BESLENME VE DİYETETİK (TÜRKÇE) | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu | Ders Adı | Yarıyıl | Teorik | Pratik | Kredi | AKTS |
BES1006 | Genel Mikrobiyoloji | Bahar | 2 | 0 | 2 | 8 |
Bu dersin açılması ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir |
Öğretim Dili: | Tr |
Dersin Türü: | Must Course |
Dersin Seviyesi: | LİSANS |
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü: | Doç. Dr. GÖKÇEN GARİPOĞLU |
Dersi Veren(ler): |
Öğ.Gör. FURKAN GÖZEL |
Dersin Amacı: | Mikrobiyoloji, sağlık/beslenme ilişkisindeki temel etkileşimlerde önemli role sahip mikro canlıların ve bunlara ait metabolik faaliyetlerin incelendiği bir bilim dalıdır. Mikrobiyoloji, mikrobiyal hücrenin morfolojik, fizyolojik, patolojik, toksikolojik tüm ayrıntılarını inceleyerek, beslenme ve sağlık alanında çalışanlar için çok önemli bilgileri içermektedir. Birçok hücresel olayın açıklanması bakımından da mikrobiyoloji temel olup, uygulamalarıyla günlük yaşamın ve bilimsel boyutlu pek çok araştırmanın özünü oluşturmaktadır. Bütün bu özellikleri bakımından uygulamalı mikrobiyoloji dersi, beslenme başta olmak üzere, sağlıkla bağlantılı lisans ve yüksek lisans programlarının öğrencileri için, zorunlu bir ders niteliğinde olup, canlı - canlı ilişkisindeki yaşamsal etkileşimleri aktarmak amaçlıdır. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; Bu dersin sonunda öğrenciler; 1- En küçük canlı yapı birimi olan hücre modelinin, incelenmesiyle, tüm yaşam döngülerinin kolayca gözlenebilir ve öğretilebilir karakterleri model olarak izlenebilecektir. 2- Canlı - canlı sistem etkileşimleri tanımlanabilecektir. 3- Yaşam döngüleri çok kısa olan mikrobiyal hücrelerle, canlı gelişim evresini kolayca görebilecektir. 4- Morfoloji ve metabolizma fonksiyonel örneklerini gözlemleyebilecektir 5- Yaşam, sağlık ve endüstriyel uygulama açısından mikroorganizmanın önemini kavrayabilecektir. 6- Öğrenmede interaktif etkileşimin önemi kavrayacaklar, görsel örneklerle yaşamsal işlevleri özümseyebilecektir. 7- Mikro yaşamdan makro yaşama yansımaların mültidisipliner örnekleriyle, canlılar âleminin yaşamsal önemini kavrayabileceklerdir. |
Bu dersin içeriği çerçevesinde kuramsal ve uygulamalı konulara ait bilgiler özetle 2 kısımda toplanmaktadır; Genel Bilgiler —Evrensel ve tarihsel gelişim bakımından mikrobiyoloji bilimi — Mikroorganizmaların tanımı ve sınıflaması — Bitki - hayvan ve mikrobiyal hücrelerin temel ayrılıkları — Mikrobiyal hücrelerin anatomik, fizyolojik ve fonksiyonel özellikleri — Mikrobiyal gelişim profilleri ve parametreleri, — Mikrobiyolojinin sağlık ve beslenmedeki yeri, geleneksel ve teknolojik uygulamalar açısından önemi — Mikrobiyal risklerin, faydaların, değişimlerin incelenmesi Laboratuvar Uygulamaları - Mikrobiyal hücrenin mikroskobik ve makroskobik özelliklerinin incelenmesi - Hareketlilik durumları ve morfolojik görünümlerinin belirlenmeleri - Hücresel fizyolojik işlev ve özelliklerinin değerlendirilmesi - Mikrobiyal gelişim süreç ve nitel değerlerinin incelenmesi, sayımları - Mikroorganizmaların bazı biyokimyasal fonksiyonlarının incelenmesi - Sağlık ve beslenme açısından endüstriyel üretimlerde mikroorganizmaların önemleri |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | |
1) | Mikroskobik ve makroskobik canlılar dünyası ve ayrıcalıklar, evrimsel oluşum | ||
2) | Mikrobiyolojinin tanımı - kapsamı ve mikrobiyoloji biliminin tarihsel gelişimi | ||
3) | Mikroorganizmaların morfolojik ve yapısal özellikleri | ||
4) | Mikroorganizmaların nomenklatürü ve taksonomisi / sistematiği | ||
5) | Mikroorganizmaların üreme ve diğer metabolik fonksiyon özellikleri | ||
6) | Mikroorganizmaların diğer metabolik özellikleri (devam) | ||
7) | Mikrobiyal gelişim ve besleme ortamları (besi ortamları ve diğer kaynaklar) | ||
8) | Ara Sınav | ||
9) | Mikrobiyal gelişime etki yapan faktörler (biyolojik, fiziksel, kimyasal, genetik ve çevresel faktörler) | ||
10) | Mikroorganizma ve konakçı ilişkileri ve canlılar arası etkileşim | ||
11) | Mikrobiyal canlılar: Bakteriler – Funguslar (küfler – mayalar – mantarlar), virüsler, parazitler, bakteriyofajlara ve mite’lara ilişkin özgün karakterler | ||
12) | Mikrobiyal kazanımlar ve güvence riskleri (enfeksiyon, toksisite, virülens, şiddet,vb.) ve mikrobiyolojide risk yönetimi | ||
13) | Özgün mikroskobik tekniklerle mikro canlıya yaklaşım (boyama vb.) | ||
14) | Mikrobiyal gelişimin ve değişimin incelenmesi ve kontrolü, değişim ve mutasyon | ||
15) | Mikrobiyal inhibisyon teknikleri (dezenfeksiyon, sterizasyon, terapi, vb. uygulamalarına örneklerle) | ||
16) | Final Sınavı |
Ders Notları: | Topal, Ş. 2004a. Hücre Kültür Teknikleri – I: Kuramsal. Cem Turan Ofset, İstanbul. 231 +XVIIs. ISBN: 975-94975-2-2 (Tk. No), 975-94975-3-0 (1. Cilt). Topal, R. Ş. 2004b. Hücre Kültür Teknikleri –II: Uygulamalar. 190+XIX.s. Cem Turan Ofset, İstanbul. ISBN:975-94975-2-2 (Tk. No), 975-94975-4-9 (2.cilt). Topal, R. Ş. 2009-2010. Mikrobiyoloji Ders notu (YTÜ-YL Programı). Basıma hazırlanmıştır. 306 sayfa, İstanbul. |
Diğer Kaynaklar: | 1. Bitton, G. 1994. Wastewater Microbiology. ISBN 0-471-30986-9 Wiley-Liss,Inc. , New York. 478 p. 2. Pomeranz, Y. , Meloan, E.C. 1994. Food Analysis, Theory and Practice 3 Rd. Ed. ISBN 0-412-98551-9 Chapman & Hall. New York . 778 p. 3. Çakmakçı, M. L., Karahan A.G. 1995. Mikrobiyolojiye Giriş. ISBN 975-95292-0-3 Bizim Büro Basımevi, Ankara. 227 s. 4. Telefoncu, A. 1995. Biyoteknoloji. E.Ü. Fen Fakültesi Yayınları No:152, ISBN 975-483-251-X Ege Üniversitesi Basımevi, İzmir. 356 s 5. Bilgehan, H. 1996. Temel Mikrobiyoloji ve Bağışıklık Bilimi. 8. Basım. Fakülteler Kitabevi Barış Yayınları. İzmir. 6. Arda, M. 1997. Temel Mikrobiyoloji , ISBN 975-7774-22-7 , Medisan Yayınevi, Ankara. 490s. 7. Madigan, T. M., Martinko, J. M. And Parker, J. 1997. Brock Biology of Microorganisms. 8 th. Ed. ISBN 0-13-571225-4 Prentice Hall Int., Inc. , New jersey. 986 p.+ Index. 8. Tortora, J.G., Funke, R.B. , Case, L.C. 1997. Microbiology, An Introduction. 6 Th. Ed. ISBN 0-8053-8535-5. Benjamin / Cummings Publishing Company, California, 832 p. 9. Topal, Ş. R. 2003. Mikoflora Resimli Atlası. (http://www.mikrobiyoloji.org.). 10. Topal, Ş. 2004a. Hücre Kültür Teknikleri – I: Kuramsal. Cem Turan Ofset, İstanbul. 231 +XVIIs. ISBN: 975-94975-2-2 (Tk. No), 975-94975-3-0 (1. Cilt). 11. Topal, R. Ş. 2004b. Hücre Kültür Teknikleri –II: Uygulamalar. 190+XIX.s. Cem Turan Ofset, İstanbul. ISBN:975-94975-2-2 (Tk. No), 975-94975-4-9 (2.cilt). 12. Topal, R. Ş. 2007. Hücre Kültür Teknikleri. Bölüm 2, Sayfalar: 19-84. (Biyokimya ve Moleküler Biyolojide Modern Teknikler - Yaz Okulu Kitabı. Ed’s: Telefoncu, A.; Erbil, M.K.; Zihnioğlu, F.; Kılınç, A. 467s). Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova, İzmir. ISBN 978-975-483-742-1. |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Devam | % 0 | |
Laboratuar | 3 | % 10 |
Uygulama | % 0 | |
Arazi Çalışması | % 0 | |
Derse Özgü Staj | % 0 | |
Küçük Sınavlar | % 0 | |
Ödev | % 0 | |
Sunum | % 0 | |
Projeler | % 0 | |
Seminer | 1 | % 10 |
Ara Sınavlar | 1 | % 20 |
Ara Juri | % 0 | |
Final | 1 | % 60 |
Rapor Teslimi | % 0 | |
Juri | % 0 | |
Bütünleme | % 0 | |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 16 | 2 | 32 |
Laboratuvar | 14 | 2 | 28 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Derse Özgü Staj | 0 | 0 | 0 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 4 | 56 |
Sunum / Seminer | 2 | 17 | 34 |
Proje | 0 | 0 | 0 |
Ödevler | 0 | 0 | 0 |
Küçük Sınavlar | 0 | 0 | 0 |
Ara Juri | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar | 1 | 20 | 20 |
Rapor Teslimi | 0 | 0 | 0 |
Juri | 0 | 0 | 0 |
Final | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü | 200 |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak. | 2 |
2) | Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek. | 2 |
3) | Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. | 3 |
4) | Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak. | 2 |
5) | Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. | 2 |
6) | Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak. | 2 |
7) | Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek. | 1 |
8) | Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak. | 2 |
9) | Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak. | 1 |
10) | Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak. | 2 |
11) | En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. | 1 |
12) | Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek. | 1 |