|
Hafta |
Konu |
Ön Hazırlık |
1) |
Beslenme ve biyokimya nedir? Genel bir bakış |
Yok |
2) |
Vitamin ve mineraller |
Yok |
3) |
Yağda çözünen vitaminler
A Vitamini, kimyasal yapısı, metabolizması, fonksiyonları, kaynaklar ve yetersizlik belirtileri
Beta-karoten ve ilgili diğer maddelerin özellikleri |
Yok |
4) |
D vitamini, kimyasal yapısı,metabolizması,fonksiyonları, kaynaklar ve yetersilik belirtileri |
Yok |
5) |
E Vitamini, kimyasal yapısı,metabolizması,fonksiyonları, kaynaklar ve yetersizlik belirtileri |
Yok |
6) |
K Vitamini, kimyasal yapısı,metabolizması,fonksiyonları, kaynaklar ve yetersizlik belirtileri
Suda çözünen vitaminler |
Yok |
7) |
B grubu vitaminleri, kimyasal yapısı,metabolizması,fonksiyonları, kaynaklar ve yetersizlik belirtileri |
Yok |
8) |
B grubu vitaminleri, kimyasal yapısı,metabolizması,fonksiyonları, kaynaklar ve yetersizlik belirtileri
Devam |
Yok |
9) |
Ara sınav |
Yok |
10) |
C Vitamini, kimyasal yapısı,metabolizması,fonksiyonları, kaynaklar ve yetersizlik belirtileri
Vitamin benzeri kimyasal yapılar ve özellikleri |
Yok |
11) |
Mineraller ve metabolik önemleri
Eser elementler, işlevleri,kaynakları ve yetersizlik belirtileri |
Yok |
12) |
Su ve elektrolit dengesi
Dönem Ödevi Teslimi |
Yok |
13) |
Ayırıcı membranlar, osmoz,difüzyon ve aktif taşınma
Vücutta elektrolit ve su dengesi |
Yok |
14) |
Asit Baz dengesi |
Yok |
Ders Notları: |
Aksoy, M., Beslenme Biyokimyası, Hatiboğlu Yayın Evi Ankara 2000 |
Diğer Kaynaklar: |
1) Biochemistry, D. Voet, J. G. Voet, 3rd Ed., John Wiley & Sons, USA., 2004.
2) Biochemistry: the Molecular Basis of Life, T. McKee and J. R. McKee. 3rd Ed. WCB/McGraw-Hill Press, Boston, MA 2003.
3) Principles of Biochemistry, D. L. Nelson & M. M. Cox, , 4th Ed., Worth Publishers, USA., 2005
4) Biochemistry, G. L. Zubay, 4th Ed., Mc Graw Hill, USA., 1998.
5) Kolay Biyokimya Sağlık Bilimleri için Temel Rehber
Paul Engel. |
|
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi |
Katkı Payı |
1) |
Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak. |
3 |
2) |
Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek. |
5 |
3) |
Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. |
5 |
4) |
Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak. |
4 |
5) |
Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. |
2 |
6) |
Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak. |
1 |
7) |
Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek. |
1 |
8) |
Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak. |
2 |
9) |
Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak. |
1 |
10) |
Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak. |
2 |
11) |
En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. |
1 |
12) |
Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek. |
1 |