BESLENME VE DİYETETİK (TÜRKÇE)
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
BES4004 Kurum ve Hastane Uygulaması III Bahar 2 4 3 7
Bu dersin açılması ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: Tr
Dersin Türü: Must Course
Dersin Seviyesi: LİSANS
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Öğ.Gör. EMRE BATUHAN KENGER
Dersi Veren(ler): Dr. Öğr. Üyesi CAN ERGÜN
Dr. Öğr. Üyesi YONCA SEVİM
Öğ.Gör. BİLGE KOÇ
Dersin Amacı: Bu dersin amacı, çocuk ve yetişkin hastalıklarının tıbbi beslenme tedavisinin klinik ortamda uygulanmasıyla pekiştirilmesidir.

Öğrenme Çıktıları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
- Yeşişkin hastalıklarında tıbbi tedavi ilkelerini uygular.
- Çocuk hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi ilkelerini uygular.
- Uygulama sırasında karşılaştığı sorunlar için çözüm yolları geliştirir.
- Çocuk hastalıklarında kullanılacak mamaya karar verir.
- Mamaların içeriklerini birbirleri ile karşılaştırır.
- Çocukların hastalıklarına ve yetişkin hastalıklarına göre ihtiyaç duyulan besin öğesi ve enerji gereksinimlerini hesaplar.
- Yetişkin hastalıklarında kullanılan enteral ve parenteral ürünleri seçimini öğrenir.

Dersin İçeriği

Metabolizma hastalıkları, kronik hastalıkları, malabsorbsiyon hastalıkları, prematüre bebek beslenmesi, çocuk mamaları ve özellikleri, diyabet, çocukluk çağı obezitesi, metabolik sendrom ve yeme bozuklukları, enfeksiyon hastalıklarında beslenme, yanıklar, onkolojik hastalıklar, böbrek hastalıklarında beslenme tedavisi bu dersin içeriğini oluşturmaktadır.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Klinik Uygulama
2) Klinik Uygulama + Vaka Sunumları
3) Klinik Uygulama + Vaka Sunumları
4) Klinik Uygulama + Vaka Sunumları
5) Klinik Uygulama + Vaka Sunumları
6) Klinik Uygulama + Vaka Sunumları
7) Klinik Uygulama + Vaka Sunumları
8) Klinik Uygulama + Vaka sunumları
9) Ara Sınav
10) Klinik Uygulama + Vaka Sunumları
11) Klinik Uygulama + Vaka Sunumları
12) Klinik Uygulama + Vaka Sunumları
13) Klinik Uygulama + Vaka Sunumları
14) Klinik Uygulama + Vaka Sunumları

Kaynaklar

Ders Notları: Köksal G, Gökmen H. (2000). Çocuk hastalıklarında beslenme tedavisi. Hatiboğlu Yayınevi, Türkiye Baysal A. ve ark.(2013) Diyet El Kitabı, Hatipoğlu Yayınevi
Diğer Kaynaklar: 1. Kleinman RE. (2004). Pediatric Nutrition Handbook. American Academy of Pediatrics. USA (ISBN: 9781581101096) 2. Lawrance RA, Lawrance RM. (2010). Breastfeeding: A Guide for the Medical Professional. Elsevier Health Sciences, USA (ISBN: 9781437707885). 3. Thureen PJ, Hay WW. (2006). Neonatal Nutrition and Metabolism. Cambridge University Press, USA. (ISBN: 9781139453660) 4. Alphan M.E. (2013) Hastalıklarda Beslenme Tedavisi, Hatipoğlı Yayınevi 5. Baş M. ve Saka M. (2013) Kardiyovasküler Hastalıklarda Etiyolojik Faktörer, Önleme ve Tedavide Beslenme Yaklaşımı, Matsa Basımevi

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Devam 1 % 5
Laboratuar 0 % 0
Uygulama 1 % 10
Arazi Çalışması 0 % 0
Derse Özgü Staj 0 % 0
Küçük Sınavlar 0 % 0
Ödev 0 % 0
Sunum 0 % 0
Projeler 0 % 0
Seminer 0 % 0
Ara Sınavlar 1 % 25
Ara Juri 0 % 0
Final 1 % 60
Rapor Teslimi 0 % 0
Juri 0 % 0
Bütünleme % 0
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

AKTS / İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 14 2 28
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama 14 8 112
Derse Özgü Staj 0 0 0
Arazi Çalışması 1 4 4
Sınıf Dışı Ders Çalışması 9 3 27
Sunum / Seminer 0 0 0
Proje 0 0 0
Ödevler 0 0 0
Küçük Sınavlar 0 0 0
Ara Juri 0 0 0
Ara Sınavlar 1 2 2
Rapor Teslimi 0 0 0
Juri 0 0 0
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 175

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak. 3
2) Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek. 5
3) Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. 5
4) Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak. 5
5) Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. 5
6) Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak. 5
7) Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek. 4
8) Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak. 5
9) Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak. 2
10) Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak. 2
11) En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. 1
12) Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek. 1