LOJİSTİK (TÜRKÇE)
Önlisans TYYÇ: 5. Düzey QF-EHEA: Kısa Düzey EQF-LLL: 5. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
LSK2001 Denizyolu Taşımacılığı ve Liman Yönetimi Güz 2 0 2 6
Bu dersin açılması ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: Tr
Dersin Türü: Must Course
Dersin Seviyesi: ÖNLİSANS
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi MEHMET SITKI SAYGILI
Dersi Veren(ler): Dr. Öğr. Üyesi MEHMET SITKI SAYGILI
Dersin Amacı: “Denizyolu taşımacılığı ve Liman Yönetimi” dersinde öğrencilere; Denizyolu taşımacılığının önemi, diğer taşıma türleri ile entegrasyonu, denizcilik sektöründe söz sahibi olan kuruluşlar ve görevleri, denizcilik sektörünün finansal yapısı, liman yönetimi ve operasyonları, konteyner taşımacılığı, denizyolu yük taşıma ücreti, Avrupa Birliği ve Türkiye Deniz Ulaştırma Politikaları konuları hakkında bilgi verilmektedir. Uluslararası denizcilik sözleşmeleri, deniz taşımacılığı ile ilgili ulusal ve uluslararası mevzuat, gümrük işlemleri, Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) faaliyetleri, deniz sigortaları, yük işlemleri, liman sahası organizasyonu ve yönetimi, konteyner ve dökme yük taşımacılığı piyasası konuları ve operasyonları bu dersin kapsamında ele alınacaktır.

Öğrenme Çıktıları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1. Denizyolu taşımacılığı operasyon süreçleri kavrar.
2. Deniz ticaretinin yürütülmesi için yasal açıdan gerekli olan mesleki bilgi ve beceri kazanır.
3. Tedarik zinciri içinde denizyolu taşımacılığının önemini bilir.
4. Deniz ticaretinde finansal araçları bilir.
5. Liman organizasyon yapısını bilir.

Dersin İçeriği

Denizyolu taşımacılığının önemi, Denizcilik sektörüne yön veren ulusal ve uluslararası kuruluşlar, liman yönetimi, liman ve gemi operasyonları, Avrupa Birliği ve Türkiye Ulaştırma Politikaları, Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO), Deniz sigortaları, denizcilik sektörünün finansal durumu, liman pazarlaması ve liman yönetimi

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) • Denizyolu taşımacılığının önemi • Denizcilik sektörüne yön veren ulusal ve uluslararası kuruluşlar • Deniz taşımacılığında gemi türleri ve gelişimleri • Deniz taşımacılığında kullanılan araç ve gereçler Öğrenciler öğretim görevlisinin tarafından bir hafta öncesinden gelecek hafta konularına ön hazırlık yapmak için yönlendirileceklerdir.
2) Deniz Ekonomisi ve Deniz İşletmeciliği Öğrenciler öğretim görevlisinin tarafından bir hafta öncesinden gelecek hafta konularına ön hazırlık yapmak için yönlendirileceklerdir.
3) • Ticari gemi tonajı • Gemi kiralama • Denizyolu ile yük taşıma ücreti • Layner ve tramp taşımacılık Öğrenciler öğretim görevlisinin tarafından bir hafta öncesinden gelecek hafta konularına ön hazırlık yapmak için yönlendirileceklerdir.
4) • Liman proje ve yatırım analizi •Liman operasyon yönetimi Öğrenciler öğretim görevlisinin tarafından bir hafta öncesinden gelecek hafta konularına ön hazırlık yapmak için yönlendirileceklerdir.
5) • Limanlarda yük işlemleri ve kapasite hesapları • Hat optimizasyonu, gemi güzergah ve maliyet analizleri Öğrenciler öğretim görevlisinin tarafından bir hafta öncesinden gelecek hafta konularına ön hazırlık yapmak için yönlendirileceklerdir.
6) • Gemi operasyon yönetimi Öğrenciler öğretim görevlisinin tarafından bir hafta öncesinden gelecek hafta konularına ön hazırlık yapmak için yönlendirileceklerdir.
7) • Deniz Sigortaları Öğrenciler öğretim görevlisinin tarafından bir hafta öncesinden gelecek hafta konularına ön hazırlık yapmak için yönlendirileceklerdir.
8) • Denizcilik işletmeleri hizmet pazarlaması • denizyolu yük taşımacılığında hizmet pazarlama • Liman terminal pazarlaması, liman pazarlama iletişimi ve müşteri ilişkileri yönetimi Öğrenciler öğretim görevlisinin tarafından bir hafta öncesinden gelecek hafta konularına ön hazırlık yapmak için yönlendirileceklerdir.
9) • Denizcilik sektörünün finansal yapısı • Deniz taşımacılığı sektöründe işbirlikleri ve işbirliklerinin finansal etkileri Öğrenciler öğretim görevlisinin tarafından bir hafta öncesinden gelecek hafta konularına ön hazırlık yapmak için yönlendirileceklerdir.
10) • Denizyolu taşımacılığında e-ticaret uygulamaları • Liman hizmet tarifeleri, liman otoritesi ve Türkiye’deki liman uygulamaları Öğrenciler öğretim görevlisinin tarafından bir hafta öncesinden gelecek hafta konularına ön hazırlık yapmak için yönlendirileceklerdir.
11) • Limanların özelleştirilmesi ve Türkiye uygulamaları • Konteyner taşımacılığına ilişkin gümrük ve vergi mevzuatı Öğrenciler öğretim görevlisinin tarafından bir hafta öncesinden gelecek hafta konularına ön hazırlık yapmak için yönlendirileceklerdir.
12) • Acenta hizmetlerinin yönetimi • Brokerlık hizmetlerinin yönetimi Öğrenciler öğretim görevlisinin tarafından bir hafta öncesinden gelecek hafta konularına ön hazırlık yapmak için yönlendirileceklerdir.
13) • Yük işlemleri ve gemi yükleme boşaltma operasyonları Öğrenciler öğretim görevlisinin tarafından bir hafta öncesinden gelecek hafta konularına ön hazırlık yapmak için yönlendirileceklerdir.
14) • Dünya Deniz Ulaştırma Politikaları • Avrupa, Amerika ve Uzak Doğu Öğrenciler öğretim görevlisinin tarafından bir hafta öncesinden gelecek hafta konularına ön hazırlık yapmak için yönlendirileceklerdir.

Kaynaklar

Ders Notları: Ders notları bulunmamaktadır (There aren't any course notes).
Diğer Kaynaklar: Murat ERDAL, Konteyner Deniz ve Liman İşletmeciliği Martin Stopford, Maritime Economics John F. Wilson, Carriage of Goods by Sea Mehmet S. Saygılı, Ders Notları

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Devam 10 % 5
Laboratuar 0 % 0
Uygulama 0 % 0
Arazi Çalışması 0 % 0
Derse Özgü Staj 0 % 0
Küçük Sınavlar 0 % 0
Ödev 3 % 5
Sunum 2 % 5
Projeler 3 % 5
Seminer 0 % 0
Ara Sınavlar 1 % 30
Ara Juri 0 % 0
Final 1 % 50
Rapor Teslimi 0 % 0
Juri % 0
Bütünleme % 0
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 45
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 55
Toplam % 100

AKTS / İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 14 2 28
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Derse Özgü Staj 0 0 0
Arazi Çalışması 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışması 14 3 42
Sunum / Seminer 2 3 6
Proje 3 5 15
Ödevler 3 3 9
Küçük Sınavlar 0 0 0
Ara Juri 0 0 0
Ara Sınavlar 1 1 1
Rapor Teslimi 0 0 0
Juri 0 0 0
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 103

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Modern Lojistik faaliyetleri bilmek ve bu konularda temel mevzuatı öğrenmek.
2) Modern Lojistiğin günümüzde izlediği gelişmeleri ve politikaları bilmek ve bu gelişmleri takip edeceği kurum ve kuruluşları öğrenmek. 1
3) Lojistik alanındaki işletmelerin temel özelliklerini ve ekonomik hayatı bilerek iç ve dış çevresini takip ve analiz edebilme becerisini göstermek. 3
4) Lojistik ile ilgili alanlarda kullanılan belgeleri tanıma, düzenleyebilme ve muhasebeleştirme becerisi ile birlikte, sahip olduğu bilgi ve uygulamaları çalışma arkadaşlarına, üstlerine ve hizmet verdiği kişi ve kuruluşlara açık bir şekilde anlatabilmek.
5) Yeni pazarlama ve satış teknikleri bilgileriyle uluslararası pazarlara açılma kurallarını bilme ve uygulama becerisine sahip olmak. 1
6) Lojistik alanı ile ilgili konularda iş guvenliği, işçi sağlığı ve çevre koruma bilgisi ve bilincine sahip olmak.
7) Mesleği ile ilgili mevzuatları takip etme ve uygulama yeteneği ile birlikte temel hukuk bilgileri, sosyal sorumluluk, etik değerler, sosyal güvenlik hakları bilgisi ve bilincine sahip olmak.
8) Kişisel ve mesleki yetkinliğini güncel tutabilmek için ilgili iletişim ağlarının içinde yer almak, çalıştığı sektörle ilgili değişimleri takip etmek ve kendini sürekli geliştirebilmek.
9) Lojistik ve tedarik zinciri alanında kullanılan klasik ve güncel kuramları, sektördeki gelişmeleri, değişimleri ve yönelimleri göz önünde bulundurarak yorumlayıp değerlendirebilmek.
10) Dış ticaret ve Gümrük mevzuatlarına ilişkin temel bilgiye sahip olmak. 2
11) Dış Ticaretin Lojistik yönetimiyle iliskilendirilmesi bilgisine sahip olmak. 2
12) En az bir yabancı dilde temel bilgi almak ve bunu mesleğinde kullanabilmek.
13) Alanının gerektirdiği düzeyde bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır, teknolojik değişiklikleri takip ederek yeni teknolojileri işletme sistemlerine uyarlar.