BESLENME VE DİYETETİK (TÜRKÇE)
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
BES4005 Gıda Yasası ve Kontrolü Güz 2 0 2 4
Bu dersin açılması ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: Tr
Dersin Türü: Must Course
Dersin Seviyesi: LİSANS
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi CAN ERGÜN
Dersin Amacı: Besinleri besin kontrol yöntemleri, mevcut mevzuat ve yasal düzenlemeler yönüyle değerlendirmektir.

Öğrenme Çıktıları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Bu dersin sonunda öğrenciler :
1.Besin kontrolünün ve mevzuatının önemini değerlendirebilecektir.
1.1. Mevzuatta yer alan yasal düzenlemeleri yorumlar.
1.2. Besin kontrolü ile ilgili yönetmelikleri birbiriyle karşılaştırır.
1.3. Besinlerin üretimi ve tüketimiyle ilgili düzenlemeleri sorgular.
2.Besinlerle ilgili yasal düzenlemeleri ve uygulamaları tartışabilecektir.
2.1. Besinlerle ilgili yeni düzenlemeleri belirler.
2.2. Mevcut yasal düzenlemeleri tartışır.
2.3. Uluslararası düzenlemeleri yorumlar.
3.Besin güvenliği yönünden mevzuatı değerlendirir.
3.1. Mikrobiyal etmenlerin mevzuattaki limitlerini belirler.
3.2. Kimyasal etmenlerin mevzuattaki limitlerini belirler.
3.3. Limitlerin önemini tartışır.

Dersin İçeriği

Besin Kontrolü ve Gıda Mevzuatına Giriş
Türk Gıda Kodeksi

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Besin Kontrolü ve Gıda Mevzuatına Giriş
2) Günümüzde Besin Kontrolünün Önemi
3) Hukuki Olarak Besin Kontrolü ve Mevzuat
4) Besinlerin üretimi, tüketimi ve denetlenmesine dair kanun ve yönetmelikler
5) Yönetmeliklerin İncelenmesi
6) Türk Gıda Kodeksi
7) Ara sınav
8) Türk Gıda Kodeksi Ürün Tebliği İncelenmesi
9) Mevzuatta Besin Üretim ve Satış yerleri
10) Besinlerin üretimi, işlenmesi ve depolama aşamalarındaki yasal düzenlemeler
11) Besin Kirliği ve Besin Kirliliğine Neden Olan Maddeler
12) Gıda Ambalajlama ve Etiketleme İlkeleri
13) Gıda Katkı Maddeleri
14) Gıda Katkı Maddeleri

Kaynaklar

Ders Notları: 1. Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği (Mevzuat Bilgi Sistemi). 2. Burnell A., Oskam A. (2005). Turkey in the European Union: Implications for Agriculture, Food and Structural Policy, Wallingford, Oxfordshire, UK
Diğer Kaynaklar: 1. Turkish Food Codex Regulation (Regulatory Information System) 2. Burnell A., Oskam A. (2005). Turkey in the European Union: Implications for Agriculture, Food and Structural Policy, Wallingford, Oxfordshire, UK

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Devam % 0
Laboratuar % 0
Uygulama % 0
Arazi Çalışması % 0
Derse Özgü Staj % 0
Küçük Sınavlar % 0
Ödev % 0
Sunum % 0
Projeler % 0
Seminer % 0
Ara Sınavlar % 0
Ara Juri % 0
Final % 0
Rapor Teslimi % 0
Juri % 0
Bütünleme % 0
Toplam % 0
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 0
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 0
Toplam % 0

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak. 2
2) Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek. 3
3) Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. 3
4) Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak. 3
5) Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. 3
6) Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak. 3
7) Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek. 1
8) Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak. 2
9) Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak. 1
10) Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak. 2
11) En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. 1
12) Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek. 1