ENDÜSTRİ 4.0 (İNGİLİZCE, TEZSİZ)
Yüksek Lisans TYYÇ: 7. Düzey QF-EHEA: 2. Düzey EQF-LLL: 7. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
BES3060 Beslenme Güz 2 0 2 6
Bu dersin açılması ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: Tr
Dersin Türü: Departmental Elective
Dersin Seviyesi: LİSANSÜSTÜ
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi CAN ERGÜN
Dersi Veren(ler): Dr. Öğr. Üyesi CAN ERGÜN
Dr. Öğr. Üyesi ESRA MANKAN
Dersin Amacı: İnsan yaşamı ve sağlığı için beslenmenin önemi, tanımı, enerji ve besin öğeleri, günlük gereksinimleri, besin kaynakları, yetersizlik durumlarını bilimsel çalışmalar doğrultusunda vermeyi amaçlamaktadır.

Öğrenme Çıktıları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Bu dersin sonunda öğrenciler;
o Enerji, makro besin öğeleri (karbonhidrat, protein, yağ) ve mikro besin öğelerinin (vitaminler ve mineraller) sağlıklı beslenme ve vücut çalışmasındaki önemini kavrayacak,
o Makro ve mikro besin öğelerinin diyet kaynaklarını, vücuttaki metabolizmalarını, yetersizlik durumlarını tanımlayıp farklı yaş ve cinsiyete göre gereksinimlerini belirleyebilecek,
o Besinleri makro ve mikro besin öğesi içeriği yönünden değerlendirebilecek,
o Toplum içerisinde beslenme açısından daha fazla risk altında olan özel grupların (yaşlılar, işçiler, gebe ve emzikliler, sporcular) beslenmesi hakkında temel düzeyde bilgi sahibi olacaklardır.

Dersin İçeriği

Yeterli ve dengeli beslenme, besin öğeleri ve sağlık etkileşimi, makro besin öğelerinin beslenmedeki önemi, besin kaynakları, vücutta kullanımları ve günlük gereksinimleri, enerji, enerji substratlarının (karbonhidrat, protein ve yağlar) enerji oluşturması, yaş ve cinsiyete uygun enerji gereksinimleri, vitaminlerin beslenmedeki önemi, sınıflandırılmaları, besin kaynakları, vücutta kullanımları, günlük gereksinimleri, yaşlılar, sporcular, gebe ve emzikliler, işçilerin enerji, besin öğesi gereksinimleri ile bu gruplarda beslenme-sağlık etkileşimleri bu dersin içeriğini oluşturmaktadır.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Temel Bilgiler
2) Su ve Enerji Metabolizması
3) Karbonhidratlar ve Beslenmeye Etkileri
4) Yağlar ve Beslenmeye Etkileri
5) Proteinler ve Beslenmeye Etkileri
6) Vitaminler ve Beslenmedeki Önemi
7) Yağda Eriyen Vitaminler (A, D, E ve K vitaminleri)
8) Ara Sınav
9) Suda eriyen vitaminler
10) Suda Eriyen vitaminler
11) Yaşlılık ve Beslenme
12) İşçi Sağlığı – İş Güvenliği ve Beslenme
13) Sporcu Beslenmesi
14) Gebelik ve emziklilik döneminde beslenme
15) Beslenme ve Bilişsel gelişim
16) Final Sınavı

Kaynaklar

Ders Notları: Baysal, A. (2004). Beslenme. Hatiboğlu Yayınları: 93, 10.Baskı, Ankara.
Diğer Kaynaklar: Mahan, L.K., Stump, S.E. (2004). Krause’s.Food , Nutrition & Diet Therapy (Ed by), 11 th Edition, Elsevier (USA), 2004. Berdarier, C.D. (2002). Handbook of Nutrition and Food (Ed by), CRC Press. Gibney, M.J. Hester, H.V., Kok. F.J.(2002). Introduction to Human Nutrition (Ed by), Blackwell Publishing Company. Brown, A. (2000). Understanding Food: Principles and Preparation, Wadsworth/Thomson Learning, USA.

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Devam % 0
Laboratuar % 0
Uygulama % 0
Arazi Çalışması % 0
Derse Özgü Staj % 0
Küçük Sınavlar 1 % 10
Ödev 1 % 10
Sunum % 0
Projeler % 0
Seminer % 0
Ara Sınavlar 1 % 20
Ara Juri % 0
Final 1 % 60
Rapor Teslimi % 0
Juri % 0
Bütünleme % 0
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

AKTS / İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 16 2 32
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Derse Özgü Staj 0 0 0
Arazi Çalışması 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışması 0 0 0
Sunum / Seminer 0 0 0
Proje 0 0 0
Ödevler 1 23 23
Küçük Sınavlar 1 28 28
Ara Juri 0
Ara Sınavlar 1 32 32
Rapor Teslimi 0
Juri 0
Final 1 35 35
Toplam İş Yükü 150

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı