GASTRONOMİ (TÜRKÇE) | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu | Ders Adı | Yarıyıl | Teorik | Pratik | Kredi | AKTS |
GMS1201 | Mutfak Kimyası | Bahar | 3 | 0 | 3 | 6 |
Öğretim Dili: | Turkish |
Dersin Türü: | Must Course |
Dersin Seviyesi: | LİSANS |
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü: | Doç. Dr. ZEHRA DİLİSTAN SHIPMAN |
Dersin Amacı: | Bu dersin amacı öğrencilere gıda biliminin temel kavramları ile gıdaların ana bileşenleri olan su, karbonhidratlar, proteinler ve yağların incelenmesidir |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; Bu dersin sonunda: 1. Gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olurlar; 2. Profesyonel yaşamlarında gıda bilimi ilkelerini uygulayacak düzeye gelirler; 3. Sınıf aktif sorgulama, işbirliğine dayalı keşif ve destekleyici etkileşimler içinde olan bir öğrenci topluluğu haline gelir; |
Su, karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler ile bunlarla ilişkili osmosis, su aktivitesi, Mailard reaksiyonu, esmerleşme reaksiyonu, oksidasyon gibi özelliklerin gıdalar üzerindeki etkileri ile köpük, jelatin oluşumları ve diğer karışımların gıda dayanıklılığı üzerindeki etkilerinin anlaşılması sağlanır. Gıdalar fiziksel, kimyasal ve besin kompozisyonu açısından bilimsel olarak incelenir. |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Derse giriş | |
2) | Su aktivitesi, ozmosis | |
3) | Su aktivitesi, ozmosis | |
4) | Makrobileşenler- Karbonhidratlar | |
5) | Karbonhidratlar & Gıdalardaki Reaksiyonlar | |
6) | Karbonhidratlar & Gıdalardaki Reaksiyonlar | |
7) | Ara sınav | |
8) | Makrobileşenler- Proteinler | |
9) | Proteinler-Gıdalardaki Reaksiyonlar | |
10) | Makrobileşenler- Yağlar | |
11) | Vitaminler & Gıdalardaki Reaksiyonlar | |
12) | Seminer | |
13) | Vitaminler & Gıdalardaki Reaksiyonlar - Proje sunumları | |
14) | Proje sunumları |
Ders Notları / Kitaplar: | |
Diğer Kaynaklar: | Essentials of Food Science. 2008. Vaclavik, V.A., Christian, E.W. Springer. Belitz, HD., Grosch, W. 1999. Food Chemistry. Springer, Germany. * Fennema OR. 1996. Food Chemistry. Third Ed. Marcel Dekker, Inc. New York. Gibson, M. 2018. Food Science and the Culinary Arts. Elsevier. Bilişli , A . 2015. Gıda Teknolojisi. Sidas Yayıncılık. |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Devam | 1 | % 10 |
Ara Sınavlar | 1 | % 40 |
Final | 1 | % 50 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 50 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 50 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 3 | 42 |
Proje | 2 | 50 | 100 |
Küçük Sınavlar | 1 | 2 | 2 |
Ara Sınavlar | 1 | 2 | 2 |
Final | 1 | 2 | 2 |
Toplam İş Yükü | 148 |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | - Alanındaki güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma | |
2) | - Alanında edindiği ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilme. - Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, araştırmalara ve kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme. | |
3) | Alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirebilme; düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktarabilme. - Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşabilme. -Toplumsal sorumluluk bilinci ile yaşadığı sosyal çevre için proje ve etkinlikler düzenleyebilme ve bunları uygulayabilme. - Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyi'nde kullanarak alanındaki bilgileri izleyebilme ve meslektaşları ile iletişim kurabilme. - Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı İleri Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme. - Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket etme. - Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite kültürü ve kültürel değerlerin korunması ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olma. | |
4) | - Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme, - Öğrenme gereksinimlerini belirleyebilme ve öğrenmesini yönlendirebilme. -Yaşamboyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirebilme. | |
5) | Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket etme. - Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite kültürü ve kültürel değerlerin korunması ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olma. | |
6) | Alanı ile ilgili ileri düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme. - Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme. - Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlayabilme ve yönetebilme. |