BESLENME VE DİYETETİK (TÜRKÇE) | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu | Ders Adı | Yarıyıl | Teorik | Pratik | Kredi | AKTS |
BES2007 | Yetişkin Hastalıklarında Tıbbi Beslenme I | Güz | 2 | 4 | 3 | 7 |
Bu dersin açılması ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir |
Öğretim Dili: | Tr |
Dersin Türü: | Must Course |
Dersin Seviyesi: | LİSANS |
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü: | Doç. Dr. GÖKÇEN GARİPOĞLU |
Dersi Veren(ler): |
Dr. Öğr. Üyesi CAN ERGÜN Dr. Öğr. Üyesi FERHAN MANTAR Öğ.Gör. BİLGE KOÇ Doç. Dr. GÖKÇEN GARİPOĞLU |
Dersin Amacı: | Bu dersi amacı farklı hastalıklarda uygulanacak tıbbi diyet tedavisinin öğrencilere aktarılmasıdır. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; Bu dersin sonunda öğrenciler; 1- Hastalıklarda beslenme durumu ve beslenme tedavisi çerçevesinde etkin olan önce fizyolojiyi ve sonra patofizyolojiyi öğrenir. 2- Farklı hastalıkların makro ve mikro besin öğelerinin metabolizmalarında oluşturduğu farklılıkları karşılaştırır. 3- Hastalığa bağlı olarak ortaya çıkan biyokimyasal-fizyolojik değişiklikleri tanımlar. 4- Hastanın beslenme durumunu değerlendirir. 5- Farklı diyet tiplerini ve sağlık etkilerini tanımlar. 6- Hastanın klinik tablosuna uygun olarak diyet tedavisini planlar. 7- Hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların besin-ilaç, vücut ağırlığı-ilaç, GİS semptom-ilaç etkileşimi öğrenir. 8- Diyet tedavisinin hasta üzerindeki sonuçlarını değerlendirmeyi ve değişiklik gerekiyorsa en kısa zamanda değişikliği planlamayı öğrenir. 9- Hastalara beslenme eğitimi verir. 10- Özel beslenme desteği ihtiyacı olan yoğun bakım hastalarının besin öğesi gereksinimlerini hesaplar |
Vücut ağırlığının denetimi, kalp-damar hastalıkları, diyabet ve sindirim sistemi hastalıklarında tıbbi diyet tedavisi bu dersin içeriğini oluşturmaktadır |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | |
1) | Giriş ve temel kavramlar | ||
2) | Vücut ağırlığının yönetimi ve beslenme | ||
3) | Vücut ağırlığının yönetimi ve beslenme | ||
4) | Yeme bozuklukları ve beslenme | ||
5) | Kalp damar hastalıkları ve diyet tedavisi | ||
6) | Kalp damar hastalıkları ve diyet tedavisi | ||
7) | Diyabet ve beslenme | ||
8) | Diyabet ve beslenme | ||
9) | Ara Sınav | ||
10) | Ağız, ösefagus ve mide hastalıklarında beslenme | ||
11) | Gastrointestinal sistem hastalıklarında diyet tedavisi | ||
12) | Gastrointestinal sistem hastalıklarında diyet tedavisi | ||
13) | Kemik-eklem hastalıkları ve beslenme | ||
14) | İmmünite ve beslenme |
Ders Notları: | Baysal A, ve ark. (2013). Diyet El kitabı. Hatiboğlu yayınevi, Türkiye (ISBN: 9789757527978) |
Diğer Kaynaklar: | Sardesai, V. (2012). Introduction to clinical nutrition (Third edition). CRC Press, USA Gropper SS, Smith JL. (2012). Advanced nutrition and human metabolism (Sixth edition). Cengage Learning, USA |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Devam | 0 | % 0 |
Laboratuar | 0 | % 0 |
Uygulama | 1 | % 10 |
Arazi Çalışması | 0 | % 0 |
Derse Özgü Staj | 0 | % 0 |
Küçük Sınavlar | 0 | % 0 |
Ödev | 1 | % 5 |
Sunum | 0 | % 0 |
Projeler | 0 | % 0 |
Seminer | 0 | % 0 |
Ara Sınavlar | 1 | % 25 |
Ara Juri | 0 | % 0 |
Final | 1 | % 60 |
Rapor Teslimi | 0 | % 0 |
Juri | 0 | % 0 |
Bütünleme | % 0 | |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 16 | 2 | 32 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 14 | 4 | 56 |
Derse Özgü Staj | 0 | 0 | 0 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 13 | 6 | 78 |
Sunum / Seminer | 0 | 0 | 0 |
Proje | 0 | 0 | 0 |
Ödevler | 1 | 6 | 6 |
Küçük Sınavlar | 0 | 0 | 0 |
Ara Juri | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar | 1 | 1 | 1 |
Rapor Teslimi | 0 | 0 | 0 |
Juri | 0 | 0 | 0 |
Final | 1 | 2 | 2 |
Toplam İş Yükü | 175 |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak. | 5 |
2) | Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek. | 4 |
3) | Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. | 5 |
4) | Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak. | 5 |
5) | Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. | 5 |
6) | Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak. | 5 |
7) | Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek. | 5 |
8) | Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak. | 2 |
9) | Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak. | 1 |
10) | Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak. | 2 |
11) | En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. | 1 |
12) | Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek. | 1 |