BESLENME VE DİYETETİK (TÜRKÇE) | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu | Ders Adı | Yarıyıl | Teorik | Pratik | Kredi | AKTS |
BES2012 | Besin Kimyası II | Bahar | 2 | 0 | 2 | 5 |
Bu dersin açılması ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir |
Öğretim Dili: | Tr |
Dersin Türü: | Must Course |
Dersin Seviyesi: | LİSANS |
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü: | Doç. Dr. GÖKÇEN GARİPOĞLU |
Dersin Amacı: | Bu ders, besin öğelerine ve temel besin gruplarına ilişkin temel bilgi kazandırmayı amaçlar. Bu ders organik asitler, alkoller, gıdalarda bulunan toksik bileşikler, gıda katkı maddeleri, tahıl ürünleri, meyve-sebze ürünleri, süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, fonksiyonel gıdalar vb. ile ilgili konuları kapsar. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; Bu dersin sonunda öğrenciler aşağıda belirtilen konular hakkında bilgi sahibi olacaklardır: Bu dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler, 1. Temel besin, gıda gruplarının (tahıl ürünleri, meyve- sebze ürünleri, süt ürünleri, et ürünleri) fiziksel ve kimyasal yapılarını öğrenecek ve bileşenlerini tanımlayabileceklerdir. 2. Gıdaların işlenmesi ve üretim süreçlerini tanımlayabileceklerdir. |
Bu dersin içeriği organik asitler, alkoller, alkaloidler, gıdalarda bulunan toksik bileşikler, gıda katkı maddeleri, tahıl ürünleri, meyve-sebze ürünleri, süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, fonksiyonel gıdalar vb. ile ilgili konulardan oluşmaktadır. |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | |
1) | Giriş, Organik asitler | ||
2) | Alkoller | ||
3) | Gıdalarda Bulunan Toksik Bileşikler | ||
4) | Gıda Katkı Maddeleri | ||
5) | Tahıl (Hububat) | ||
6) | Tahıl (Hububat) | ||
7) | Meyve ve Sebze | ||
8) | Arasınav | ||
9) | Meyve ve Sebze | ||
10) | Süt | ||
11) | Et | ||
12) | Fonksiyonel Gıdalar | ||
13) | Proje Sunumu | ||
14) | Genel Değerlendirme |
Ders Notları: | Haftalık olarak dersin öğretim üyesi tarafından dağıtılacaktır. |
Diğer Kaynaklar: | 1- Demirci, M. 2014. Gıda Kimyası. 7. Baskı. Gıda Teknolojisi Derneği Yayın No: 40. İstanbul. 2- Bilişli, A. 2009. Gıda Kimyası. Sidaş Medya Limited Şti., İzmir. 3- Tayar, M., Çıbık, R. 2013. Gıda Kimyası. Dora Basım Yayın Dağıtım Ltd. Şti., Bursa. 4- Keskin, H. 1982. Besin Kimyası I ve II, Fatih Yayınevi. 5- Belitz, HD., Grosch, W. 1999. Food Chemistry. Springer, Germany. 6- Fennema OR. 1996. Food Chemistry. Third Ed. Marcel Dekker, Inc. New York. 7- Akbulut, N., Karagözlü, C. 2014. Gıda Bilimi ve Teknolojisi. Sidaş Medya, İzmir. 8- Bilişli, A. 2015. Gıda Teknolojisi. Sidaş Medya, Çanakkale. 9- Bulduk, S. 2010. Gıda Teknolojisi. Detay Yayıncılık, Ankara. |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Devam | 0 | % 0 |
Laboratuar | 0 | % 0 |
Uygulama | 0 | % 0 |
Arazi Çalışması | 0 | % 0 |
Derse Özgü Staj | 0 | % 0 |
Küçük Sınavlar | 1 | % 10 |
Ödev | 0 | % 0 |
Sunum | 0 | % 0 |
Projeler | 1 | % 10 |
Seminer | 0 | % 0 |
Ara Sınavlar | 1 | % 20 |
Ara Juri | 0 | % 0 |
Final | 1 | % 60 |
Rapor Teslimi | 0 | % 0 |
Juri | 0 | % 0 |
Bütünleme | % 0 | |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 30 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 70 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Derse Özgü Staj | 0 | 0 | 0 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 6 | 84 |
Sunum / Seminer | 0 | 0 | 0 |
Proje | 1 | 10 | 10 |
Ödevler | 0 | 0 | 0 |
Küçük Sınavlar | 1 | 1 | 1 |
Ara Juri | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar | 1 | 2 | 2 |
Rapor Teslimi | 0 | 0 | 0 |
Juri | 0 | 0 | 0 |
Final | 1 | 2 | 2 |
Toplam İş Yükü | 127 |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak. | 3 |
2) | Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek. | 5 |
3) | Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. | 3 |
4) | Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak. | 2 |
5) | Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. | 2 |
6) | Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak. | 2 |
7) | Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek. | 1 |
8) | Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak. | 2 |
9) | Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak. | 1 |
10) | Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak. | 2 |
11) | En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. | 1 |
12) | Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek. | 1 |