BESLENME VE DİYETETİK (TÜRKÇE)
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
BES2002 Beslenme Biyokimyası II Bahar 3 0 3 6
Bu dersin açılması ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: Tr
Dersin Türü: Must Course
Dersin Seviyesi: LİSANS
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Doç. Dr. GÖKÇEN GARİPOĞLU
Dersi Veren(ler): Dr. AYFER AKKÖSE
Dersin Amacı: Beslenmede yer alan yiyecekleri biyokimya açısından incelemek, yiyeceklerin metabolize olması, hücreler tarafından alınıp enerjiye dönüşmesi ve enerjinin kullanımı temel konularını teorik olarak öğrenmek

Öğrenme Çıktıları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Bu derste başarılı olan öğrenciler,

1)Bilimsel düşünme, biyomoleküller tanımlamalar ile ilgili bilgi edinme becerisi kazanacak
2)Biyokimyada mikrobesinleri teorik olarak öğrenebilecek
3)Bu besinlerin metabolizmadaki işlevleri ve önemi ile bu besinlerin bozulduklarında, hastalıklarda, genetik bozukluklardaki etkinlikleri hakkında genel bilgileri öğrenebilecek ve bu bilgileri çeşitli beslenme bozuklukları ve metabolizma ile bağdaştırarak profesyonel çalışmalarında kullanabilme becerilerini geliştirmiş olacaktır.

Dersin İçeriği

Suda ve yağda çözünen vitaminler, vitaminler, vitamin benzeri maddeler, mineraller, elektrolitler ve su

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Beslenme ve biyokimya nedir? Genel bir bakış Yok
2) Vitamin ve mineraller Yok
3) Yağda çözünen vitaminler A Vitamini, kimyasal yapısı, metabolizması, fonksiyonları, kaynaklar ve yetersizlik belirtileri Beta-karoten ve ilgili diğer maddelerin özellikleri Yok
4) D vitamini, kimyasal yapısı,metabolizması,fonksiyonları, kaynaklar ve yetersilik belirtileri Yok
5) E Vitamini, kimyasal yapısı,metabolizması,fonksiyonları, kaynaklar ve yetersizlik belirtileri Yok
6) K Vitamini, kimyasal yapısı,metabolizması,fonksiyonları, kaynaklar ve yetersizlik belirtileri Suda çözünen vitaminler Yok
7) B grubu vitaminleri, kimyasal yapısı,metabolizması,fonksiyonları, kaynaklar ve yetersizlik belirtileri Yok
8) B grubu vitaminleri, kimyasal yapısı,metabolizması,fonksiyonları, kaynaklar ve yetersizlik belirtileri Devam Yok
9) Ara sınav Yok
10) C Vitamini, kimyasal yapısı,metabolizması,fonksiyonları, kaynaklar ve yetersizlik belirtileri Vitamin benzeri kimyasal yapılar ve özellikleri Yok
11) Mineraller ve metabolik önemleri Eser elementler, işlevleri,kaynakları ve yetersizlik belirtileri Yok
12) Su ve elektrolit dengesi Dönem Ödevi Teslimi Yok
13) Ayırıcı membranlar, osmoz,difüzyon ve aktif taşınma Vücutta elektrolit ve su dengesi Yok
14) Asit Baz dengesi Yok

Kaynaklar

Ders Notları: Aksoy, M., Beslenme Biyokimyası, Hatiboğlu Yayın Evi Ankara 2000
Diğer Kaynaklar: 1) Biochemistry, D. Voet, J. G. Voet, 3rd Ed., John Wiley & Sons, USA., 2004. 2) Biochemistry: the Molecular Basis of Life, T. McKee and J. R. McKee. 3rd Ed. WCB/McGraw-Hill Press, Boston, MA 2003. 3) Principles of Biochemistry, D. L. Nelson & M. M. Cox, , 4th Ed., Worth Publishers, USA., 2005 4) Biochemistry, G. L. Zubay, 4th Ed., Mc Graw Hill, USA., 1998. 5) Kolay Biyokimya Sağlık Bilimleri için Temel Rehber Paul Engel.

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Devam % 0
Laboratuar % 0
Uygulama % 0
Arazi Çalışması % 0
Derse Özgü Staj % 0
Küçük Sınavlar 10 % 10
Ödev 1 % 20
Sunum % 0
Projeler % 0
Seminer % 0
Ara Sınavlar 1 % 30
Ara Juri % 0
Final 1 % 40
Rapor Teslimi % 0
Juri % 0
Bütünleme % 0
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 60
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 40
Toplam % 100

AKTS / İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 14 2 28
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Derse Özgü Staj 0 0 0
Arazi Çalışması 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışması 13 3 39
Sunum / Seminer 0 0 0
Proje 0 0 0
Ödevler 1 12 12
Küçük Sınavlar 1 5 5
Ara Juri 0 0 0
Ara Sınavlar 1 18 18
Rapor Teslimi 0 0 0
Juri 0 0 0
Final 1 23 23
Toplam İş Yükü 125

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak. 3
2) Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek. 5
3) Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. 5
4) Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak. 4
5) Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. 2
6) Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak. 1
7) Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek. 1
8) Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak. 2
9) Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak. 1
10) Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak. 2
11) En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. 1
12) Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek. 1