HEMŞİRELİK (İNGİLİZCE)
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
NUR3091 Hastalıklarda Beslenme Güz 2 0 2 6
Bu katalog bilgi amaçlıdır, dersin açılma durumu, ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir.

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: İngilizce
Dersin Türü: Departmental Elective
Dersin Seviyesi: LİSANS
Dersin Veriliş Şekli: Hibrit
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi EVİN KORKMAZ
Dersin Amacı: Yetişkin bireylerde yaygın olarak görülen hastalıkların bilinmesini ve hastalıklara özgü diyet ilkelerinin kavranmasını, diyet programlarının oluşturulmasını ve diyet programlarını oluşturmada pratik yapılmasını amaçlar.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Obezitenin tanımını, etiyolojisini, komplikasyonlarını, bulgularını ve beslenme tedavisini kavrar.
Kalp-damar hastalıklarının ve Hipertansiyonun tanımını, etiyolojisini, komplikasyonlarını, bulgularını ve beslenme tedavisini kavrar.
Yeme bozukluklarının tanımını, etiyolojisini, komplikasyonlarını, bulgularını ve beslenme tedavisini kavrar.
Diabetes Mellitus ve Reaktif hipogliseminin tanımını, etiyolojisini, komplikasyonlarını, bulgularını ve beslenme tedavisini kavrar.
Gastrointestinal sistem hastalıklarının tanımını, etiyolojisini, komplikasyonlarını, bulgularını ve beslenme tedavisini kavrar.
İskelet sistemi hastalıklarının tanımını, etiyolojisini, komplikasyonlarını, bulgularını ve beslenme tedavisini kavrar.
Karaciğer- pankreas-safra kesesi hastalıkları ve alkol bağımlılığının tanımını, etiyolojisini, komplikasyonlarını, bulgularını ve beslenme tedavisini kavrar.
Enfeksiyon ve İnflamasyonun tanımını, etiyolojisini, komplikasyonlarını, bulgularını ve beslenme tedavisini kavrar.

Dersin İçeriği

Obezite, Kalp-Damar hastalıkları, Hipertansiyon, Yeme bozuklukları, Diabetes Mellitus, Reaktif hipoglisemi, Gastrointestinal sistem hastalıkları, İskelet sistemi hastalıkları, Karaciğer-Pankreas-Safra kesesi hastalıkları ve Enfeksiyon hastalıklarının tanımını, etiyolojisini, komplikasyonlarını, semptomlarını ve medikal beslenme tedavisini içerir.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Obezite ve Beslenme
2) Obezite ve Beslenme
2) Obezite ve Beslenme
4) Kardiyovasküler Hastalıklar,Hipertansiyon ve Beslenme
5) Kardiyovasküler Hastalıklar,Hipertansiyon ve Beslenme
6) Anoreksiya Nervoza Bulumia Nervoza ve Beslenme
7) Diyabetes Mellitus ve Beslenme
8) Ara Sınav
9) Gastrointestinal sistem hastalıkları ve beslenme
10) Gastrointestinal Sistem Hastalıkları ve Beslenme
11) Kemik Eklem Hastalıkları ve Beslenme
12) Karaciğer Hastalıkları ve Beslenme
13) Alkolizm - Safra Yolu - Pankreas Hastalıkları ve Beslenme
14) Bağışıklık ve Beslenme

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Baysal A, Aksoy M, Bozkurt N, Kutluay Merdol T, Pekcan P, Keçecioğlu S, Besler T, Mercanlıgil SM. Diyet El Kitabı, 4. baskı, Hatiboğlu Yayınevi,Ankara,2002. -
Diğer Kaynaklar:

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ödev 1 % 20
Ara Sınavlar 1 % 20
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

AKTS / İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 13 2 26
Sınıf Dışı Ders Çalışması 12 10 120
Ara Sınavlar 1 2 2
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 150

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Sağlık bakımı alanında kuramsal ve kanıta dayalı uygulamalar doğrultusunda, bütüncül bir anlayışla hemşirelik bakımını planlamak ve değerlendirmek. 5
2) Hemşirelik uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmak. 5
3) Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. 5
4) Sağlığın korunması, geliştirilmesi ve bakımda Hemşirelik model/kuramlarını kulanmak. 5
5) Toplumsal sorumluluk bilinci ile, interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. 5
6) Birey, aile ve toplumun sağlık eğitim gereksinimlerine yönelik eğitim ve danışmanlık becerisine sahip olmak. 3
7) Toplumun sağlık sorunlarına duyarlı olmak ve çözüm önerileri üretebilmek. 5
8) Hemşirelik uygulamalarında kişilerarası ve kültürlerarası iletişim becerilerini etkili kullanabilmek. 5
9) Hemşirelik uygulama ve araştırmalarında bilişim ve bakım teknolojilerini kullanabilmek. 4
10) Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak. 1
11) En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. 5
12) Sağlık hizmetleri ve hemşirelik mesleğinin gelişimine katkı sağlayacak etkinliklerde sorumluluk almak ve öncülük etmek. 5