BESLENME VE DİYETETİK (TÜRKÇE) | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu | Ders Adı | Yarıyıl | Teorik | Pratik | Kredi | AKTS |
BES2006 | Yetişkin Hastalıklarında Tıbbi Beslenme II | Bahar | 2 | 4 | 3 | 6 |
Bu dersin açılması ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir |
Öğretim Dili: | Tr |
Dersin Türü: | Must Course |
Dersin Seviyesi: | LİSANS |
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü: | Doç. Dr. GÖKÇEN GARİPOĞLU |
Dersi Veren(ler): |
Dr. Öğr. Üyesi FERHAN MANTAR Dr. Öğr. Üyesi CAN ERGÜN |
Dersin Amacı: | Bu dersi amacı farklı hastalıklarda uygulanacak tıbbi diyet tedavisinin öğrencilere aktarılmasıdır. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; 1- Farklı hastalıkların makro ve mikro besin öğelerinin metabolizmalarında oluşturduğu farklılıkları karşılaştırır. 2- Hastalığa bağlı olarak ortaya çıkan biyokimyasal değişiklikleri tanımlar. 3- Hastanın beslenme durumunu değerlendirir. 4- Hastanın klinik tablosuna uygun olarak diyet tedavisini planlar. 5- Diyet tedavisinin hasta üzerindeki sonuçlarını değerlendirir ve değişiklik gerekiyorsa en kısa zamanda değişikliğe gider. 6- Hastalara beslenme eğitimi verir. 7- Hastane mutfağından hastanın diyetinin hastaya en hijyenik ve uygun şekilde ulaşmasını sağlar. 8- Özel beslenme desteği ihtiyacı olan yoğun bakım hastalarının gereksinimlerini hesaplar ve beslenme desteğinin hesaplanan miktarlarda hastaya verilmesini denetler. |
Hastalığın ilerleyişi ve yol açtığı hasarların beslenme ile azaltılabileceği çeşitli hastalıklarda tıbbi diyet tedavisi ile enteral/parenteral beslenme ilkeleri bu dersin içeriğini oluşturmaktadır. |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | |
1) | Safra kesesi ve pankreas hastalıkları ve beslenme | ||
2) | karaciğer hastalıkları ve beslenme | ||
3) | karaciğer hastalıkları ve beslenme | ||
4) | Böbrek hastalıkları ve beslenme | ||
5) | Böbrek hastalıkları ve beslenme | ||
6) | Böbrek hastalıkları ve beslenme | ||
7) | Yanık tedavisi ve beslenme | ||
8) | Pre-Post operatif beslenme ve test diyetleri | ||
9) | Ara Sınav | ||
10) | Kanser ve beslenme | ||
11) | Nörolojik ve psikiyatrik hastalıklarda beslenme | ||
12) | Nörolojik ve psikiyatrik hastalıklarda beslenme | ||
13) | Enteral-Parenteral Beslenme | ||
14) | Enteral-Parenteral Beslenme |
Ders Notları: | Baysal A, ve ark. (2013). Diyet El kitabı. Hatiboğlu yayınevi, Türkiye (ISBN: 9789757527978) |
Diğer Kaynaklar: | 1- Alphan M.E. (2013) Hastalıklarda Beslenme Tedavisi, Hatipoğlı Yayınevi 2- Baş M. ve Saka M. (2013) Kardiyovasküler Hastalıklarda Etiyolojik Faktörer, Önleme ve Tedavide Beslenme Yaklaşımı, Matsa Basımevi |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Devam | 0 | % 0 |
Laboratuar | 0 | % 0 |
Uygulama | 1 | % 10 |
Arazi Çalışması | 0 | % 0 |
Derse Özgü Staj | 0 | % 0 |
Küçük Sınavlar | 0 | % 0 |
Ödev | 1 | % 5 |
Sunum | 0 | % 0 |
Projeler | 0 | % 0 |
Seminer | 0 | % 0 |
Ara Sınavlar | 1 | % 25 |
Ara Juri | 0 | % 0 |
Final | 1 | % 60 |
Rapor Teslimi | 0 | % 0 |
Juri | 0 | % 0 |
Bütünleme | % 0 | |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 14 | 4 | 56 |
Derse Özgü Staj | 0 | 0 | 0 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 9 | 4 | 36 |
Sunum / Seminer | 0 | 0 | 0 |
Proje | 0 | 0 | 0 |
Ödevler | 1 | 1 | 1 |
Küçük Sınavlar | 0 | 0 | 0 |
Ara Juri | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar | 1 | 2 | 2 |
Rapor Teslimi | 0 | 0 | 0 |
Juri | 0 | 0 | 0 |
Final | 1 | 2 | 2 |
Toplam İş Yükü | 125 |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak. | 5 |
2) | Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek. | 4 |
3) | Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. | 5 |
4) | Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak. | 5 |
5) | Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. | 5 |
6) | Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak. | 5 |
7) | Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek. | 5 |
8) | Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak. | 2 |
9) | Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak. | 1 |
10) | Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak. | 2 |
11) | En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. | 1 |
12) | Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek. | 1 |