BESLENME VE DİYETETİK (İNGİLİZCE) | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu | Ders Adı | Yarıyıl | Teorik | Pratik | Kredi | AKTS |
NTD4063 | Ergenlerde Yeme Bozuklukları | Güz Bahar |
2 | 0 | 2 | 6 |
Bu katalog bilgi amaçlıdır, dersin açılma durumu, ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir. |
Öğretim Dili: | English |
Dersin Türü: | Departmental Elective |
Dersin Seviyesi: | LİSANS |
Dersin Veriliş Şekli: | Hibrit |
Dersin Koordinatörü: | Dr. Öğr. Üyesi İLAYDA ÖZTÜRK ALTUNCEVAHİR |
Dersi Veren(ler): |
Dr. Öğr. Üyesi FERHAN MANTAR |
Opsiyonel Program Bileşenleri: | YOK |
Dersin Amacı: | Yeme bozukluklarında tıbbi beslenme tedavisinin planlanması ve yürütülmesidir. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler anoreksiya nervosa, bulimiya nervosa, aşırı yeme bozukluğu, pika, ruminasyon gibi yeme bozukluklarında beslenme tedavisi hakkında bilgi sahibi olacaktır. |
Açlık tokluk mekanizması, yeme bozukluklarının oluşumuna zemin hazırlayan faktörler, yeme bozuklukları; anoreksiya nervoza, bulimiya nervoza, başka türlü adlandırılamayan yeme bozuklukları, ortoreksiya nevroza, bigoreksiya, pika, yeme davranışının bozulduğu hastalıklar. Tip 1 Diyabette görülen yeme davranışı bozuklukları, çocuklarda görülen yeme davranışı bozuklukları, otizm’de görülen yeme davranışı bozuklukları, yeme bozukluklarında beslenme tedavisi yaklaşımları. |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Yeme Bozukluklarına Giriş | |
2) | Aşırı Zayıflık ve Az yeme | |
3) | Anoreksiya Nervoza | |
4) | Bulimiya Nervoza | |
5) | Tıkanırcasına Yeme Sendromu | |
6) | Gece Yeme Sendromu ve Diğerleri | |
7) | Duygusal Yeme Davranışları | |
8) | Ara Sınav | |
9) | Diyetsel Kısıtlama ve Kontrollü Yeme | |
10) | Yeme Bozukluklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi I | |
11) | Yeme Bozukluklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi II | |
12) | Vaka sunumu ve Değerlendirmesi | |
13) | Vaka sunumu ve Değerlendirmesi | |
14) | Dersin değerlendirilmesi |
Ders Notları / Kitaplar: | Haftalık olarak dağıtılacaktır / Weekly distributed by the course lecturer. |
Diğer Kaynaklar: | Philip S. Mehler; Arnold E. Andersen. Eating Disorders : A Guide to Medical Care and Complications Edition: Third edition. Baltimore : Johns Hopkins University Press. 2017 Barbara P. Kinoy. Eating Disorders : New Directions in Treatment and Recovery Edition: 2nd ed. New York : Columbia University Press. 2001. |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ödev | 1 | % 10 |
Ara Sınavlar | 1 | % 30 |
Final | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 8 | 112 |
Ödevler | 1 | 12 | 12 |
Ara Sınavlar | 1 | 2 | 2 |
Final | 1 | 2 | 2 |
Toplam İş Yükü | 156 |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak. | |
2) | Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak. | |
3) | Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek. | |
4) | Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak. | |
5) | Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak. | |
6) | En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. | |
7) | Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. | |
8) | Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek. | |
9) | Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. | |
10) | Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak. | |
11) | Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak. | |
12) | Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek. |