BESLENME VE DİYETETİK (TÜRKÇE)
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
SKY3005 Sağlık Bilimleri için İstatistik Güz 2 0 2 2
Bu dersin açılması ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: Tr
Dersin Türü: Must Course
Dersin Seviyesi: LİSANS
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi YONCA SEVİM
Dersi Veren(ler): Öğ.Gör. MUSTAFA ÇİÇEK
Dersin Amacı: Bu dersin amacı İstatistik bilimine ait kavram bilgisi oluşturmak, bilimsel araştırma türleri ve araştırma süreci, Sağlık Bilimleri araştırmalarında kullanılan temel istatistiksel analizler hakkında bilgi vermektir.

Öğrenme Çıktıları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1. Bilimsel araştırma süreci adımlarını sıralar.
2. Bilimsel araştırmaların toplum ve bilim için önemini tanımlar.
3. Bilimsel araştırma türlerini tanımlar.
4. Tablo ve grafik oluşturur ve yorumlar.
5. Sağlık bilimlerinde araştırma alanlarını ve önemini belirtir.

Dersin İçeriği

Bu ders bilimsel araştırma süreci, Sağlık Bilimleri’nde araştırma yaklaşımları, araştırma türleri, verilerin sınıflandırılması, ortalamaların hesaplanması, tablo ve grafik oluşturma ve yorumlama, temel istatistiksel analizler konularını içerir.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Bilim ve Toplum Ders notları haftalık olarak verilecektir
2) Bilimsel Araştırmada Temel Kavramlar, Araştırma Türleri Ders notları haftalık olarak verilecektir
3) Bilimsel Araştırma Süreci, Sağlık Bilimleri'nde Araştırma Ders notları haftalık olarak verilecektir
4) Hipotezlerin Oluşturulması, Hipotez Türleri Ders notları haftalık olarak verilecektir
5) Araştırma Yaklaşımlarının Sınıflandırılması Ders notları haftalık olarak verilecektir
6) Ölçme ve Ölçek Düzeyleri, Ölçek Türleri Ders notları haftalık olarak verilecektir
7) Araştırma Evreni, Örnekleme Ders notları haftalık olarak verilecektir
8) Verilerin Sınıflandırılması Ders notları haftalık olarak verilecektir
9) Ara Sınav
10) Ortalamalar Ders notları haftalık olarak verilecektir
11) Çeyrek ve Yüzdelikler, Dağılımın Yaygınlık Ölçüleri Ders notları haftalık olarak verilecektir
12) Tablo Yapım Yöntemi Ders notları haftalık olarak verilecektir
13) Grafik Yapım Yöntemi Ders notları haftalık olarak verilecektir
14) Önemlilik Testleri Ders notları haftalık olarak verilecektir

Kaynaklar

Ders Notları: Haftalık olarak verilecektir. / Will be given weekly.
Diğer Kaynaklar: 1. Şenol, Ş. (2012). Araştırma ve Örnekleme Yöntemleri. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım. 2. Kan, İ. (2006). Biyoistatistik. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Devam 0 % 0
Laboratuar 0 % 0
Uygulama 0 % 0
Arazi Çalışması 0 % 0
Derse Özgü Staj 0 % 0
Küçük Sınavlar 0 % 0
Ödev 0 % 0
Sunum 0 % 0
Projeler 0 % 0
Seminer 0 % 0
Ara Sınavlar 1 % 40
Ara Juri 0 % 0
Final 1 % 60
Rapor Teslimi 0 % 0
Juri % 0
Bütünleme % 0
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

AKTS / İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 14 2 28
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Derse Özgü Staj 0 0 0
Arazi Çalışması 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışması 10 2 20
Sunum / Seminer 0 0 0
Proje 0 0 0
Ödevler 0 0 0
Küçük Sınavlar 0 0 0
Ara Juri 0 0 0
Ara Sınavlar 1 1 1
Rapor Teslimi 0 0 0
Juri 0 0 0
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 50

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak. 2
2) Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek. 2
3) Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. 3
4) Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak. 2
5) Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. 2
6) Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak. 3
7) Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek. 1
8) Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak. 1
9) Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak. 2
10) Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak. 2
11) En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. 1
12) Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek. 1