1