BESLENME VE DİYETETİK (TÜRKÇE)
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
BES1005 Tıbbi Biyoloji ve Genetik Güz 2 0 2 5
Bu dersin açılması ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: Tr
Dersin Türü: Must Course
Dersin Seviyesi: LİSANS
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi CAN ERGÜN
Dersi Veren(ler): Dr. Öğr. Üyesi SEYDA İĞNAK
Dersin Amacı: Öğrencilerin, insan genetiğinin temel kavramları ve tıp pratiğine yansımaları konusunda bilgi sahibi olmaları amaçlanmaktadır.

Öğrenme Çıktıları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Bu dersin sonunda öğrenciler;

o İnsan genomunun boyutlarını ve fonksiyonlarını kavrayabilecek,
o Bu fonksiyonlardaki doğumsal veya sonradan oluşabilecek bozukluklar ile hastalıklar arasında bağlantı kurabilecek,
o Genetik alanındaki yeni gelişmelerin hasta ve ailesi yararına nasıl kullanılabileceğini öğreneceklerdir.

Dersin İçeriği

Genetik ve genom kavramları, insan genomu ve hastalıkların moleküler genetik temeli, genetiğin tıp uygulamasındaki yeri, mutasyonlar ve polimorfizmler, moleküler genetik uygulamalar, nadir genetik hastalıklar ve kompleks genetik hastalıklar, kanser genetiği, astım genetiği konuları bu dersin içeriğini oluşturmaktadır.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Giriş ve Temel Kavramlar
2) Genetiğin tip uygulamasındaki yeri-I
3) Genetiğin tip uygulamasındaki yeri-II
4) Genom Yapısı-I
5) Genom Yapısı-II
6) Gen İfadesi-I
7) Gen İfadesi-II
8) ARA SINAV
9) Moleküler Genetik Uygulamalar
10) Hastalıkların Moleküler Genetik Temeli
11) Hemoglobinopatiler
12) Mutasyonlar
13) Mendelyen Hastalıklar
14) Kompleks Kalıtımlı Hastalıklar
15) Kanser ve Astım Genetiği
16) FİNAL SINAVI

Kaynaklar

Ders Notları: Strachan, T. Read, A.P. (2010). Human Molecular Genetics 4th Edition, Taylor & Francis Group ISBN: 9780815341499
Diğer Kaynaklar: Nussbaum, R. McInnes, R. Willard, H. (2007) Genetics in Medicine 7th Edition, Thompson & Thompson ISBN: 9781416030805 Alberts et al. (2007) Molecular Biology of the Cell 5th Edition. Garland Science, Taylor & Francis Group ISBN: 9780815341055 Rimoin et al. (2006). Emery and Rimoin’s Principles and Practice of Medical Genetics 5th Edition. Churchill & Livingstone ISBN: 9780443068706

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Devam % 0
Laboratuar % 0
Uygulama % 0
Arazi Çalışması % 0
Derse Özgü Staj % 0
Küçük Sınavlar % 0
Ödev 1 % 20
Sunum % 0
Projeler % 0
Seminer % 0
Ara Sınavlar 1 % 20
Ara Juri % 0
Final 1 % 60
Rapor Teslimi % 0
Juri % 0
Bütünleme % 0
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

AKTS / İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 16 3 48
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Derse Özgü Staj 0 0 0
Arazi Çalışması 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışması 0 0 0
Sunum / Seminer 0 0 0
Proje 0 0 0
Ödevler 1 16 16
Küçük Sınavlar 0 0 0
Ara Juri 12 2 24
Ara Sınavlar 1 16 16
Rapor Teslimi 0 0 0
Juri 0 0 0
Final 1 21 21
Toplam İş Yükü 125

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak. 2
2) Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek. 2
3) Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. 3
4) Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak. 2
5) Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. 2
6) Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak. 2
7) Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek. 1
8) Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak. 2
9) Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak. 1
10) Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak. 2
11) En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. 1
12) Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek. 1