BESLENME VE DİYETETİK (TÜRKÇE) | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu | Ders Adı | Yarıyıl | Teorik | Pratik | Kredi | AKTS |
BES3006 | Beslenme Sorunları ve Epidemiyolojisi | Bahar | 2 | 0 | 2 | 3 |
Bu dersin açılması ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir |
Öğretim Dili: | Tr |
Dersin Türü: | Must Course |
Dersin Seviyesi: | LİSANS |
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü: | Dr. Öğr. Üyesi CAN ERGÜN |
Dersi Veren(ler): |
Dr. Öğr. Üyesi CAN ERGÜN |
Dersin Amacı: | Bu dersin amacı toplumdaki farklı grupların sağlık durumlarının değerlendirilmesidir. Genel popülasyondan ayrılan özel grupların (gebeler, emzikliler, okul çağı çocukları vb.) beslenme ve sağlık durumları detaylı olarak tartışılacak, enerji ve besin öğesi yetersizlikleri yönünden değerlendirilecektir. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; Beslenme ve epidemiyoloji arasındaki ilişkileri tanımlayabilir. Beslenme alanında bir çalışma planlayıp yürütebilir. Enerji ve besin öğesi yetersizliği hastalıkları tanımlar. Özel grupların hangi yetersizlik hastalıkları yönünden daha fazla risk altında olduğunu sınıflar. |
Protein-Enerji Malnütrisyonu, besin öğesi yetersizliği hastalıkları, vitaminozlar, beslenme epidemiyolojisi, epidemiyolojik çalışmalar |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | |
1) | Beslenme Epidemiyolojisi Nedir? | ||
2) | Beslenme Çalışmaları (hazırlık) | ||
3) | Beslenme Çalışmaları (Yürütme ve değerlendirme süreçleri) | ||
4) | Beslenme Çalışmalarında hata kaynakları ve önleme yöntemleri | ||
5) | Enerji ve Besin öğesi yetersizliği hastalıkları (genel değerlendirme) | ||
6) | Protein Enerji Malnütrisyonu | ||
7) | Protein Enerji Malnütrisyonu | ||
8) | ARA SINAV | ||
9) | Vitamin yetersizliklerine bağlı hastalıklar ve epidemiyolojisi | ||
10) | Vitamin yetersizliklerin bağlı hastalıklar ve epidemiyolojisi | ||
11) | Vitamin yetersizliklerin bağlı hastalıklar ve epidemiyolojisi | ||
12) | Vitamin yetersizliklerin bağlı hastalıklar ve epidemiyolojisi | ||
13) | Vitamin yetersizliklerin bağlı hastalıklar ve epidemiyolojisi | ||
14) | FİNAL |
Ders Notları: | Öğretim üyesi tarafından dağıtılacaktır. |
Diğer Kaynaklar: | Gail C. Frank “Community Nutrition - Applying Epidemiology to contemporary practice”. Jones and Bartlett Publishers |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Devam | 0 | % 0 |
Laboratuar | 0 | % 0 |
Uygulama | 0 | % 0 |
Arazi Çalışması | 0 | % 0 |
Derse Özgü Staj | 0 | % 0 |
Küçük Sınavlar | 1 | % 10 |
Ödev | 0 | % 0 |
Sunum | 0 | % 0 |
Projeler | 0 | % 0 |
Seminer | 0 | % 0 |
Ara Sınavlar | 1 | % 30 |
Ara Juri | 0 | % 0 |
Final | 1 | % 60 |
Rapor Teslimi | 0 | % 0 |
Juri | 0 | % 0 |
Bütünleme | % 0 | |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Derse Özgü Staj | 0 | 0 | 0 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 13 | 2 | 26 |
Sunum / Seminer | 0 | 0 | 0 |
Proje | 0 | 0 | 0 |
Ödevler | 0 | 0 | 0 |
Küçük Sınavlar | 1 | 4 | 4 |
Ara Juri | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar | 1 | 7 | 7 |
Rapor Teslimi | 0 | 0 | 0 |
Juri | 0 | 0 | 0 |
Final | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü | 75 |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak. | 4 |
2) | Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek. | 4 |
3) | Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. | 5 |
4) | Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak. | 4 |
5) | Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. | 4 |
6) | Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak. | 4 |
7) | Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek. | 3 |
8) | Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak. | 2 |
9) | Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak. | 1 |
10) | Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak. | 2 |
11) | En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. | 1 |
12) | Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek. | 1 |