BESLENME VE DİYETETİK (TÜRKÇE)
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
KİM1062 Organik Kimya Bahar 2 0 2 5
Bu dersin açılması ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: Tr
Dersin Türü: Must Course
Dersin Seviyesi: LİSANS
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi ÖMER LÜTFİ UYANIK
Dersi Veren(ler): Prof. Dr. SERDAR DURDAĞI
Dersin Amacı: Organik kimya alanındaki bu ders, öğrencilere organik kimya kavram ve kapsamını anlama olanağı sağlayacak ve temel fonksiyonel grupları tanıma ve isimlendirebilme yeteneği kazandıracaktır.
Bu ders aynı zamanda, alifatik doymuş ve doymamış yapılar ile, siklik, asiklik ve bisiklik hidrokarbonların, alkil halojenürlerin, alkollerin, basit aminlerin amidlerin, karboksilli asitlerin, aldehit ve ketonların da isimlendirilmesi ile ilişkili kuralları öğretmeyi amaçlamaktadır. Öğrenciler ayrıca reaksiyon mekanizmeleri ile ilgili olarak da bilgilendirileceklerdir. Alkan ve sikloalkanların konformasyonel analizi dersin önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Öğrencileri detaylı stereokimyasal prensipler ve yetenekler ile donatmak bu dersin amaçları arasındadır.

Öğrenme Çıktıları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Bu ders sonunda öğrenciler
1) Organik bileşikleri sınıflandırabilecek,
2) Alifatik hidrokarbonlar, alkil halojenürleri alkoller, aminler, eterler, aldehitler, ketonlar ile karboksilli asitler ve türevlerini isimlendirebileceklerdir.
3) Ayrıca reaksiyon mekanizmalarını öğrenme hususunda gerekli önbilgilere de sahip olacaklardır.

Dersin İçeriği

Alifatik hidrokarbonlar, stereokimya, alkoller ve alkil halojenürler, yer değiştirme ve katılma reaksiyonları, aromatik bileşikler, organometalik bileşikler, aldehitler ve ketonlar, karboksilli asitler ve türevleri, aminler, fenoller, karbonhidratlar, amino asitler.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Organik bileşiklerin kaynakları ve yapıları, Fonksiyonel gruplar. Konu tekrarı
2) Alkanların yapısı, Alkanlarda yapı izeomerisi , Alkanların adlandırılması, Halkalı alkanlar, IUPAC Sistemi-Genel adlandırma sistemi. Konu tekrarı
3) Alkanların ve halkalı alkanların şekilleri, Halklaı alkanlarda Cis- Trans İzomeri, Fiziksel özellikler, Alkanların reaksiyonları, Alkanların kaynakları. Konu tekrarı
4) Alkan ve alkenlerin yapısı ve isimlendirilmeleri ve fiziksel özellikleri , Doğal alkenler, Terpenler. Konu tekrarı
5) Alkenlerin reaksiyonları, Etilen ve sübstitüye etilenlerin polimerizasyonu, Alkollerin, eterlerin ve tiollerin yapısı. Konu tekrarı
6) Konu tekrarı Konu tekrarı
7) Alkollerin, eterlerin ve tiollerin adlandırılması ve fiziksel özellikleri, Alkollerin reaksiyonları, Eterlerin reaksiyonları ,Tiollerin reaksiyonları . Konu tekrarı
8) Benzenin yapısı, Benzen ve türevlerinin yapısı ve reaksiyonları, Fenoller. Konu tekrarı
9) Stereomerkezler and Enantiomerler. Stereomerkezlerin adlandırılması, R, S sistemi, İki ya da daha fazla steromerkez içeren moleküller, Optik aktivite, Kirallik. Konu tekrarı
10) Aminlerin yapısı ve sınıflandırılmaları, Aminlerin adlandırılması, Aminlerin fiziksel özellikleri, bazlığı ve asitler ile olan reaksiyonları. Konu tekrarı
11) Aldehit ve ketonların yapısı, adlandırılması , fiziksel özellikleri ile aldehit ve ketonlarda bağlanma. Konu tekrarı
12) Konu tekrarı Konu tekrarı
13) Alkollerin katılma reaksiyonları, Keto-enol Tautomerizmi, Aldehit ve ketonların yükseltgenme ve indirgenmesi, Karboksilik asitler, Karboksilik anhidritler, Karboksilik esterler. Konu tekrarı
14) Karboksilik amidler, Fonksiyonel grupların dönüştürülmesi, Fosforik esterler ve anhidritler, Kondenzasyon reaksiyonları. Konu tekrarı

Kaynaklar

Ders Notları: 1) Organik Kimya Craig Fryhle, Graham Solomons Literatür Yayıncılık / Temel Bilimler Dizisi
Diğer Kaynaklar: Organik Kimya Craig Fryhle, Graham Solomons Literatür Yayıncılık / Temel Bilimler Dizisi

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Devam % 0
Laboratuar % 0
Uygulama % 0
Arazi Çalışması % 0
Derse Özgü Staj % 0
Küçük Sınavlar 5 % 10
Ödev % 0
Sunum 1 % 20
Projeler % 0
Seminer % 0
Ara Sınavlar 1 % 30
Ara Juri % 0
Final 1 % 40
Rapor Teslimi % 0
Juri % 0
Bütünleme % 0
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 60
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 40
Toplam % 100

AKTS / İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 14 2 28
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Derse Özgü Staj 0 0 0
Arazi Çalışması 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışması 15 1 15
Sunum / Seminer 1 7 7
Proje 0 0 0
Ödevler 0 0 0
Küçük Sınavlar 5 1 5
Ara Juri 0
Ara Sınavlar 1 8 8
Rapor Teslimi 0
Juri 0
Final 1 12 12
Toplam İş Yükü 75

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak. 3
2) Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek. 2
3) Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. 3
4) Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak. 3
5) Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. 3
6) Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak. 3
7) Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek. 2
8) Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak. 2
9) Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak. 2
10) Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak. 2
11) En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. 1
12) Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek. 1