HEMŞİRELİK (İNGİLİZCE)
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
NUR3088 Sağlık Turizmi Güz 2 0 2 6
Bu katalog bilgi amaçlıdır, dersin açılma durumu, ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir.

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: İngilizce
Dersin Türü: Departmental Elective
Dersin Seviyesi: LİSANS
Dersin Veriliş Şekli: Hibrit
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi EVİN KORKMAZ
Dersin Amacı: "Bu dersin amacı, sağlık turizmi ile ilgili kavramların bilinmesi, sağlık turizminin gelişiminin incelenmesi, sağlık turizmi sektörünün incelenmesi ve Türkiye ve dünyadaki sağlık turizminin analiz edilmesidir.
"

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Sağlık turizmi ile ilgili kavramları, özelliklerini ve türlerini açıklar.
Sağlık turizminin gelişimini ve gelişim nedenlerini ifade eder.
Sağlık turizmi sektörü ve yapılan düzenlemelerini tartışır.
Türkiye’de ve dünyadaki sağlık turizmini analiz edip değerlendirir.
Sağlık turizmi pazarı, endüstrisi ve tedavi süreçlerini inceler.
Sağlık turizminin kaynak ve hedef ülkeler açısından sistem düzeyindeki etkilerini anlatır.

Dersin İçeriği

Sağlık Turizmi Kavramı, Sağlık Turizmi Pazarı, Sağlık Turizmi Endüstrisi, Tedavi Süreci, Sağlık Turizminde Müşteri Beklentileri, Sağlık Turizminde Kalite, Güvenlik ve Risk, Sağlık Turizminde Yasal ve Etik Konular, Ekonomik, Sosyal ve Kurumsal Açıdan Sağlık Turizmi, Sistem Üzerindeki Etkiler: Kaynak Ülke, Sistem Üzerindeki Etkiler: Hedef Ülke, Türkiye'de Sağlık Turizmi: Genel Bir Çerçeve ve Tıp Turizmi, Türkiye’de Sağlık Turizmi: Termal Turizm, Engelli ve Yaşlı Turizmi, Sağlık Turizmi Alanında Yapılan Araştırmalar, Gelecekteki Sağlık Turizmi Araştırmaları için Değerlendirmeler

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Sağlık Turizmi Kavramı
2) Sağlık Turizmi Pazarı ve Endüstrisi
3) Sağlık Turizminde Müşteri Beklentileri
4) Sağlık Turizminde Kalite
5) Sağlık Turizminde Yasal ve Etik Konular
6) Ekonomik, Sosyal ve Kurumsal Açıdan Sağlık Turizmi
7) Türkiye'de Sağlık Turizmi: Genel Bir Çerçeve ve Tıp Turizmi
8) Ara Sınav
9) Türkiye’de Sağlık Turizmi: Termal Turizm
10) Engelli ve Yaşlı Turizmi
11) Sağlık Turizmi Alanında Yapılan Araştırmalar
12) Sistem Üzerindeki Etkiler: Kaynak Ülke
13) Gelecekteki Sağlık Turizmi Araştırmaları için Değerlendirmeler
14) Genel Tekrar

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar:
Diğer Kaynaklar: 1.Lunt, N., et al. Medical Tourism: Treatments, Markets and Health System Implications: A Scoping Review. OECD. http://www.oecd.org/health/healthpoliciesanddata/48723982.pdf

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ödev 1 % 20
Ara Sınavlar 1 % 20
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Sağlık bakımı alanında kuramsal ve kanıta dayalı uygulamalar doğrultusunda, bütüncül bir anlayışla hemşirelik bakımını planlamak ve değerlendirmek. 2
2) Hemşirelik uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmak. 2
3) Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. 3
4) Sağlığın korunması, geliştirilmesi ve bakımda Hemşirelik model/kuramlarını kulanmak. 2
5) Toplumsal sorumluluk bilinci ile, interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. 3
6) Birey, aile ve toplumun sağlık eğitim gereksinimlerine yönelik eğitim ve danışmanlık becerisine sahip olmak. 5
7) Toplumun sağlık sorunlarına duyarlı olmak ve çözüm önerileri üretebilmek. 5
8) Hemşirelik uygulamalarında kişilerarası ve kültürlerarası iletişim becerilerini etkili kullanabilmek. 5
9) Hemşirelik uygulama ve araştırmalarında bilişim ve bakım teknolojilerini kullanabilmek. 4
10) Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak. 4
11) En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. 5
12) Sağlık hizmetleri ve hemşirelik mesleğinin gelişimine katkı sağlayacak etkinliklerde sorumluluk almak ve öncülük etmek. 4