ENDÜSTRİ 4.0 (İNGİLİZCE, TEZSİZ)
Yüksek Lisans TYYÇ: 7. Düzey QF-EHEA: 2. Düzey EQF-LLL: 7. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
GTE5101 Üstün Zekalılar Egitimi ve Yetenek Geliştirmeye Giriş Güz 3 0 3 8
Bu dersin açılması ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: Tr
Dersin Türü: Departmental Elective
Dersin Seviyesi: LİSANSÜSTÜ
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi AYŞİN KAPLAN SAYI
Dersi Veren(ler): Dr. Öğr. Üyesi ENİSA MEDE
Dersin Amacı: Bu ders,üstün zekâ/ özel yeteneklilerin eğitiminde konusunda bütünsel bir bakış açısı kazandırmayı ve üstün zekalı ve yetenekli öğrencilerle sınıf içinde yapılan uygulamalara ilişkin bilgi ve beceri kazandırmayı amaçlamaktadır.

Öğrenme Çıktıları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Üstün zekâlı/özel yetenekli çocukların eğitimine duyulan gereksinimlerin gerekçelerini açıklar.
Üstün zekâlı/özel yetenekli çocukların gelişim özelliklerini açıklar.
Üstün zekâ/ Özel yetenek olan öğrencilerin tanılama yöntemlerini açıklar.
Üstün zekâ/ Özel yetenek olan bir çocuğun eğitimindeki uygulamaları araştırıp, sunar.
Üstün zekâ/ Özel yetenek olan bir çocuğa ihtiyacına göre hangi öğretim yönteminin uygun olduğuna karar verir.
Üstün Zekâlı/özel yetenekli çocuğa yönelik Zenginleştirilmiş Eğitim Planı Hazırlar.

Dersin İçeriği

Ulusal ya da uluslar-arası kapsamda üstün zekalı ve yetenekli çocukların eğitimlerinin ele alınması; haftalık okuma yüklenimleri ve sınıfta tartışmalar.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Okullarda Dikkat Edilecek Hususlar Zenginleştirme Kursları Destek Eğitim Odaları Yetenek Keşfi ve Yönlendirilmesi Sak, U.(2012) Üstün Zekalılar, Özellikleri, Tanılanmaları ve Eğitimleri, Vize Yayıncılık.
1) Dersi, kapsamını, işleyişini ve gerekliliklerini tartışma Zeka, Yetenek ve Üstün Zeka Kavramlarının Ele alınması
2) Üstün zekâlı/özel yetenekli çocukların özellikleri ve tanılanması Eriş, B.(2013). Her Çocuk Üstün Yeteneklidir. Alfa Yayınları
3) Kullanılan Testler Raven SPM Plus Wisc-R, Standford Binet Testi, TKT Yaratıcı Düşünme Testinin anlatılması ve uygulanması Cohen, R.J. (2014). Psikolojik Test v Değerleme. Nobel Yayınları.
4) Kullanılan Testler Raven SPM Plus Wisc-R, Standford Binet Testi, TKT Yaratıcı Düşünme Testinin anlatılması ve uygulanması Cohen, R.J. (2014). Psikolojik Test v Değerleme. Nobel Yayınları.
5) Üstün Zekalı/özel Yetenekli Çocukların Evde Eğitim Uygulamaları Düşünme Becerileri, Yaratıcılık-Sosyal Duygusal Gelişimin Desteklenmesi Sayı, A. (2013) Farklılaştırılmış Yabancı Dil Öğretiminin Üstün Zekalı Öğrencilerde Erişiye, Eleştirel Düşünmeye ve Yaratıcılığa Etkisi, Yayınlanmamış Doktora Tezi
6) Üstün Zekalı/özel Yetenekli Çocukların Evde Eğitim Uygulamaları Düşünme Becerileri, Yaratıcılık-Sosyal Duygusal Gelişimin Desteklenmesi Sayı, A. (2013) Farklılaştırılmış Yabancı Dil Öğretiminin Üstün Zekalı Öğrencilerde Erişiye, Eleştirel Düşünmeye ve Yaratıcılığa Etkisi, Yayınlanmamış Doktora Tezi
7) Üstün Zekalı/özel Yetenekli Çocukların Evde Eğitim Uygulamaları Düşünme Becerileri, Yaratıcılık-Sosyal Duygusal Gelişimin Desteklenmesi Sayı, A. (2013) Farklılaştırılmış Yabancı Dil Öğretiminin Üstün Zekalı Öğrencilerde Erişiye, Eleştirel Düşünmeye ve Yaratıcılığa Etkisi, Yayınlanmamış Doktora Tezi
8) Üstün Zekalı/özel Yetenekli Çocukların Evde Eğitim Uygulamaları Düşünme Becerileri, Yaratıcılık-Sosyal Duygusal Gelişimin Desteklenmesi Sayı, A. (2013) Farklılaştırılmış Yabancı Dil Öğretiminin Üstün Zekalı Öğrencilerde Erişiye, Eleştirel Düşünmeye ve Yaratıcılığa Etkisi, Yayınlanmamış Doktora Tezi
9) ARA SINAV
10) Okullarda Dikkat Edilecek Hususlar Zenginleştirme Kursları Destek Eğitim Odaları Yetenek Keşfi ve Yönlendirilmesi Sak, U.(2012) Üstün Zekalılar, Özellikleri, Tanılanmaları ve Eğitimleri, Vize Yayıncılık.
11) Okullarda Dikkat Edilecek Hususlar Zenginleştirme Kursları Destek Eğitim Odaları Yetenek Keşfi ve Yönlendirilmesi Sak, U.(2012) Üstün Zekalılar, Özellikleri, Tanılanmaları ve Eğitimleri, Vize Yayıncılık.
12) Okullarda Dikkat Edilecek Hususlar Zenginleştirme Kursları Destek Eğitim Odaları Yetenek Keşfi ve Yönlendirilmesi Sak, U.(2012) Üstün Zekalılar, Özellikleri, Tanılanmaları ve Eğitimleri, Vize Yayıncılık.
13) Okullarda Dikkat Edilecek Hususlar Zenginleştirme Kursları Destek Eğitim Odaları Yetenek Keşfi ve Yönlendirilmesi Sak, U.(2012) Üstün Zekalılar, Özellikleri, Tanılanmaları ve Eğitimleri, Vize Yayıncılık.
14) Önerilen yönem teknik ve uygulamaların eleştirel bir biçimde irdelemesi.

Kaynaklar

Ders Notları: 1-Sayı, A. (2013) Farklılaştırılmış Yabancı Dil Öğretiminin Üstün Zekalı Öğrencilerde Erişiye, Eleştirel Düşünmeye ve Yaratıcılığa Etkisi, Yayınlanmamış Doktora Tezi 2-Kaya&Ogurlu (2015). Growing up Gifted: Üstün Zekalı olarak Büyümek; Nobel yayınları. 3- Sak, U.(2012) Üstün Zekalılar, Özellikleri, Tanılanmaları ve Eğitimleri, Vize Yayıncılık. 4- Yılmaz, D. (2015) Üstün Yetenekliler İçin Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uygulamaları. Nobel Yayınları 5-Mendaglio, S.&Peterson, J.S.(2016). Çev: Aziz Yıldırım.Üstün Yetenekliler Danışmanlık Modelleri, Nobel Yayıncılık. 6- Eriş, B.(2013). Her Çocuk Üstün Yeteneklidir. Alfa Yayınları 7-Ek Okuma: Eriş, B.(2017). Anne Beynim Aç 8-Sekman, M.& Eris, B.(2017). Çocuklar Nasıl Başarır?
Diğer Kaynaklar:

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Devam % 0
Laboratuar % 0
Uygulama % 0
Arazi Çalışması % 0
Derse Özgü Staj % 0
Küçük Sınavlar % 0
Ödev 1 % 30
Sunum % 0
Projeler % 0
Seminer % 0
Ara Sınavlar 1 % 30
Ara Juri % 0
Final 1 % 40
Rapor Teslimi % 0
Juri % 0
Bütünleme % 0
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 60
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 40
Toplam % 100

AKTS / İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 14 3 42
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama 2 25 50
Derse Özgü Staj 0 0 0
Arazi Çalışması 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışması 14 5 70
Sunum / Seminer 2 3 6
Proje 0 0 0
Ödevler 5 6 30
Küçük Sınavlar 0 0 0
Ara Juri 0 0 0
Ara Sınavlar 1 1 1
Rapor Teslimi 0 0 0
Juri 0 0 0
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 200

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı