ENDÜSTRİ 4.0 (İNGİLİZCE, TEZSİZ) | |||||
Yüksek Lisans | TYYÇ: 7. Düzey | QF-EHEA: 2. Düzey | EQF-LLL: 7. Düzey |
Ders Kodu | Ders Adı | Yarıyıl | Teorik | Pratik | Kredi | AKTS |
BES3063 | Hastalıklarda Nutrisyonel Destek | Güz | 2 | 0 | 2 | 6 |
Bu dersin açılması ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir |
Öğretim Dili: | Tr |
Dersin Türü: | Departmental Elective |
Dersin Seviyesi: | LİSANSÜSTÜ |
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü: | Doç. Dr. GÖKÇEN GARİPOĞLU |
Dersi Veren(ler): |
Dr. Öğr. Üyesi HAKAN GÜVELİ Dr. Öğr. Üyesi CAN ERGÜN Doç. Dr. GÖKÇEN GARİPOĞLU |
Dersin Amacı: | Bu dersin amacı, beslenme ile ilişkili kronik hastalıklara yönelik tıbbi beslenme tedavisinin klinik ortamda uygulanmasıyla pekiştirilmesidir. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Ağız yolu ile yeterli beslenemeyen hastaların enteral yada parenteral yolla beslenme prensiplerini öğrenir. 2) Enteral veya parenteral beslenen hastaların enerji, protein ve besin öğelerini hesaplamayı öğrenir. 3) Çeşitli hastalıklarda enteral parenteral beslenme rehberlerinin nasıl uygulanacağını öğrenir. |
Enteral ve Parenteral beslenme, DM, ağır malnutrisyon, kolesistit, pankreatit, inflamatuar bağırsak hastalığı, böbrek hastalıkları, yanık, kanser hastalarında enteral ve parenteral beslenme ilkeleri bu dersin içeriğini oluşturmaktadır. |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | |
1) | Oryantasyon | ||
2) | Enteral Beslenme | ||
3) | Parenteral Beslenme | ||
4) | Nutrisyon Destek Endikasyonları | ||
5) | Ağır Malnutrisyonda Nutrisyonel Destek | ||
6) | Refeeding Syndrome | ||
7) | Kolesistit, Pankreatit Hastalarında Nutrisyonel Destek | ||
8) | Karaciğer Hastalarında Nutrisyonel Destek | ||
9) | ARA SINAV | ||
10) | İnflamatuar Bağırsak Hastalığı, Divertikül Hastalarında Nutrisyonel Destek | ||
11) | Böbrek Hastalarında Nutrisyonel Destek | ||
12) | Yanık Hastalarında Nutrisyonel Destek | ||
13) | Geriatride Hidrasyon ve Nütrisyonel Destek | ||
14) | Genel Değerlendirme |
Ders Notları: | Ders notları dersi veren öğretim üyesi tarafından hazırlanacaktır. |
Diğer Kaynaklar: | 1. Skipper A. Dietitian's Handbook of Enteral and Parenteral Nutrition. Second Edition, Aspen Publication, Chicago. 2. Gottschlich M.M., Fuhrman P. Hammond K. The Science and Practice of Nutrition Support. American Society for Parenteral and Enteral Nutrition, USA, |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Devam | 0 | % 0 |
Laboratuar | 0 | % 0 |
Uygulama | 0 | % 0 |
Arazi Çalışması | 0 | % 0 |
Derse Özgü Staj | 0 | % 0 |
Küçük Sınavlar | 0 | % 0 |
Ödev | 0 | % 0 |
Sunum | 0 | % 0 |
Projeler | 0 | % 0 |
Seminer | 0 | % 0 |
Ara Sınavlar | 1 | % 40 |
Ara Juri | 0 | % 0 |
Final | 1 | % 60 |
Rapor Teslimi | 0 | % 0 |
Juri | 0 | % 0 |
Bütünleme | % 0 | |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Derse Özgü Staj | 0 | 0 | 0 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 4 | 56 |
Sunum / Seminer | 0 | 0 | 0 |
Proje | 0 | 0 | 0 |
Ödevler | 0 | 0 | 0 |
Küçük Sınavlar | 0 | 0 | 0 |
Ara Juri | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar | 1 | 20 | 20 |
Rapor Teslimi | 0 | 0 | 0 |
Juri | 0 | 0 | 0 |
Final | 1 | 46 | 46 |
Toplam İş Yükü | 150 |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı |