BESLENME VE DİYETETİK (TÜRKÇE, TEZLİ) | |||||
Yüksek Lisans | TYYÇ: 7. Düzey | QF-EHEA: 2. Düzey | EQF-LLL: 7. Düzey |
Ders Kodu | Ders Adı | Yarıyıl | Teorik | Pratik | Kredi | AKTS |
BES5024 | Besin Destekleri ve Sağlık İlişkisi | Bahar | 3 | 0 | 3 | 8 |
Bu katalog bilgi amaçlıdır, dersin açılma durumu, ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir. |
Öğretim Dili: | Türkçe |
Dersin Türü: | Departmental Elective |
Dersin Seviyesi: | LİSANSÜSTÜ |
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü: | Dr. Öğr. Üyesi YONCA SEVİM |
Dersin Amacı: | Bu dersin amacı besin desteklerinin tanım, yasa, sağlık etkileri, kullanım amaçları, doz ve yan etkilerini öğrenmek. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; Besin desteklerini tanımlar ve yorumlar Besin desteklerinin kullanım amaçlarını kavrar ve gerekliliklerini yorumlar, tartışır. Besin desteklerini kullanacak risk gruplarını kavrar ve beslenme destek tedavisini planlar ve uygular Besin desteklerinin kullanımına yol açan faktörleri analiz eder ve tekrarlanmaması için gerekli çözümleri üretir, uygular ve değerlendirir |
Vitamin, mineral ve bitkisel besin desteklerinin tüm yönleri ile salık etkilerini içermektedir. |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Oryantasyon, Besin Destekleri tanım ve kodeksler | Ders İzlencesinin İncelenmesi • Beklentiler |
2) | Besin Destekleri Çeşitleri ve Risk-Özel gruplarda besin destekleri | |
3) | Vitamin ve Mineral Besin Destekleri ile RDA ve UL tartışması | |
4) | Tedavi amacıyla kullanılan bitkiler ve yan etkiler | |
5) | Kronik Hastalıklarda Besin Destekleri- literatür tartışması | |
6) | Bitkisel Destek Ürünleri & İlaç Etkileşimleri | |
7) | Toksikoloji | |
8) | Ara Sınav | |
9) | Seminer Sunum | |
10) | Seminer Sunum | |
10) | Seminer Sunum | |
11) | Seminer Sunum | |
12) | Seminer Sunum | |
13) | Seminer Sunum | |
14) | Seminer Sunum + Ders Değerlendirmesi |
Ders Notları / Kitaplar: | Mahan K., Raymond JL. Krause's Food, Nutrition and Diet Therapy, 14 th edition, 2017, Uluslararası beslenme ve diyet dergileri (European J Clin Nutr, JADA, Am J Clin. Nutr, vb.) ve kitaplar ve klavuzlar FDA, WHO, CDC Diğer gerekli okumalar, Itslearning aracılığıyla öğrenciler için yüklenecektir. Herhangi bir materyale erişemiyorsanız, lütfen dersin öğretim görevlisiyle iletişime geçin. |
Diğer Kaynaklar: | Mahan K., Raymond JL. Krause's Food, Nutrition and Diet Therapy, 14th edition, 2017, International nutrition and diet journals (European J Clin Nutr, JADA, Am J Clin. Nutr, etc.) and books and guidelines FDA, WHO, CDC Other required readings will be uploaded for students through Itslearning. If you are unable to access any material, please contact the course instructor. |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Sunum | 2 | % 30 |
Ara Sınavlar | 1 | % 30 |
Final | 1 | % 40 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 60 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 40 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 11 | 154 |
Sunum / Seminer | 1 | 2 | 2 |
Ara Sınavlar | 1 | 1 | 1 |
Final | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü | 200 |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı |