BESLENME VE DİYETETİK (TÜRKÇE) | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu | Ders Adı | Yarıyıl | Teorik | Pratik | Kredi | AKTS |
BES3003 | Toplu Beslenme Sistemleri I | Güz | 3 | 0 | 3 | 5 |
Bu dersin açılması ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir |
Öğretim Dili: | Tr |
Dersin Türü: | Must Course |
Dersin Seviyesi: | LİSANS |
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü: | Dr. Öğr. Üyesi CAN ERGÜN |
Dersin Amacı: | Bu dersin amacı, diyetisyenlerin önemli bir çalışma alanı olan toplu beslenme sistemleri hakkında öğrencileri bilgilendirmektir. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; 1- Menü planlaması yapar. 2- Standart tarif geliştirir. 3- Toplu beslenme sistemleri ilkelerine uygun ideal bir mutfak tasarlar. 4- Toplu beslenme sistemlerinde yönetim ve organizasyon ilkelerini uygular. |
Toplu beslenme sistemleri ile ilişkili tüm yönetim ve organizasyon süreçleri, satın alma aşamasından üretim ve depolama aşamasına kadar geçen tüm toplu beslenme süreçlerinin değerlendirilmesi bu dersin içeriğini oluşturmaktadır. |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | |
1) | Toplu Beslenme Sistemleri nedir? | ||
2) | Toplu Beslenme Sistemlerinde Yönetim ve Organizasyon | ||
3) | Toplu Beslenme Sistemlerinde İnsan Kaynakları | ||
4) | Toplu Beslenme Sistemlerinde Pazarlama | ||
5) | Toplu Beslenme Sistemlerinde Finansal Kaynakların Yönetimi | ||
6) | Toplu Beslenme Sistemlerinde Kalite Güvencesi | ||
7) | Toplu Beslenme Sistemlerinde İş Kanunları | ||
8) | Toplu Beslenme Sistemlerinde Fiziksel koşullar, mutfak ve yemekhane donanımı | ||
9) | Ara Sınav | ||
10) | Toplu Beslenme Sistemlerinde menü planlama ve standardizasyon | ||
11) | Toplu Beslenme Sistemlerinde Tedarik Zinciri | ||
12) | Kurumsal satın alma teknikleri | ||
13) | Toplu beslenme sistemlerinde yiyecek üretimi | ||
14) | Toplu beslenme sistemlerinde yiyecek depolama ilkeleri | ||
15) | Genel Değerlendirme | ||
16) | Final Sınavı |
Ders Notları: | Haftalık olarak dağıtılacaktır. Weekly distributed by the course lecturer. |
Diğer Kaynaklar: | 1- Arora RK. (2007). Food Service And Catering Management. APH Publishing, India (ISBN: 9788131300671) 2- Jones P, Merricks P. (1994) The management of food service operations. Thomson Learning, UK (ISBN: 9780304329076) 3- Grossbauer, S. (2001). Managing Foodservice Operations: A Systems Approach for Healthcare and Institutions (Fourth edition). Kendall Hunt, USA. |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Devam | 0 | % 0 |
Laboratuar | 0 | % 0 |
Uygulama | 0 | % 0 |
Arazi Çalışması | 0 | % 0 |
Derse Özgü Staj | 0 | % 0 |
Küçük Sınavlar | 1 | % 10 |
Ödev | 1 | % 10 |
Sunum | 0 | % 0 |
Projeler | 0 | % 0 |
Seminer | 0 | % 0 |
Ara Sınavlar | 1 | % 20 |
Ara Juri | 0 | % 0 |
Final | 1 | % 60 |
Rapor Teslimi | 0 | % 0 |
Juri | % 0 | |
Bütünleme | % 0 | |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 16 | 2 | 32 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Derse Özgü Staj | 0 | 0 | 0 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Sunum / Seminer | 0 | 0 | 0 |
Proje | 0 | 0 | 0 |
Ödevler | 1 | 15 | 15 |
Küçük Sınavlar | 1 | 23 | 23 |
Ara Juri | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar | 1 | 25 | 25 |
Rapor Teslimi | 0 | 0 | 0 |
Juri | 0 | 0 | 0 |
Final | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü | 125 |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak. | 4 |
2) | Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek. | 5 |
3) | Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. | 5 |
4) | Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak. | 5 |
5) | Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. | 4 |
6) | Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak. | 5 |
7) | Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek. | 2 |
8) | Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak. | 2 |
9) | Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak. | 1 |
10) | Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak. | 2 |
11) | En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. | 1 |
12) | Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek. | 1 |