ENDÜSTRİ 4.0 (İNGİLİZCE, TEZSİZ)
Yüksek Lisans TYYÇ: 7. Düzey QF-EHEA: 2. Düzey EQF-LLL: 7. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
BES3063 Hastalıklarda Nutrisyonel Destek Güz 2 0 2 6
Bu dersin açılması ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: Tr
Dersin Türü: Departmental Elective
Dersin Seviyesi: LİSANSÜSTÜ
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Doç. Dr. GÖKÇEN GARİPOĞLU
Dersi Veren(ler): Dr. Öğr. Üyesi HAKAN GÜVELİ
Dr. Öğr. Üyesi CAN ERGÜN
Doç. Dr. GÖKÇEN GARİPOĞLU
Dersin Amacı: Bu dersin amacı, beslenme ile ilişkili kronik hastalıklara yönelik tıbbi beslenme tedavisinin klinik ortamda uygulanmasıyla pekiştirilmesidir.

Öğrenme Çıktıları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Ağız yolu ile yeterli beslenemeyen hastaların enteral yada parenteral yolla beslenme prensiplerini öğrenir.
2) Enteral veya parenteral beslenen hastaların enerji, protein ve besin öğelerini hesaplamayı öğrenir.
3) Çeşitli hastalıklarda enteral parenteral beslenme rehberlerinin nasıl uygulanacağını öğrenir.

Dersin İçeriği

Enteral ve Parenteral beslenme, DM, ağır malnutrisyon, kolesistit, pankreatit, inflamatuar bağırsak hastalığı, böbrek hastalıkları, yanık, kanser hastalarında enteral ve parenteral beslenme ilkeleri bu dersin içeriğini oluşturmaktadır.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Oryantasyon
2) Enteral Beslenme
3) Parenteral Beslenme
4) Nutrisyon Destek Endikasyonları
5) Ağır Malnutrisyonda Nutrisyonel Destek
6) Refeeding Syndrome
7) Kolesistit, Pankreatit Hastalarında Nutrisyonel Destek
8) Karaciğer Hastalarında Nutrisyonel Destek
9) ARA SINAV
10) İnflamatuar Bağırsak Hastalığı, Divertikül Hastalarında Nutrisyonel Destek
11) Böbrek Hastalarında Nutrisyonel Destek
12) Yanık Hastalarında Nutrisyonel Destek
13) Geriatride Hidrasyon ve Nütrisyonel Destek
14) Genel Değerlendirme

Kaynaklar

Ders Notları: Ders notları dersi veren öğretim üyesi tarafından hazırlanacaktır.
Diğer Kaynaklar: 1. Skipper A. Dietitian's Handbook of Enteral and Parenteral Nutrition. Second Edition, Aspen Publication, Chicago. 2. Gottschlich M.M., Fuhrman P. Hammond K. The Science and Practice of Nutrition Support. American Society for Parenteral and Enteral Nutrition, USA,

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Devam 0 % 0
Laboratuar 0 % 0
Uygulama 0 % 0
Arazi Çalışması 0 % 0
Derse Özgü Staj 0 % 0
Küçük Sınavlar 0 % 0
Ödev 0 % 0
Sunum 0 % 0
Projeler 0 % 0
Seminer 0 % 0
Ara Sınavlar 1 % 40
Ara Juri 0 % 0
Final 1 % 60
Rapor Teslimi 0 % 0
Juri 0 % 0
Bütünleme % 0
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

AKTS / İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 14 2 28
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Derse Özgü Staj 0 0 0
Arazi Çalışması 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışması 14 4 56
Sunum / Seminer 0 0 0
Proje 0 0 0
Ödevler 0 0 0
Küçük Sınavlar 0 0 0
Ara Juri 0 0 0
Ara Sınavlar 1 20 20
Rapor Teslimi 0 0 0
Juri 0 0 0
Final 1 46 46
Toplam İş Yükü 150

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı