BESLENME VE DİYETETİK (TÜRKÇE) | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu | Ders Adı | Yarıyıl | Teorik | Pratik | Kredi | AKTS |
FTR1015 | Temel Fizyoloji | Güz | 2 | 0 | 2 | 5 |
Bu dersin açılması ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir |
Öğretim Dili: | Tr |
Dersin Türü: | Must Course |
Dersin Seviyesi: | LİSANS |
Dersin Veriliş Şekli: | Hibrit |
Dersin Koordinatörü: | Doç. Dr. HASAN KEREM ALPTEKİN |
Dersi Veren(ler): |
Dr. Öğr. Üyesi HANİFE YASEMİN KESKİN ERGEN Öğ.Gör. ZEYNEP GÜL Dr. Öğr. Üyesi DEMET TEKİN Prof. Dr. MEMET HANİFİ EMRE |
Dersin Amacı: | Temel fizyolojik kavramlar ve hücre seviyesinden sistem seviyesine insan vücudunun normal işleyiş esasları hakkında bilgi vermektir. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; Bu dersin sonunda öğrenciler; o Hücrenin temel işlevlerini ve homeostazis kavramını tanımlar. o Hücre zarından madde taşınım prensiplerini tarif eder. o Farklı kas tiplerinin yapı ve işlevlerini ayrıştırır. o Solunan havadaki gazların dokulara nasıl taşındığını tarif eder. o Sindirim sistemi organlarını adlandırır ve işlevlerini tanımlar. o Besinlerin sindirilmesi ve emilmesi sırasında gerçekleşen adımları sıralar. o Metabolizma son ürünlerinin vücuttan hangi yollar aracılığıyla uzaklaştırıldığını tarif eder. o Susuzluk ve/veya açlık durumunda vücuttaki kontrol mekanizmalarının nasıl etkiler göstereceği konusunda çıkarımlar yapar. o Farklı hormonların vücuttaki besin metabolizması üzerine etkilerini tarif eder. |
Hücrenin temel işlevleri; hücre zarından madde taşınım prensipleri, kas hücrelerinin kasılma mekanizmaları; kalbin işlevi ve kan dolaşımı; solunum gazlarının dokulara taşınması; sindirim sistemi organları ve işlevleri, besinlerin emilerek kana karışması süreci, besin ve su alımının merkezi kontrolü; sindirim ürünü atıkların vücuttan uzaklaştırılması konularında temel bilgiler sunar. |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | |
1) | Fizyolojiye giriş, hücrelerden organlara insan vücudunun genel organizasyonu, homeostazis. | ||
2) | Hücre membranı, hücre membranından madde geçişi | ||
3) | Kas fizyolojisi, çizgili kas, düz kas ve kalp kası yapı ve işlevleri | ||
4) | Kalbin yapısı ve kan damarları, kalp döngüsü | ||
5) | KÜÇÜK SINAV Kan fizyolojisi, kan hücreleri ve işlevleri | ||
6) | Solunum, solunum gazlarının dokular ve kan arasında taşınması Sindirim sistemi fizyolojisine giriş | ||
7) | Mide ve duedonumda sindirim Pankreas ve karaciğerin sindirim sistemindeki rolü | ||
8) | Ara Sınav | ||
9) | Gastrointestinal kanalda sindirim ve emilim | ||
10) | Boşaltım fizyolojisi, idrar oluşumu ve atılması | ||
11) | Sinir sisteminin genel organizasyonu, otonom sinir sistemi | ||
12) | Hipotalamus, besin ve su alımının kontrolü | ||
13) | Somatik duyular ve özel duyular | ||
14) | KÜÇÜK SINAV Hormonların genel özellikleri, etki mekanizmaları; tiroid hormonları, paratiroid hormonu | ||
15) | Pankreas hormonları, böbreküstü bezi hormonları, cinsiyet hormonları Genel tekrar | ||
16) | Final Sınavı |
Ders Notları: | Ders notları |
Diğer Kaynaklar: | Ganong'un Tıbbi Fizyolojisi, Çeviri Edit. Gökbel H. Nobel Tıp Kitapevi, İstanbul, 2011. Tıbbi Fizyoloji Cep Kitabı, Guyton & Hall. Çeviri Edit. Solakoğlu Z. Nobel Tıp Kitapevi. İstanbul, 2010. |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Devam | % 0 | |
Laboratuar | % 0 | |
Uygulama | % 0 | |
Arazi Çalışması | % 0 | |
Derse Özgü Staj | % 0 | |
Küçük Sınavlar | 2 | % 20 |
Ödev | % 0 | |
Sunum | % 0 | |
Projeler | % 0 | |
Seminer | % 0 | |
Ara Sınavlar | 1 | % 20 |
Ara Juri | % 0 | |
Final | 1 | % 60 |
Rapor Teslimi | % 0 | |
Juri | % 0 | |
Bütünleme | % 0 | |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 16 | 3 | 48 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Derse Özgü Staj | 0 | 0 | 0 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Sunum / Seminer | 0 | 0 | 0 |
Proje | 0 | 0 | 0 |
Ödevler | 0 | 0 | 0 |
Küçük Sınavlar | 2 | 15 | 30 |
Ara Juri | 0 | ||
Ara Sınavlar | 1 | 20 | 20 |
Rapor Teslimi | 0 | ||
Juri | 0 | ||
Final | 1 | 27 | 27 |
Toplam İş Yükü | 125 |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak. | 1 |
2) | Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek. | 3 |
3) | Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. | 1 |
4) | Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak. | 2 |
5) | Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. | 2 |
6) | Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak. | 1 |
7) | Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek. | |
8) | Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak. | 2 |
9) | Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak. | 1 |
10) | Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak. | 2 |
11) | En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. | 1 |
12) | Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek. | 1 |