ENDÜSTRİ 4.0 (İNGİLİZCE, TEZSİZ)
Yüksek Lisans TYYÇ: 7. Düzey QF-EHEA: 2. Düzey EQF-LLL: 7. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
BES4061 Gıda İşleme Teknolojisi Güz 2 0 2 6
Bu dersin açılması ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: Tr
Dersin Türü: Departmental Elective
Dersin Seviyesi: LİSANSÜSTÜ
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi CAN ERGÜN
Dersin Amacı: Farklı gıda gruplarına uygulanan çeşitli gıda işleme teknolojileri hakkında güncel bilgilerin öğretilmesi ve bu yöntemlerin gıdada oluşturduğu temel değişimlerin gıda kalitesi ve sağlık açısından değerlendirilmesidir. Gıda kimyası, gıda mikrobiyolojisi gibi bilgilerini gıda işleme teknolojisi ile bütünleştirme ile birlikte inovatif ve yeni ürün geliştirme becerisini geliştirmektir.

Öğrenme Çıktıları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1- Gıda işleme teknolojilerinin genel ilkeleri ile inovatif, yeni ve sıklıkla kullanılan teknikleri bilir.
2- Farklı gıda gruplarına uygulanan üretim teknolojilerini öğrenir
3- Uygulanan teknolojinin gıdanın yapısında ve kalitesinde oluşturduğu değişiklikleri kavrar.
4- Uygulanan teknolojiye bağlı oluşan değişikliklerin sağlık üzerine etkilerini değerlendirir.

Dersin İçeriği

Gıda işleme teknolojilerinde temel uygulamalar (Pastörizasyon, sterilizasyon, kurutma, dondurma, soğutma, fermentasyon, dumanlama vb.), gıda işlemede yeni teknolojiler ve inovatif uygulamalar (Yüksek basınç, radyofrekans, mikrodalga, ışınlama, ohmik ısıtma, ultrasound vb. uygulamaları), gıdaların kimyasal koruyucularla muhafazası, tahıl işleme teknolojisi, meyve ve sebze işleme teknolojisi, süt işleme teknolojisi, et işleme teknolojisi, alkollü ve alkolsüz içecekler teknolojisi, bitkisel yağ teknolojisi vb. konular bu dersin içeriğini oluşturmaktadır.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Giriş - Gıda Muhafazasında ve İşleme Teknolojisinde Temel İlkeler
2) Gıda İşleme Teknolojilerinde Temel Uygulamalar (Pastörizasyon, sterilizasyon, kurutma, dondurma, soğutma, fermentasyon, dumanlama vb.)
3) Gıda İşleme Teknolojilerinde Temel Uygulamalar (Pastörizasyon, sterilizasyon, kurutma, dondurma, soğutma, fermentasyon, dumanlama vb.)
4) Gıda İşleme Teknolojilerinde Temel Uygulamalar (Pastörizasyon, sterilizasyon, kurutma, dondurma, soğutma, fermentasyon, dumanlama vb.)
5) Gıda İşleme Teknolojilerinde Temel Uygulamalar (Pastörizasyon, sterilizasyon, kurutma, dondurma, soğutma, fermentasyon, dumanlama vb.)
6) Gıda İşlemede Yeni Teknolojiler ve Inovatif Uygulamalar (Yüksek basınç, mikrodalga, ışınlama, ohmik ısıtma, ultrasound vb. uygulamaları)
7) Gıda İşlemede Yeni Teknolojiler ve Inovatif Uygulamalar (Yüksek basınç, mikrodalga, ışınlama, ohmik ısıtma, ultrasound vb. uygulamaları)
8) Gıda İşlemede Yeni Teknolojiler ve Inovatif Uygulamalar (Yüksek basınç, mikrodalga, ışınlama, ohmik ısıtma, ultrasound vb. uygulamaları) Makale sunumu
9) ARASINAV
10) Tahıl İşleme Teknolojisi
11) Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi
12) Süt İşleme Teknolojisi, Et İşleme Teknolojisi
13) Bitkisel Yağ İşleme Teknolojisi, Çay İşleme Teknolojisi, Çikolata İşleme Teknolojisi, Fonksiyonel Gıdalar, Yeni Ürün Geliştirme vb. Diğer Gıda Gruplarından Örnekler
14) Dersin değerlendirilmesi

Kaynaklar

Ders Notları: Haftalık olarak dersin öğretim üyesi tarafından dağıtılacaktır.
Diğer Kaynaklar: 1- Akbulut, N., Karagözlü, C. 2014. Gıda Bilimi ve Teknolojisi. Sidaş Medya, İzmir. 2- Bilişli, A. 2015. Gıda Teknolojisi. Sidaş Medya, Çanakkale. 3- Bulduk, S. 2010. Gıda Teknolojisi. Detay Yayıncılık, Ankara. 4- Fellows, P.J. 2000. Food Processing Technology: Principles and Practice. 2nd Ed. CRC Press, Boca Raton, FL. 5- Williams, A. 1994. New Technologies in Food Preservation and Processing: Part II, Nutrition & Food Science. 6- Murano, P.S. 2003. Understanding Food Science and Technology. Wadsworth, Cengage Learning, Belmont USA. 7- Campbell-Platt, G. 2009. Food Science and Technology. Blackwell Publishing Ltd, Iowa, USA. 8- James, G. B. 2006. Food Processing Handbook. John Wiley & Sons, Canada, Ltd. 9- Smith, J.S., Hui Y.H. 2004. Food Processing and Applications, Blackwell Publishing Ltd, Iowa, USA. 10- Acar, J., Gökmen, V., ve Us, F. 2006. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi. Cilt 2, Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara. 11- Cemeroğlu, B. 2004. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi (I. , II. Cilt). Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Ankara. 12- Ünal, S. 1992. Hububat Teknolojisi, Ege Ü. Müh. Fak. Yay. İzmir. 13- Pomeranz, Y. 1988. Wheat Chemistry and Technology. Vol I, II .Minnesota. vb. * Konu ile ilgili diğer uluslararası ve ulusal olarak yayınlanan makaleler, kitaplar

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Devam 0 % 0
Laboratuar 0 % 0
Uygulama 0 % 0
Arazi Çalışması 0 % 0
Derse Özgü Staj 0 % 0
Küçük Sınavlar 0 % 0
Ödev 1 % 10
Sunum 0 % 0
Projeler % 0
Seminer 0 % 0
Ara Sınavlar 1 % 30
Ara Juri 0 % 0
Final 1 % 60
Rapor Teslimi 0 % 0
Juri 0 % 0
Bütünleme % 0
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

AKTS / İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 14 2 28
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Derse Özgü Staj 0 0 0
Arazi Çalışması 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışması 14 8 112
Sunum / Seminer 0 0 0
Proje 0 0 0
Ödevler 1 12 12
Küçük Sınavlar 0 0 0
Ara Juri 0 0 0
Ara Sınavlar 1 2 2
Rapor Teslimi 0 0 0
Juri 0 0 0
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 156

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı