SOC2002 Rural SociologyBahçeşehir ÜniversitesiAkademik Programlar YAZILIM MÜHENDİSLİĞİÖğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal YeterliliklerBologna Komisyonu
YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
SOC2002 Kırsal Sosyoloji Güz 3 0 3 6
Bu katalog bilgi amaçlıdır, dersin açılma durumu, ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir.

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: English
Dersin Türü: Non-Departmental Elective
Dersin Seviyesi: LİSANS
Dersin Veriliş Şekli: Hibrit
Dersin Koordinatörü: Öğ.Gör. İLHAN ZEYNEP KARAKILIÇ
Opsiyonel Program Bileşenleri: "."
Dersin Amacı: Bu ders Kırsal Sosyolojiye bir giriş niteliğindedir ve özellikle Türkiye'de kırsal alanlarda işleyen farklı mekanizmaları anlamak için öğrencilere gerekli araçları vermeyi amaçlamaktadır. Kırsal Sosyoloji, kırsal alanların belirli özelliklerine, kapitalist kırsal alanlara yayılmaya, küçük meta üretimine, kırsal kalkınmaya odaklanır. Kırsal alanlarda sosyolojik süreçlerin ve faktörlerin nasıl işlediğini anlamaya ve toplumsal ilişkileri dönüştürmeye çalışır. Ders öncelikle öğrencilere sosyolojik tahayyül ve kırsal sosyoloji kavramlarını tanıtır. Ardından, kapitalist ilişkilerin Anadolu kırsalına yayılmasına ve Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca bugüne kadarki dönüşümüne odaklanmaktadır. Son olarak, genel olarak kırsal yaşamla ilgili çağdaş gelişmeleri anlamak için gıda sistemleri ve kentsel tarımın önemini vurgulamaktadır. Dersin sonunda öğrenciler, temel sosyolojik kavramları kırsal yaşam ve Türkiye'deki dönüşümleri ile ilişkilendirebilecek ve kırsal sorunları sosyolojik bakış açılarıyla kavramsallaştırabilecektir.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Ders sırasında öğrenciler şunları öğreneceklerdir:
-kırsal sosyolojinin kapsamı ve tanımı
- kapitalist tarımın ortaya çıkışı ve Türkiye'ye yayılması
- Türkiye Cumhuriyeti üzerinden Türkiye'de tarım politikaları ve etkileri
- tarım politikalarının dönüşümü ve bunun sonuçları
- gıda sistemleri
- kentsel tarım

Dersin İçeriği

Hafta 1: Sınıfla tanışma ve ders izlencesini inceleme

Mills, C.W. (1959). “Appendix: On Intellectual Craftsmanship” in the Sociological Imagination. Oxford: Oxford University Press. Pp. 195-227.

Bourdieu, P. (1999). “Understanding” in Bourdieu P. et al ed. the Weight of the World: Suffering in Contemporary Society. Stanford: Stanford University Press. Pp.607-629.

Hafta 2: Kırsal sosyolojiye genel bir giriş

*Hillyard, S. (2007). “A Problem in Search of Discipline” in S. Hillyard (eds), the Sociology of Rural Life, Oxford and New York, Berg, 2007. Pp 6-26.

Lobao,L. (2007). “Rural Sociology” in C.D. Bryant and D.L. Peck (eds) 21st Century Sociology: A Reference Handbook, Thousand Oaks: SAGE Publication, 2007. Pp 265-275.

Borras Jr., S.M. (2009). “Agrarian Change and Peasant Studies: Changes, Continuities, and Challenges- an Introduction”, the Journal of Peasant Studies, 36(1): 5-31.

Hafta 3: katpitalist tarımın ortaya çıkması ve Anadolu'ya yayılması

*Bernstein, H. (2010). “Introduction: the Political Economy of Agrarian Change”, “Production and Productivity” “Origins and Early Development of Capitalism” in Class Dynamics of Agrarian Change. Halifax, Winnipeg, Sterling: Fernwood Publishing, Kumarian Press. Pp. 1-37.

Keyder, Ç. (1987). “Before Capitalist Incorporation” in State and Class in Turkey, A Study in Capitalist Development, London and New York: Verso. Pp 7-25.

Hafta 4:Türkiye'de tarımın dönüşümü 1
*Keyder, Ç. (1993). “Petty Commodity Production in Agriculture” in P. Stirling (eds) Culture and Economy: Changes in Turkish Village. Cambridgeshire: the Eothen Press. Pp 171-187.

Köymen, O. (1999) “Cumhuriyet Döneminde Tarımsal Yapı ve Tarım Politikaları” in Oya Baydar (eds) 75. Yılda Köylerden Şehirlere, Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı Yayınları: İstanbul. Pp 1-30.


Hafta 5:Türkiye'de tarımın dönüşümü 2

*Keyder, Ç. (1983). “Paths of Rural Transformation in Turkey,”, Journal of Peasant Studies, 11(1): 34-49

Boran, B. (1999) “Toplumsal Yapı Araştırmaları: İki Köy Çeşidinin Mukayeseli Tetkiki” in Oya Baydar (eds) 75. Yılda Köylerden Şehirlere, Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı Yayınları: İstanbul. Pp 141-150.

Kıray, M. (1999) “Sosyo-Ekonomik Hayatın Değişen Düzeni: Dört Köyün Monografik Karşılaştırılması” Oya Baydar (eds) 75. Yılda Köylerden Şehirlere, Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı Yayınları: İstanbul. Pp 151-162.



Hafta 6:Türkiye'de tarımın dönüşümü 3

*Aydın, Z. (2010) “Neo-Liberal Transformation of Turkish Agriculture,” Journal of Agrarian Change, 10:2, 149-187.

Keyder, Ç. and Z. Yenal, (2011) “Agrarian Change under Globalization: Markets and Insecurity in Turkish Agriculture,” Journal of Agrarian Change, 11(1): 60–86.
Karakılıç, İ.Z. (2021). “Social Memory of the Greek-Turkish Population Exchange in Daily Life: A Case Study of a Tobacco-Producing Village in Turkey”, Sociologia Ruralis, 61(4):96-115.
Hafta 7: Kırsal Yoksulluk

*Gülçubuk, B. and N. Aluftekin (2006), “Impact of International Agricultural Policies on Rural Poverty in Turkey”, International Business and Economics Research Journal, 5(1): 9-18.

Öztürk, M. (2012). “Turkey’s Experience”, “Conclusion on Agriculture, Rural Life and Poverty in Turkey During the Age of Neo-Liberalism” in M. Öztürk, Agriculture, Peasantry and Poverty in Turkey in the Neo-Liberal Age, Wageningen: Wageningen Academic Publishers. Pp 179-205.

Hafta 8: Film gösterimi

Hafta 9: Arasınav

Hafta 10: Tarım ve Gıda Sistemleri 1

*Yenal D. and Z. Yenal. (1993). “The Changing World Food Order: The Case of Turkey,” New Perspectives on Turkey, 9: 20-46.

Koç, M., MacRea R., Mougeot, L.J.A. and J. Welsh (1999). “Introduction: Food Security is a Global Concern” in Koç, M., MacRea R., Mougeot, L.J.A. and J. Welsh ed. For Hunger-Proof Cities, Ottowa: International Development Research Center. 1-11.

Blay-Palmer, A. and B. Donald (2008). “Food Fear: Making Connections” in A. Blay-Palmer ed. Food Fears: From Industrial to Sustainable Food Systems. Hampshire: Ashgate. Pp:1-11.

Hafta 11: Hafta 10: Tarım ve Gıda Sistemleri 2

*FAO (2018). Sustainable Food Systems, Concept and Frameworks. FAO. Pp 1-8.

Blay-Palmer, A. and B. Donald (2008). “Growing Distance: the Separation of Farmers, Ecologies and Eaters” and “Creating Mutual Food Systems” in A. Blay-Palmer ed. Food Fears: From Industrial to Sustainable Food Systems. Hampshire: Ashgate. Pp:61-87 and 133-155.

Hafta 12: Kent Tarımı

*Mougeot, L.J.A. (2005). “Introduction” in Mougeot, L.J.A. ed. Agropolis. Ottowa: International Development Research Center. Pp.1-31.

Davidson, D.J. (2017). “Is Urban Agriculture a Game Changer or Window Dressing? A Critical Analysis of Its Potential to Disrupt Conventional Agri-Food Systems”, International Journal of Sociology of Agriculture and Food, 23(3):67-76.

Hafta 13: Rapor Sunumu


Hafta 14: Dönemin incelenmesi ve ödev teslimi

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Sınıfla tanışma, ders izlencesinin ve okumaların üzerinden geçme Mills, C.W. (1959). “Appendix: On Intellectual Craftsmanship” in the Sociological Imagination. Oxford: Oxford University Press. Pp. 195-227. Bourdieu, P. (1999). “Understanding” in Bourdieu P. et al ed. the Weight of the World: Suffering in Contemporary Society. Stanford: Stanford University Press. Pp.607-629.
2) Kırsal Sosyolojiye Genel Bir Giriş *Hillyard, S. (2007). “A Problem in Search of Discipline” in S. Hillyard (eds), the Sociology of Rural Life, Oxford and New York, Berg, 2007. Pp 6-26. Lobao,L. (2007). “Rural Sociology” in C.D. Bryant and D.L. Peck (eds) 21st Century Sociology: A Reference Handbook, Thousand Oaks: SAGE Publication, 2007. Pp 265-275. Borras Jr., S.M. (2009). “Agrarian Change and Peasant Studies: Changes, Continuities, and Challenges- an Introduction”, the Journal of Peasant Studies, 36(1): 5-31.
3) Kapitalit tarımın ortaya çıkması ve Anadolu'ya yayılması *Bernstein, H. (2010). “Introduction: the Political Economy of Agrarian Change”, “Production and Productivity” “Origins and Early Development of Capitalism” in Class Dynamics of Agrarian Change. Halifax, Winnipeg, Sterling: Fernwood Publishing, Kumarian Press. Pp. 1-37. Keyder, Ç. (1987). “Before Capitalist Incorporation” in State and Class in Turkey, A Study in Capitalist Development, London and New York: Verso. Pp 7-25.
4) Türkiye'de tarımın dönüşümü *Keyder, Ç. (1993). “Petty Commodity Production in Agriculture” in P. Stirling (eds) Culture and Economy: Changes in Turkish Village. Cambridgeshire: the Eothen Press. Pp 171-187. Köymen, O. (1999) “Cumhuriyet Döneminde Tarımsal Yapı ve Tarım Politikaları” in Oya Baydar (eds) 75. Yılda Köylerden Şehirlere, Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı Yayınları: İstanbul. Pp 1-30.
5) Türkiye'de Tarımın Dönüşümü 2 *Keyder, Ç. (1983). “Paths of Rural Transformation in Turkey,”, Journal of Peasant Studies, 11(1): 34-49 Boran, B. (1999) “Toplumsal Yapı Araştırmaları: İki Köy Çeşidinin Mukayeseli Tetkiki” in Oya Baydar (eds) 75. Yılda Köylerden Şehirlere, Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı Yayınları: İstanbul. Pp 141-150. Kıray, M. (1999) “Sosyo-Ekonomik Hayatın Değişen Düzeni: Dört Köyün Monografik Karşılaştırılması” Oya Baydar (eds) 75. Yılda Köylerden Şehirlere, Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı Yayınları: İstanbul. Pp 151-162.
6) Türkiye'de Tarımın Dönüşümü 3 *Aydın, Z. (2010) “Neo-Liberal Transformation of Turkish Agriculture,” Journal of Agrarian Change, 10:2, 149-187. Keyder, Ç. and Z. Yenal, (2011) “Agrarian Change under Globalization: Markets and Insecurity in Turkish Agriculture,” Journal of Agrarian Change, 11(1): 60–86. Karakılıç, İ.Z. (2021). “Social Memory of the Greek-Turkish Population Exchange in Daily Life: A Case Study of a Tobacco-Producing Village in Turkey”, Sociologia Ruralis, 61(4):96-115.
7) Kırsal Yoksulluk *Gülçubuk, B. and N. Aluftekin (2006), “Impact of International Agricultural Policies on Rural Poverty in Turkey”, International Business and Economics Research Journal, 5(1): 9-18. Öztürk, M. (2012). “Turkey’s Experience”, “Conclusion on Agriculture, Rural Life and Poverty in Turkey During the Age of Neo-Liberalism” in M. Öztürk, Agriculture, Peasantry and Poverty in Turkey in the Neo-Liberal Age, Wageningen: Wageningen Academic Publishers. Pp 179-205.
8) Film Gösterimi
9) Ara Sınav
10) Tarım ve Gıda Sistemleri 1 *Yenal D. and Z. Yenal. (1993). “The Changing World Food Order: The Case of Turkey,” New Perspectives on Turkey, 9: 20-46. Koç, M., MacRea R., Mougeot, L.J.A. and J. Welsh (1999). “Introduction: Food Security is a Global Concern” in Koç, M., MacRea R., Mougeot, L.J.A. and J. Welsh ed. For Hunger-Proof Cities, Ottowa: International Development Research Center. 1-11. Blay-Palmer, A. and B. Donald (2008). “Food Fear: Making Connections” in A. Blay-Palmer ed. Food Fears: From Industrial to Sustainable Food Systems. Hampshire: Ashgate. Pp:1-11.
11) Tarım ve Gıda Sistemleri 2 *FAO (2018). Sustainable Food Systems, Concept and Frameworks. FAO. Pp 1-8. Blay-Palmer, A. and B. Donald (2008). “Growing Distance: the Separation of Farmers, Ecologies and Eaters” and “Creating Mutual Food Systems” in A. Blay-Palmer ed. Food Fears: From Industrial to Sustainable Food Systems. Hampshire: Ashgate. Pp:61-87 and 133-155.
12) Kentsel Tarım *Mougeot, L.J.A. (2005). “Introduction” in Mougeot, L.J.A. ed. Agropolis. Ottowa: International Development Research Center. Pp.1-31. Davidson, D.J. (2017). “Is Urban Agriculture a Game Changer or Window Dressing? A Critical Analysis of Its Potential to Disrupt Conventional Agri-Food Systems”, International Journal of Sociology of Agriculture and Food, 23(3):67-76.
13) Rapor sunumları Yeni çıkan önemli raporlar, öğretim üyesi ve öğrenciler tarafından sunulmak üzere birlikte seçilecektir.
14) Dönem konularının tekrarı ve ödev teslimi

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar:
Mills, C.W. (1959). “Appendix: On Intellectual Craftsmanship” in the Sociological Imagination. Oxford: Oxford University Press. Pp. 195-227.

Bourdieu, P. (1999). “Understanding” in Bourdieu P. et al ed. the Weight of the World: Suffering in Contemporary Society. Stanford: Stanford University Press. Pp.607-629.


*Hillyard, S. (2007). “A Problem in Search of Discipline” in S. Hillyard (eds), the Sociology of Rural Life, Oxford and New York, Berg, 2007. Pp 6-26.

Lobao,L. (2007). “Rural Sociology” in C.D. Bryant and D.L. Peck (eds) 21st Century Sociology: A Reference Handbook, Thousand Oaks: SAGE Publication, 2007. Pp 265-275.

Borras Jr., S.M. (2009). “Agrarian Change and Peasant Studies: Changes, Continuities, and Challenges- an Introduction”, the Journal of Peasant Studies, 36(1): 5-31.



*Bernstein, H. (2010). “Introduction: the Political Economy of Agrarian Change”, “Production and Productivity” “Origins and Early Development of Capitalism” in Class Dynamics of Agrarian Change. Halifax, Winnipeg, Sterling: Fernwood Publishing, Kumarian Press. Pp. 1-37.

Keyder, Ç. (1987). “Before Capitalist Incorporation” in State and Class in Turkey, A Study in Capitalist Development, London and New York: Verso. Pp 7-25.


*Keyder, Ç. (1993). “Petty Commodity Production in Agriculture” in P. Stirling (eds) Culture and Economy: Changes in Turkish Village. Cambridgeshire: the Eothen Press. Pp 171-187.

Köymen, O. (1999) “Cumhuriyet Döneminde Tarımsal Yapı ve Tarım Politikaları” in Oya Baydar (eds) 75. Yılda Köylerden Şehirlere, Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı Yayınları: İstanbul. Pp 1-30.

*Keyder, Ç. (1983). “Paths of Rural Transformation in Turkey,”, Journal of Peasant Studies, 11(1): 34-49

Boran, B. (1999) “Toplumsal Yapı Araştırmaları: İki Köy Çeşidinin Mukayeseli Tetkiki” in Oya Baydar (eds) 75. Yılda Köylerden Şehirlere, Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı Yayınları: İstanbul. Pp 141-150.

Kıray, M. (1999) “Sosyo-Ekonomik Hayatın Değişen Düzeni: Dört Köyün Monografik Karşılaştırılması” Oya Baydar (eds) 75. Yılda Köylerden Şehirlere, Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı Yayınları: İstanbul. Pp 151-162.


*Aydın, Z. (2010) “Neo-Liberal Transformation of Turkish Agriculture,” Journal of Agrarian Change, 10:2, 149-187.

Keyder, Ç. and Z. Yenal, (2011) “Agrarian Change under Globalization: Markets and Insecurity in Turkish Agriculture,” Journal of Agrarian Change, 11(1): 60–86.
Karakılıç, İ.Z. (2021). “Social Memory of the Greek-Turkish Population Exchange in Daily Life: A Case Study of a Tobacco-Producing Village in Turkey”, Sociologia Ruralis, 61(4):96-115.

*Gülçubuk, B. and N. Aluftekin (2006), “Impact of International Agricultural Policies on Rural Poverty in Turkey”, International Business and Economics Research Journal, 5(1): 9-18.

Öztürk, M. (2012). “Turkey’s Experience”, “Conclusion on Agriculture, Rural Life and Poverty in Turkey During the Age of Neo-Liberalism” in M. Öztürk, Agriculture, Peasantry and Poverty in Turkey in the Neo-Liberal Age, Wageningen: Wageningen Academic Publishers. Pp 179-205.

*Yenal D. and Z. Yenal. (1993). “The Changing World Food Order: The Case of Turkey,” New Perspectives on Turkey, 9: 20-46.

Koç, M., MacRea R., Mougeot, L.J.A. and J. Welsh (1999). “Introduction: Food Security is a Global Concern” in Koç, M., MacRea R., Mougeot, L.J.A. and J. Welsh ed. For Hunger-Proof Cities, Ottowa: International Development Research Center. 1-11.

Blay-Palmer, A. and B. Donald (2008). “Food Fear: Making Connections” in A. Blay-Palmer ed. Food Fears: From Industrial to Sustainable Food Systems. Hampshire: Ashgate. Pp:1-11.

*FAO (2018). Sustainable Food Systems, Concept and Frameworks. FAO. Pp 1-8.

Blay-Palmer, A. and B. Donald (2008). “Growing Distance: the Separation of Farmers, Ecologies and Eaters” and “Creating Mutual Food Systems” in A. Blay-Palmer ed. Food Fears: From Industrial to Sustainable Food Systems. Hampshire: Ashgate. Pp:61-87 and 133-155.

*Mougeot, L.J.A. (2005). “Introduction” in Mougeot, L.J.A. ed. Agropolis. Ottowa: International Development Research Center. Pp.1-31.

Davidson, D.J. (2017). “Is Urban Agriculture a Game Changer or Window Dressing? A Critical Analysis of Its Potential to Disrupt Conventional Agri-Food Systems”, International Journal of Sociology of Agriculture and Food, 23(3):67-76.


Diğer Kaynaklar: Additional readings will be announced.

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ödev 10 % 40
Sunum 1 % 10
Ara Sınavlar 1 % 20
Final 1 % 30
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 70
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 30
Toplam % 100

AKTS / İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışması 14 3 42
Sunum / Seminer 1 6 6
Proje 1 20 20
Ödevler 10 1 10
Ara Sınavlar 1 10 10
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 132

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Karmaşık mühendislik problemlerine yönelik yazılım proje, süreç ve ürünlerine ait fonksiyonel ve fonksiyonel olmayan özellikleri tanımlayabilmek.
2) Karmaşık mühendislik problemlerinde yazılım mimarisi, bileşenleri, ara yüzleri ve sisteme ait diğer alt bileşenleri tasarlayabilmek.
3) Kodlama, doğrulama, sınama ve hata ayıklama konularını da içerecek şekilde karmaşık yazılım sistemleri geliştirebilmek.
4) Karmaşık mühendislik problemlerinde yazılımı, programın davranışlarını beklenen sonuçlara göre sınayarak doğrulayabilmek.
5) Karmaşık yazılım sistemlerinin çalışması sırasında, çalışma ortamının değişmesi, yeni kullanıcı istekleri ve yazılım hatalarının ortaya çıkması ile meydana gelen bakım faaliyetlerine yönelik işlemleri yapabilmek.
6) Karmaşık yazılım sistemlerinde yapılan değişiklikleri izleyebilmek ve kontrol edebilmek, entegrasyonunu sağlayabilmek, yeni sürümlerini sistematik olarak planlayabilmek ve riskleri yönetebilmek.
7) Disiplin içi ve disiplinler arası takımlarda görev alarak karmaşık yazılım sistemleri yaşam süreçlerini tanımlayabilmek, değerlendirebilmek, ölçebilmek, yönetebilmek ve uygulayabilmek.
8) Karmaşık mühendislik problemlerinde gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında yazılım gereksinimlerini toplama, yazılımı tasarlama, geliştirme, sınama, bakımını yapma konularındaki çeşitli araçları ve yöntemleri kullanabilmek.
9) Temel kalite metrikler tanımlayabilmek, yazılım yaşam döngüsü süreçlerini uygulayabilmek, yazılım kalitesini ölçebilmek, kalite model karakteristiklerini tanımlayabilmek, standartları uygulayabilmek ve bunları karmaşık yazılım sistemlerini analiz etmekte, tasarlamakta, geliştirmekte, doğrulamakta ve sınamakta kullanabilmek.
10) Yazılım mühendisliği ile ortak sınırlara sahip olan matematik, fen bilimleri, bilgisayar mühendisliği, endüstri mühendisliği, sistem mühendisliği, ekonomi, yönetim ve sürdürülebilir kalkınma gibi diğer disiplinler hakkında teknik bilgi kazanabilmek ve bunlar aracılığıyla yenilikçi fikirleri karmaşık mühendislik problemlerinde ve girişimcilik faaliyetlerinde kullanabilmek.
11) Yazılım mühendisliği kültürü ve etik anlayışını kavrayabilmek ve bunları yazılım mühendisliğinde uygulayabilecek temel bilgilere sahip olmak, meslek hayatı boyunca gerekli teknik becerileri öğrenip başarıyla uygulayabilmek.
12) Yabancı dil ve Türkçe kullanarak etkin rapor yazabilmek ve yazılı raporları anlayabilmek, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilmek, etkin sunum yapabilmek, açık ve anlaşılır talimat verebilmek ve alabilmek.
13) Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları ile mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları hakkında bilgi sahibi olmak.