DENİZ ULAŞTIRMA VE İŞLETME (TÜRKÇE)
Önlisans TYYÇ: 5. Düzey QF-EHEA: Kısa Düzey EQF-LLL: 5. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
DEU1008 Vardiya Standartları I Bahar 1 2 2 5
Bu dersin açılması ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: Tr
Dersin Türü: Must Course
Dersin Seviyesi: ÖNLİSANS
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi MEHMET SITKI SAYGILI
Dersin Amacı: 1. Güvenli seyir vardiyasının sürdürülmesi bağlamında seyir vardiyasını oluşturan zabit ve mürettebatın görev, yetki ve sorumluluklarının öğrenciye özümletilmesi,
2. Uluslararası ÇATIŞMAYI ÖNLEME KURALLARI BİLGİSİ: COLGREG 72’nin içeriği, uygulanması ve amacının öğretilmesi,
3. Seyir vardiyası tutulmasında uyulması gereken kurallar, Liman vardiyası tutma esasları (Demir Yeri Vardiyası dahil)

Öğrenme Çıktıları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler;

1. vardiya standartları II dersinin konularını özetleyebilir ve açıklayabilirler.
2. vardiya tutma standartları ve COLREG düzenlemelerinden yararlanarak herhangi bir durumun değerlendirmesini yapabilir ve çalışmalarını sunabilirler.
3. seyir esnasında karşılarına çıkan bir geminin gösterdiği işaretleri tanımlayabilirler ve karar verebilirler.

Dersin İçeriği

Seyir vardiyasından sorumlu zabitlerin çatışma ve karaya oturma tehlikelerine karşı sorumlulukları, seyir gerekleri, seyir aletlerini kullanma ve kontrol, vardiya teslim alma ve teslim etme usulleri, kılavuz kaptan ile seyir, gözcülük, radar kullanma, kıyı seyri, kısıtlı görüşte seyir, kaptana haber verilmesi gereken durumlar, köprü üstündeki personeli yönetmek, demir vardiyası ve prensipleri, liman vardiyası, liman vardiyası devir teslim usulleri, limanda kötü hava, çatışmayı önleme tüzüğünün tekrarı, deniz kirliliğini önlemek için alınması gereken önlemler ve MARPOL 73/78 hakkında bilgi verilmesi.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Seyir vardiyasından sorumlu zabitlerin çatışma ve karaya oturma tehlikelerine karşı sorumlulukları Ders haftasında işlenecek konu ile ilgili ön hazırlık için yapılacak çalışmalar; bir önceki haftadan öğrencilerle paylaşılacaktır.
2) Seyir gerekleri, seyir aletlerini kullanma ve kontrol Ders haftasında işlenecek konu ile ilgili ön hazırlık için yapılacak çalışmalar; bir önceki haftadan öğrencilerle paylaşılacaktır.
3) Vardiya teslim alma ve teslim etme usulleri Ders haftasında işlenecek konu ile ilgili ön hazırlık için yapılacak çalışmalar; bir önceki haftadan öğrencilerle paylaşılacaktır.
4) Klavuz kaptan ile seyir Ders haftasında işlenecek konu ile ilgili ön hazırlık için yapılacak çalışmalar; bir önceki haftadan öğrencilerle paylaşılacaktır.
5) Gözcülük, Radar kullanma Ders haftasında işlenecek konu ile ilgili ön hazırlık için yapılacak çalışmalar; bir önceki haftadan öğrencilerle paylaşılacaktır.
6) Kıyı seyri, Ders haftasında işlenecek konu ile ilgili ön hazırlık için yapılacak çalışmalar; bir önceki haftadan öğrencilerle paylaşılacaktır.
7) Kıyı seyri (devam) Ders haftasında işlenecek konu ile ilgili ön hazırlık için yapılacak çalışmalar; bir önceki haftadan öğrencilerle paylaşılacaktır.
8) Liman Vardiyası kuralları Ders haftasında işlenecek konu ile ilgili ön hazırlık için yapılacak çalışmalar; bir önceki haftadan öğrencilerle paylaşılacaktır.
9) Demir vardiyası kuralları Ders haftasında işlenecek konu ile ilgili ön hazırlık için yapılacak çalışmalar; bir önceki haftadan öğrencilerle paylaşılacaktır.
10) Demir vardiyası ve prensipleri (devam) Ders haftasında işlenecek konu ile ilgili ön hazırlık için yapılacak çalışmalar; bir önceki haftadan öğrencilerle paylaşılacaktır.
11) Kaptana haber verilmesi gereken durumlar. Ders haftasında işlenecek konu ile ilgili ön hazırlık için yapılacak çalışmalar; bir önceki haftadan öğrencilerle paylaşılacaktır.
12) Köprü üstü takım çalışması Ders haftasında işlenecek konu ile ilgili ön hazırlık için yapılacak çalışmalar; bir önceki haftadan öğrencilerle paylaşılacaktır.
13) Çatışmayı önleme tüzüğü Ders haftasında işlenecek konu ile ilgili ön hazırlık için yapılacak çalışmalar; bir önceki haftadan öğrencilerle paylaşılacaktır.
14) Deniz kirliliğini önlemek için alınması gereken önlemler ve MARPOL 73/78 hakkında bilgi verilmesi. Ders haftasında işlenecek konu ile ilgili ön hazırlık için yapılacak çalışmalar; bir önceki haftadan öğrencilerle paylaşılacaktır.

Kaynaklar

Ders Notları: Ders notarı bulunmamaktadır (There aren't any course notes).
Diğer Kaynaklar: 1] Altınçubuk, F. 2003 ; Denizde Çatışmayı Önlemeye ilişkin UIuslararası Kurallar , İstanbul [2] Uluslararası Denizcilik Örgütü. 1996 ; STCW 78 Sözleşmesi [3] Uluslararası Deniz Ticaret Odası. 2007 ; Köprü üstü Prosedürleri Rehberi

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Devam 10 % 5
Laboratuar 0 % 0
Uygulama 0 % 0
Arazi Çalışması 0 % 0
Derse Özgü Staj 0 % 0
Küçük Sınavlar 0 % 0
Ödev 0 % 0
Sunum 0 % 0
Projeler 0 % 0
Seminer 0 % 0
Ara Sınavlar 1 % 45
Ara Juri 0 % 0
Final 1 % 50
Rapor Teslimi 0 % 0
Juri % 0
Bütünleme % 0
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 50
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 50
Toplam % 100

AKTS / İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Saati 14 42
Laboratuvar
Uygulama
Derse Özgü Staj
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması 14 70
Sunum / Seminer
Proje
Ödevler
Küçük Sınavlar
Ara Juri
Ara Sınavlar 1 1
Rapor Teslimi
Juri
Final 1 2
Toplam İş Yükü 115

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) 1. Matematik, fen bilimleri ile ilgili denizcilik sektöründe kullanılacak konularda yeterli bilgi birikimi. 3
2) 2. Karmaşık problemleri saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi. 3
3) 3. Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi. (Gerçekçi kısıtlar ve koşullar tasarımın niteliğine göre, ekonomi, çevre sorunları, sürdürülebilirlik, üretilebilirlik, etik, sağlık, güvenlik, sosyal ve politik sorunlar gibi öğeleri içerirler.) 4
4) 4. Bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi. 5
5) 5. Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi. 5
6) 6. Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi 4
7) 7. Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi 3
8) 8. Mesleki etik ve sorumluluk bilinci. 4
9) 9. Proje yönetimi ile risk yönetimi gibi iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürebilir kalkınma hakkında farkındalık. 3
10) 10. Denizcilik sektöründeki uygulamaların evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ile çağın sorunları hakkında bilgi ve çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık. 4
11) 11. Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) ve STCW 78 düzenlemelerini ve kurallarını anlayabilme ve uygulayabilme becerisi. 5
12) 12. Ticaret gemilerinde gemi yönetimi ve elleçleme konularında hizmetler verebilme bilgisi ve becerisi. 2