BESLENME VE DİYETETİK (TÜRKÇE, TEZLİ)
Yüksek Lisans TYYÇ: 7. Düzey QF-EHEA: 2. Düzey EQF-LLL: 7. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
BES5024 Besin Destekleri ve Sağlık İlişkisi Bahar 3 0 3 8
Bu katalog bilgi amaçlıdır, dersin açılma durumu, ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir.

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: Türkçe
Dersin Türü: Departmental Elective
Dersin Seviyesi: LİSANSÜSTÜ
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi YONCA SEVİM
Dersin Amacı: Bu dersin amacı besin desteklerinin tanım, yasa, sağlık etkileri, kullanım amaçları, doz ve yan etkilerini öğrenmek.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Besin desteklerini tanımlar ve yorumlar
Besin desteklerinin kullanım amaçlarını kavrar ve gerekliliklerini yorumlar, tartışır.
Besin desteklerini kullanacak risk gruplarını kavrar ve beslenme destek tedavisini planlar ve uygular
Besin desteklerinin kullanımına yol açan faktörleri analiz eder ve tekrarlanmaması için gerekli çözümleri üretir, uygular ve değerlendirir

Dersin İçeriği

Vitamin, mineral ve bitkisel besin desteklerinin tüm yönleri ile salık etkilerini içermektedir.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Oryantasyon, Besin Destekleri tanım ve kodeksler Ders İzlencesinin İncelenmesi • Beklentiler
2) Besin Destekleri Çeşitleri ve Risk-Özel gruplarda besin destekleri
3) Vitamin ve Mineral Besin Destekleri ile RDA ve UL tartışması
4) Tedavi amacıyla kullanılan bitkiler ve yan etkiler
5) Kronik Hastalıklarda Besin Destekleri- literatür tartışması
6) Bitkisel Destek Ürünleri & İlaç Etkileşimleri
7) Toksikoloji
8) Ara Sınav
9) Seminer Sunum
10) Seminer Sunum
10) Seminer Sunum
11) Seminer Sunum
12) Seminer Sunum
13) Seminer Sunum
14) Seminer Sunum + Ders Değerlendirmesi

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Mahan K., Raymond JL. Krause's Food, Nutrition and Diet Therapy, 14 th edition, 2017,

Uluslararası beslenme ve diyet dergileri (European J Clin Nutr, JADA, Am J Clin. Nutr, vb.) ve kitaplar ve klavuzlar

FDA, WHO, CDC

Diğer gerekli okumalar, Itslearning aracılığıyla öğrenciler için yüklenecektir. Herhangi bir materyale erişemiyorsanız, lütfen dersin öğretim görevlisiyle iletişime geçin.
Diğer Kaynaklar: Mahan K., Raymond JL. Krause's Food, Nutrition and Diet Therapy, 14th edition, 2017,

International nutrition and diet journals (European J Clin Nutr, JADA, Am J Clin. Nutr, etc.) and books and guidelines

FDA, WHO, CDC

Other required readings will be uploaded for students through Itslearning. If you are unable to access any material, please contact the course instructor.

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Sunum 2 % 30
Ara Sınavlar 1 % 30
Final 1 % 40
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 60
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 40
Toplam % 100

AKTS / İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışması 14 11 154
Sunum / Seminer 1 2 2
Ara Sınavlar 1 1 1
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 200

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı