BESLENME VE DİYETETİK (İNGİLİZCE)
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
BA2161 İş Hukuku Bahar 3 0 3 4
Bu katalog bilgi amaçlıdır, dersin açılma durumu, ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir.

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: İngilizce
Dersin Türü:
Dersin Seviyesi: LİSANS
Dersin Veriliş Şekli: E-Öğrenme
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi ŞEBNEM KILIÇ
Dersi Veren(ler): Dr. Öğr. Üyesi TUĞBA SEMERCİ VURALOĞLU
Dr. Öğr. Üyesi ŞEBNEM KILIÇ
Opsiyonel Program Bileşenleri: Yok
Dersin Amacı: Bu dersin temel amacı, iktisadi ve idari bilimlerde eğitim gören öğrenciler için istihdam ve ticari ilişkiler konusunda hukuki farkındalık ve hukuki muhakeme geliştirmektir. Bu nedenle, ders hukuk disiplininin dışında olan öğrencilere girişimcilik becerilerinin yanı sıra hakları ve mesleki yaşamlarında karşılaşacakları hukuki kavramlar hakkında kapsamlı bir anlayış kazandırmayı amaçlamaktadır. Bu derste yer alan örnekler ve tartışmalar, başarılı bir şekilde yollarını çizmelerini ve işletmenin sorunlarına yasal çözümler bulmalarını sağlayacaktır. Ayrıca, konuyla ilgili sorular sorarak ve sorunları eleştirel bir yaklaşımla tespit ederek adil iş uygulamaları yürütebilecek ve kararlarının yasal sonuçlarını değerlendirebileceklerdir.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler şunları yapabilecektir:
1.    İşveren, işçi, alt işveren ve işçi benzerleri gibi İş Hukuku'nun temel kavramlarını tanımlayabilir.
2.    Tacir, tacir yardımcıları, ticari işletme, şirket, yönetim kurulu, genel kurul gibi Ticaret Hukuku'nun temel kavramlarını tanımlayabilir.
3.    İş sözleşmesinin türlerini tespit edebilir ve her bir türün koşullarını ve sonuçlarını analiz edebilir.
4.    Haksız rekabet teşkil eden halleri ve haksız rekabet durumunda sahip olunan hukuki imkanları belirleyebilir.
5.    İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin kurallar da dahil olmak üzere, iş sözleşmesine dayalı olarak işçi ve işverenin hak ve yükümlülüklerini tanımlayabilir.
6.    Pay sahiplerinin hak ve yükümlülüklerini analiz edebilir.
7.    Menkul kıymetleri, özellikle halka açık ve kapalı anonim şirketlerdeki türlerini tanımlayabilir. 
8.    İş sözleşmesinin işveren tarafından feshedilmesini ve bunun hukuki sonuçlarını değerlendirebilir.
9.    Ortaklık türlerini karşılaştırmalı olarak inceledikten sonra anonim şirketlerde yönetim kurulu ve genel kurula ilişkin hususları analiz edebilir, taraflar arasındaki hak ve yükümlülükleri belirleyebilir.
10.   Sürdürülebilirlik kavramını kurumsal yönetim kuralları ve yeşil borçlanma araçları, sürdürülebilir borçlanma araçları, yeşil kira sertifikaları ve sürdürülebilir kira sertifikaları açısından değerlendirebilir.
11.   Çalışma hakkı ve dinlenme hakkı gibi sosyal haklara ilişkin düzenlemeleri analiz edebilir.
12.   Özellikle ayrımcılık ve "mobbing" durumlarında, eylemlerinin yasal ve etik sonuçlarını kavrayarak ve iş etiğini göz önünde bulundurarak işletmeyle ilgili kararlar alabilir.

Dersin İçeriği

Dersin öğretim yöntemleri Teknoloji Destekli Öğrenme, Anlatım, Okuma, Bireysel Çalışma şeklindedir.
Dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler, adil iş uygulamaları ve ayrımcılık yapmama, eşitlik ve "mobbing"e karşı mücadele gibi iş etiği ilkeleri hakkında geniş bir teorik altyapıya sahip olacaklardır. Ders materyalini özümseyerek, farklılıklara saygının yasal temellerini belirleyebilir ve eylemlerini değerlendirebilirler. İşletmelerdeki faaliyetleri sırasında bir girişimci için gerekli olan hukuki altyapıya sahip olur, iş ve istihdam ilişkilerini düzenleyen hukuk kuralları çerçevesinde karar ve inisiyatif alabilirler. Meslek hayatlarında sosyal haklar konusunda toplumsal farkındalık oluştururlar. Adalet ve iş sağlığı ve güvenliği konularında da farkındalık sahibi olurlar.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) İş hukukunun doğuşu ve gelişimi incelenecektir. Ders kapsamında iş hukukunun bireysel kısmı ve ilkeleri tanımlanacaktır. • Video içeriğini takip etmek • 1. Hafta için yüklenen okumaları okumak
2) İş sözleşmesinin temel unsuru “bağımlılık”tır. Bu konu ayrıntılı olarak incelenecektir. İş hukukuna giriş olarak geçerli bir iş sözleşmesinin akdedilmesinin şartları ve “çalışan”, “işveren” ve “işyeri” kavramları ele alınacaktır. • Video içeriğini takip etmek • 2. Hafta için yüklenen okumaları okumak
3) Bireysel iş sözleşmesinin mevcut bileşenleri, iş sözleşmesinin ayırt edici özellikleri göz önünde bulundurularak ele alınacaktır. Ayrıca, “belirli ve belirsiz süreli iş sözleşmesi”, “kısmi süreli ve tam süreli sözleşmeler”, “deneme şartı (deneme süresi) olan sözleşmeler” vb. gibi türler tanımlanacaktır. • Video içeriğini takip etmek • 3. Hafta için yüklenen okumaları okumak
4) İşçinin ve işverenin yükümlülükleri ayrı ayrı incelenecektir. • Video içeriğini takip etmek • 4. Hafta için yüklenen okumaları okumak
5) Çalışanların temel sosyal hakları (çalışma saatleri ve dinlenme süreleri ile ilgili düzenlemeler gibi) incelenecektir. Yıllık ücretli izin, koşulları ve sonuçları da ele alınacaktır. • Video içeriğini takip etmek • 5. Hafta için yüklenen okumaları okumak
6) Bireysel iş sözleşmesinin sona ermesi ve bunun hukuki sonuçları incelenecektir. Haklı sebep ve derhal fesih (özet fesih) kavramı ve ihbar süreli fesih ile karşılaştırıldığında farklılıkları ele alınacaktır. • Video içeriğini takip etmek • 6. Hafta için yüklenen okumaları okumak
7) İstihdam güvence sistemi ve amacı tanıtılacaktır. Kıdem tazminatı kavramı, koşulları ve sözleşmenin feshinden kaynaklanan diğer ilgili sonuçlar tartışılacaktır. • Video içeriğini takip etmek • 7. ​​Hafta için yüklenen okumaları okumak • Tüm içeriği tekrarlamak
8) Ticaret hukuku teorilerinin ve ticaret hukukunun tarihsel geçmişinin genel bir bakışının ardından, ticari işletme hukukunun temel direkleri ele alınacaktır. Ticari işletmenin tanımı, hukuki niteliği ve devri, ticari işlemlerde taşınır rehni, tacir unvanı ve tanıtılacaktır. • Video içeriğini takip etmek • 8. Hafta için yüklenen okumaları okumak
9) Tacir olmanın sonuçları, tacir yardımcıları, bunların nasıl atandıkları, temsil yetkisinin kapsamı ve sınırları açıklanacaktır. • Video içeriğini takip etmek • 9. Hafta için yüklenen okumaları okumak
10) Haksız rekabet kuralları, haksız iş uygulamalarının yaptırımları ile açıklanacaktır. Şirketler hukuku, özellikle start-up hukukunun bir dalı olarak tanıtılacaktır. Türk hukukunda şirketlerin hukuki tipleri de özellikle girişimciler için tanıtılacaktır. “Sınırlı Sorumluluk” ilkesi ve istisna olarak “Kurumsal Perdenin Kaldırılması” kısaca açıklanacaktır. • Video içeriğini takip etmek • 10. Hafta için yüklenen okumaları okumak
11) Anonim şirketin organları, bu bağlamda yönetim kurulu, nasıl atandıkları ve görevden alındıkları ele alınacaktır. Ayrıca, yönetim kurulunun oluşumu ve organizasyon yapısı, yönetim kurulunun yetki ve görevleri, yönetim kurulu toplantılarının kuralları, şirket yöneticilerinin hak ve yükümlülükleri, yöneticilerin sorumluluğu, yönetim kurulu kararlarının geçersizliği ve son olarak çıkar çatışması konusu incelenecektir. • Video içeriğini takip etmek • 11. Hafta için yüklenen okumaları okumak
12) Anonim şirketin organları, bu bakımdan genel kurul incelenecektir. • Video içeriğini takip etmek • 12. Hafta için yüklenen okumaları okumak
13) Özellikle halka açık ve anonim şirketlerde ortakların hak ve yükümlülükleri, menkul kıymetler, bunların türleri ve tasfiye usulü ile anonim şirketlerin sona ermesi konuları ele alınacaktır. • Video içeriğini takip etmek • 13. Hafta için yüklenen okumaları okumak
14) Sürdürülebilirlik kavramı kısaca açıklanacaktır. Bu bağlamda, “Kurumsal Yönetim Kuralları”, “Sürdürülebilirlik İlkeleri Uyum Anahattı” ve “Yeşil Borçlanma Araçları Hakkında Kılavuz”, “Sürdürülebilir Borçlanma Araçları”, “Yeşil Kira Sertifikaları” ve “Sürdürülebilir Kira Sertifikaları” hakkında bazı açıklamalar ve değerlendirmeler ele alınacaktır. • Video içeriğini takip etmek • 14. Hafta için yüklenen okumaları okumak • Tüm içeriğin tekrarı

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Şebnem Kılıç, ed., Introduction to Turkish Business Law, Peter Lang, Berlin 2022.
Diğer Kaynaklar: • Şebnem Kılıç, ed., Introduction to Turkish Business Law, Peter Lang, Berlin 2022.

Other required readings will be uploaded on virtual classroom on weekly basis. If you cannot access any material, please contact the instructor of the course.

Supplementary Resources:
• Tankut Centel, Introduction to Turkish Labour Law, Springer 2017 (accessible as e-book).
• Toker Dereli, Labour Law in Turkey, Kluwer Law International, The Netherlands 2015.
• Ömer Ekmekçi, M. Refik Korkusuz and Ömer Uğur, Turkish Individual Labour Law, On İki Levha Yayınları, İstanbul 2023.
• Mustafa Yasan, Fundamentals of Turkish Commercial Law, Ankara 2023.
• Melih Uğraş Erol, Introduction to Turkish Commercial Law, 4th Edition, Ankara 2022 (accessible via Turcademy).
• Refik Korkusuz and Ferna İpekel Kayalı, ed., Turkish Private Law, 2nd Edition, Ankara 2020.
• Rona Aybay, An Introduction to Law, Der Yayınları, İstanbul 2022.
• Tuğrul Ansay and Don Wallace Jr., Işık Önay, Introduction to Turkish Law, 7th Edition, Wolters Kluwer, The Netherlands 2020.

Other resources for students who demand additional information in Turkish:
• Öner Eyrenci, Savaş Taşkent, Devrim Ulucan, and Esra Baskan, Bireysel İş Hukuku, İstanbul 2020.
• Mehmet Bahtiyar, Ticari İşletme Hukuku, 22. Bası, İstanbul 2023.
• Mehmet Bahtiyar, Ortaklıklar Hukuku, 16. Bası, İstanbul 2022.

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Küçük Sınavlar 2 % 20
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 40
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 60
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 40
Toplam % 100

AKTS / İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 12 36 432
Ara Sınavlar 1 2 2
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 436

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak.
2) Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak.
3) Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek.
4) Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak.
5) Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak.
6) En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek.
7) Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak.
8) Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek.
9) Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak.
10) Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak.
11) Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak.
12) Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek.