BESLENME VE DİYETETİK (İNGİLİZCE) | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu | Ders Adı | Yarıyıl | Teorik | Pratik | Kredi | AKTS |
NTD3069 | Yaşlılıkta Beslenme | Güz Bahar |
2 | 0 | 2 | 6 |
Bu katalog bilgi amaçlıdır, dersin açılma durumu, ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir. |
Öğretim Dili: | İngilizce |
Dersin Türü: | Departmental Elective |
Dersin Seviyesi: | LİSANS |
Dersin Veriliş Şekli: | Hibrit |
Dersin Koordinatörü: | Dr. Öğr. Üyesi İLAYDA ÖZTÜRK ALTUNCEVAHİR |
Dersi Veren(ler): |
Dr. Öğr. Üyesi FERHAN MANTAR |
Opsiyonel Program Bileşenleri: | YOK |
Dersin Amacı: | Öğrencileri yaşlılıkta besin ögesi gereksinimi, beslenmenin önemi, beslenme durumunun değerlendirilmesi,yaşlılıkta beslenme programları ve politikalar hakkında bilgilendirmektir. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; 1. Risk grubu içerisinde yer alan yaşlıların beslenmesini etkileyen faktörleri açıklayabilecektir. 1.1. Yaşlılık döneminde meydana gelen fizyolojik değişiklikleri açıklar. 1.2. Yaşlılıkta besin öğesi gereksinimlerini hesaplar. 1.3. Yaşlı bir bireyin besin öğesi gereksinimlerini etkileyen faktörleri anlatır. 2. Yaşlı sağlığının korunması, iyileştirilmesi, geliştirilmesi ve kronik hastalıkların önlenmesi, tedavisi ile ilişkili beslenme bilgilerini ifade edebilecektir. 2.1. Yaşlı sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi amacıyla yürütülen sağlık politikalarını sorgular. 2.2. Yaşlılıkta ortaya çıkan kronik hastalıkları tanımlar. 2.3. Yaşlılıkta ortaya çıkan kronik hastalıkların tıbbi beslenme tedavisini yönetir. 3. Yaşlılarda sağlıklı beslenmeyi sağlayabilecek plan ve programları uygulayabilecektir. 3.1. Yaşlılık dönemine özgü sağlıklı beslenme stratejileri geliştirir. 3.2. Yaşlılık dönemine özgü sağlıklı beslenme stratejilerini uygulama konusunda sağlık ekibi ile işbirliği yapar. 3.3. Yaşlılık dönemine özgü sağlıklı beslenme stratejileri ve politikalarını denetler. |
Geriatri tanımı, kavramlar, Yaşlılıkta fizyolojik değişiklikler, Yaşlıların beslenmesinin özellikleri |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Giriş - Yaşlanmanın demografisi ve yaşlanma ile vücutta oluşan değişiklikler | |
2) | Yaşlı bireylerin beslenme durumunun değerlendirilmesi | |
3) | Yaşlı bireylerde karbonhidrat, yağ ve sıvı gereksinimleri | |
4) | Yaşlılıkta protein metabolizması ve gereksinimi | |
5) | Yaşlı bireylerde vitamin metabolizması ve gereksinimleri | |
6) | Yaşlı bireylerde mineral gereksinimleri | |
7) | Yaşlılarda sağlıklı beslenmenin önündeki engeller | |
8) | ARA SINAV | |
9) | Yaşlanan bağırsak – Yaşlılık Anoreksisi | |
10) | Yaşlı bireylerde beslenme desteği | |
11) | Yaşlı bireylerde beslenme ile bilişsel fonksiyonların desteklenmesi | |
12) | Yaşlanma ve beslenmenin endokrin yönleri | |
13) | Ödev sunumu | |
14) | Dersin değerlendirilmesi |
Ders Notları / Kitaplar: | Haftalık olarak dağıtılacaktır / Weekly distributed by the course lecturer |
Diğer Kaynaklar: | Wendt J, Considine C, Kogan M. Integrative Geriatric Nutrition: A Practitioner’s Guide to Dietary Approaches for Older Adults. (2021) Springer. https://doi.org/10.1007/978-3-030-81758-9 Geirsdóttir ÓG, Bell JJ. Interdisciplinary Nutritional Management and Care for Older Adults. (2021). Springer Nature. https://library.oapen.org/bitstream/20.500.12657/50702/1/978-3-030-63892-4.pdf |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ödev | 1 | % 10 |
Ara Sınavlar | 1 | % 30 |
Final | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 8 | 112 |
Ödevler | 1 | 12 | 12 |
Ara Sınavlar | 1 | 2 | 2 |
Final | 1 | 2 | 2 |
Toplam İş Yükü | 156 |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak. | |
2) | Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak. | |
3) | Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek. | |
4) | Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak. | |
5) | Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak. | |
6) | En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. | |
7) | Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. | |
8) | Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek. | |
9) | Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. | |
10) | Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak. | |
11) | Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak. | |
12) | Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek. |