SOSYOLOJİ
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
SOC2002 Kırsal Sosyoloji Bahar 3 0 3 6
Bu katalog bilgi amaçlıdır, dersin açılma durumu, ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir.

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: İngilizce
Dersin Türü: Departmental Elective
Dersin Seviyesi: LİSANS
Dersin Veriliş Şekli: Hibrit
Dersin Koordinatörü: Öğ.Gör. İLHAN ZEYNEP KARAKILIÇ
Opsiyonel Program Bileşenleri: "."
Dersin Amacı: Bu ders Kırsal Sosyolojiye bir giriş niteliğindedir ve özellikle Türkiye'de kırsal alanlarda işleyen farklı mekanizmaları anlamak için öğrencilere gerekli araçları vermeyi amaçlamaktadır. Kırsal Sosyoloji, kırsal alanların belirli özelliklerine, kapitalist kırsal alanlara yayılmaya, küçük meta üretimine, kırsal kalkınmaya odaklanır. Kırsal alanlarda sosyolojik süreçlerin ve faktörlerin nasıl işlediğini anlamaya ve toplumsal ilişkileri dönüştürmeye çalışır. Ders öncelikle öğrencilere sosyolojik tahayyül ve kırsal sosyoloji kavramlarını tanıtır. Ardından, kapitalist ilişkilerin Anadolu kırsalına yayılmasına ve Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca bugüne kadarki dönüşümüne odaklanmaktadır. Son olarak, genel olarak kırsal yaşamla ilgili çağdaş gelişmeleri anlamak için gıda sistemleri ve kentsel tarımın önemini vurgulamaktadır. Dersin sonunda öğrenciler, temel sosyolojik kavramları kırsal yaşam ve Türkiye'deki dönüşümleri ile ilişkilendirebilecek ve kırsal sorunları sosyolojik bakış açılarıyla kavramsallaştırabilecektir.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Ders sırasında öğrenciler şunları öğreneceklerdir:
-kırsal sosyolojinin kapsamı ve tanımı
- kapitalist tarımın ortaya çıkışı ve Türkiye'ye yayılması
- Türkiye Cumhuriyeti üzerinden Türkiye'de tarım politikaları ve etkileri
- tarım politikalarının dönüşümü ve bunun sonuçları
- gıda sistemleri
- kentsel tarım

Dersin İçeriği

Hafta 1: Sınıfla tanışma ve ders izlencesini inceleme

Mills, C.W. (1959). “Appendix: On Intellectual Craftsmanship” in the Sociological Imagination. Oxford: Oxford University Press. Pp. 195-227.

Bourdieu, P. (1999). “Understanding” in Bourdieu P. et al ed. the Weight of the World: Suffering in Contemporary Society. Stanford: Stanford University Press. Pp.607-629.

Hafta 2: Kırsal sosyolojiye genel bir giriş

*Hillyard, S. (2007). “A Problem in Search of Discipline” in S. Hillyard (eds), the Sociology of Rural Life, Oxford and New York, Berg, 2007. Pp 6-26.

Lobao,L. (2007). “Rural Sociology” in C.D. Bryant and D.L. Peck (eds) 21st Century Sociology: A Reference Handbook, Thousand Oaks: SAGE Publication, 2007. Pp 265-275.

Borras Jr., S.M. (2009). “Agrarian Change and Peasant Studies: Changes, Continuities, and Challenges- an Introduction”, the Journal of Peasant Studies, 36(1): 5-31.

Hafta 3: katpitalist tarımın ortaya çıkması ve Anadolu'ya yayılması

*Bernstein, H. (2010). “Introduction: the Political Economy of Agrarian Change”, “Production and Productivity” “Origins and Early Development of Capitalism” in Class Dynamics of Agrarian Change. Halifax, Winnipeg, Sterling: Fernwood Publishing, Kumarian Press. Pp. 1-37.

Keyder, Ç. (1987). “Before Capitalist Incorporation” in State and Class in Turkey, A Study in Capitalist Development, London and New York: Verso. Pp 7-25.

Hafta 4:Türkiye'de tarımın dönüşümü 1
*Keyder, Ç. (1993). “Petty Commodity Production in Agriculture” in P. Stirling (eds) Culture and Economy: Changes in Turkish Village. Cambridgeshire: the Eothen Press. Pp 171-187.

Köymen, O. (1999) “Cumhuriyet Döneminde Tarımsal Yapı ve Tarım Politikaları” in Oya Baydar (eds) 75. Yılda Köylerden Şehirlere, Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı Yayınları: İstanbul. Pp 1-30.


Hafta 5:Türkiye'de tarımın dönüşümü 2

*Keyder, Ç. (1983). “Paths of Rural Transformation in Turkey,”, Journal of Peasant Studies, 11(1): 34-49

Boran, B. (1999) “Toplumsal Yapı Araştırmaları: İki Köy Çeşidinin Mukayeseli Tetkiki” in Oya Baydar (eds) 75. Yılda Köylerden Şehirlere, Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı Yayınları: İstanbul. Pp 141-150.

Kıray, M. (1999) “Sosyo-Ekonomik Hayatın Değişen Düzeni: Dört Köyün Monografik Karşılaştırılması” Oya Baydar (eds) 75. Yılda Köylerden Şehirlere, Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı Yayınları: İstanbul. Pp 151-162.



Hafta 6:Türkiye'de tarımın dönüşümü 3

*Aydın, Z. (2010) “Neo-Liberal Transformation of Turkish Agriculture,” Journal of Agrarian Change, 10:2, 149-187.

Keyder, Ç. and Z. Yenal, (2011) “Agrarian Change under Globalization: Markets and Insecurity in Turkish Agriculture,” Journal of Agrarian Change, 11(1): 60–86.
Karakılıç, İ.Z. (2021). “Social Memory of the Greek-Turkish Population Exchange in Daily Life: A Case Study of a Tobacco-Producing Village in Turkey”, Sociologia Ruralis, 61(4):96-115.
Hafta 7: Kırsal Yoksulluk

*Gülçubuk, B. and N. Aluftekin (2006), “Impact of International Agricultural Policies on Rural Poverty in Turkey”, International Business and Economics Research Journal, 5(1): 9-18.

Öztürk, M. (2012). “Turkey’s Experience”, “Conclusion on Agriculture, Rural Life and Poverty in Turkey During the Age of Neo-Liberalism” in M. Öztürk, Agriculture, Peasantry and Poverty in Turkey in the Neo-Liberal Age, Wageningen: Wageningen Academic Publishers. Pp 179-205.

Hafta 8: Film gösterimi

Hafta 9: Arasınav

Hafta 10: Tarım ve Gıda Sistemleri 1

*Yenal D. and Z. Yenal. (1993). “The Changing World Food Order: The Case of Turkey,” New Perspectives on Turkey, 9: 20-46.

Koç, M., MacRea R., Mougeot, L.J.A. and J. Welsh (1999). “Introduction: Food Security is a Global Concern” in Koç, M., MacRea R., Mougeot, L.J.A. and J. Welsh ed. For Hunger-Proof Cities, Ottowa: International Development Research Center. 1-11.

Blay-Palmer, A. and B. Donald (2008). “Food Fear: Making Connections” in A. Blay-Palmer ed. Food Fears: From Industrial to Sustainable Food Systems. Hampshire: Ashgate. Pp:1-11.

Hafta 11: Hafta 10: Tarım ve Gıda Sistemleri 2

*FAO (2018). Sustainable Food Systems, Concept and Frameworks. FAO. Pp 1-8.

Blay-Palmer, A. and B. Donald (2008). “Growing Distance: the Separation of Farmers, Ecologies and Eaters” and “Creating Mutual Food Systems” in A. Blay-Palmer ed. Food Fears: From Industrial to Sustainable Food Systems. Hampshire: Ashgate. Pp:61-87 and 133-155.

Hafta 12: Kent Tarımı

*Mougeot, L.J.A. (2005). “Introduction” in Mougeot, L.J.A. ed. Agropolis. Ottowa: International Development Research Center. Pp.1-31.

Davidson, D.J. (2017). “Is Urban Agriculture a Game Changer or Window Dressing? A Critical Analysis of Its Potential to Disrupt Conventional Agri-Food Systems”, International Journal of Sociology of Agriculture and Food, 23(3):67-76.

Hafta 13: Rapor Sunumu


Hafta 14: Dönemin incelenmesi ve ödev teslimi

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Sınıfla tanışma, ders izlencesinin ve okumaların üzerinden geçme Mills, C.W. (1959). “Appendix: On Intellectual Craftsmanship” in the Sociological Imagination. Oxford: Oxford University Press. Pp. 195-227. Bourdieu, P. (1999). “Understanding” in Bourdieu P. et al ed. the Weight of the World: Suffering in Contemporary Society. Stanford: Stanford University Press. Pp.607-629.
2) Kırsal Sosyolojiye Genel Bir Giriş *Hillyard, S. (2007). “A Problem in Search of Discipline” in S. Hillyard (eds), the Sociology of Rural Life, Oxford and New York, Berg, 2007. Pp 6-26. Lobao,L. (2007). “Rural Sociology” in C.D. Bryant and D.L. Peck (eds) 21st Century Sociology: A Reference Handbook, Thousand Oaks: SAGE Publication, 2007. Pp 265-275. Borras Jr., S.M. (2009). “Agrarian Change and Peasant Studies: Changes, Continuities, and Challenges- an Introduction”, the Journal of Peasant Studies, 36(1): 5-31.
3) Kapitalit tarımın ortaya çıkması ve Anadolu'ya yayılması *Bernstein, H. (2010). “Introduction: the Political Economy of Agrarian Change”, “Production and Productivity” “Origins and Early Development of Capitalism” in Class Dynamics of Agrarian Change. Halifax, Winnipeg, Sterling: Fernwood Publishing, Kumarian Press. Pp. 1-37. Keyder, Ç. (1987). “Before Capitalist Incorporation” in State and Class in Turkey, A Study in Capitalist Development, London and New York: Verso. Pp 7-25.
4) Türkiye'de tarımın dönüşümü *Keyder, Ç. (1993). “Petty Commodity Production in Agriculture” in P. Stirling (eds) Culture and Economy: Changes in Turkish Village. Cambridgeshire: the Eothen Press. Pp 171-187. Köymen, O. (1999) “Cumhuriyet Döneminde Tarımsal Yapı ve Tarım Politikaları” in Oya Baydar (eds) 75. Yılda Köylerden Şehirlere, Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı Yayınları: İstanbul. Pp 1-30.
5) Türkiye'de Tarımın Dönüşümü 2 *Keyder, Ç. (1983). “Paths of Rural Transformation in Turkey,”, Journal of Peasant Studies, 11(1): 34-49 Boran, B. (1999) “Toplumsal Yapı Araştırmaları: İki Köy Çeşidinin Mukayeseli Tetkiki” in Oya Baydar (eds) 75. Yılda Köylerden Şehirlere, Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı Yayınları: İstanbul. Pp 141-150. Kıray, M. (1999) “Sosyo-Ekonomik Hayatın Değişen Düzeni: Dört Köyün Monografik Karşılaştırılması” Oya Baydar (eds) 75. Yılda Köylerden Şehirlere, Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı Yayınları: İstanbul. Pp 151-162.
6) Türkiye'de Tarımın Dönüşümü 3 *Aydın, Z. (2010) “Neo-Liberal Transformation of Turkish Agriculture,” Journal of Agrarian Change, 10:2, 149-187. Keyder, Ç. and Z. Yenal, (2011) “Agrarian Change under Globalization: Markets and Insecurity in Turkish Agriculture,” Journal of Agrarian Change, 11(1): 60–86. Karakılıç, İ.Z. (2021). “Social Memory of the Greek-Turkish Population Exchange in Daily Life: A Case Study of a Tobacco-Producing Village in Turkey”, Sociologia Ruralis, 61(4):96-115.
7) Kırsal Yoksulluk *Gülçubuk, B. and N. Aluftekin (2006), “Impact of International Agricultural Policies on Rural Poverty in Turkey”, International Business and Economics Research Journal, 5(1): 9-18. Öztürk, M. (2012). “Turkey’s Experience”, “Conclusion on Agriculture, Rural Life and Poverty in Turkey During the Age of Neo-Liberalism” in M. Öztürk, Agriculture, Peasantry and Poverty in Turkey in the Neo-Liberal Age, Wageningen: Wageningen Academic Publishers. Pp 179-205.
8) Film Gösterimi
9) Ara Sınav
10) Tarım ve Gıda Sistemleri 1 *Yenal D. and Z. Yenal. (1993). “The Changing World Food Order: The Case of Turkey,” New Perspectives on Turkey, 9: 20-46. Koç, M., MacRea R., Mougeot, L.J.A. and J. Welsh (1999). “Introduction: Food Security is a Global Concern” in Koç, M., MacRea R., Mougeot, L.J.A. and J. Welsh ed. For Hunger-Proof Cities, Ottowa: International Development Research Center. 1-11. Blay-Palmer, A. and B. Donald (2008). “Food Fear: Making Connections” in A. Blay-Palmer ed. Food Fears: From Industrial to Sustainable Food Systems. Hampshire: Ashgate. Pp:1-11.
11) Tarım ve Gıda Sistemleri 2 *FAO (2018). Sustainable Food Systems, Concept and Frameworks. FAO. Pp 1-8. Blay-Palmer, A. and B. Donald (2008). “Growing Distance: the Separation of Farmers, Ecologies and Eaters” and “Creating Mutual Food Systems” in A. Blay-Palmer ed. Food Fears: From Industrial to Sustainable Food Systems. Hampshire: Ashgate. Pp:61-87 and 133-155.
12) Kentsel Tarım *Mougeot, L.J.A. (2005). “Introduction” in Mougeot, L.J.A. ed. Agropolis. Ottowa: International Development Research Center. Pp.1-31. Davidson, D.J. (2017). “Is Urban Agriculture a Game Changer or Window Dressing? A Critical Analysis of Its Potential to Disrupt Conventional Agri-Food Systems”, International Journal of Sociology of Agriculture and Food, 23(3):67-76.
13) Rapor sunumları Yeni çıkan önemli raporlar, öğretim üyesi ve öğrenciler tarafından sunulmak üzere birlikte seçilecektir.
14) Dönem konularının tekrarı ve ödev teslimi

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar:
Mills, C.W. (1959). “Appendix: On Intellectual Craftsmanship” in the Sociological Imagination. Oxford: Oxford University Press. Pp. 195-227.

Bourdieu, P. (1999). “Understanding” in Bourdieu P. et al ed. the Weight of the World: Suffering in Contemporary Society. Stanford: Stanford University Press. Pp.607-629.


*Hillyard, S. (2007). “A Problem in Search of Discipline” in S. Hillyard (eds), the Sociology of Rural Life, Oxford and New York, Berg, 2007. Pp 6-26.

Lobao,L. (2007). “Rural Sociology” in C.D. Bryant and D.L. Peck (eds) 21st Century Sociology: A Reference Handbook, Thousand Oaks: SAGE Publication, 2007. Pp 265-275.

Borras Jr., S.M. (2009). “Agrarian Change and Peasant Studies: Changes, Continuities, and Challenges- an Introduction”, the Journal of Peasant Studies, 36(1): 5-31.



*Bernstein, H. (2010). “Introduction: the Political Economy of Agrarian Change”, “Production and Productivity” “Origins and Early Development of Capitalism” in Class Dynamics of Agrarian Change. Halifax, Winnipeg, Sterling: Fernwood Publishing, Kumarian Press. Pp. 1-37.

Keyder, Ç. (1987). “Before Capitalist Incorporation” in State and Class in Turkey, A Study in Capitalist Development, London and New York: Verso. Pp 7-25.


*Keyder, Ç. (1993). “Petty Commodity Production in Agriculture” in P. Stirling (eds) Culture and Economy: Changes in Turkish Village. Cambridgeshire: the Eothen Press. Pp 171-187.

Köymen, O. (1999) “Cumhuriyet Döneminde Tarımsal Yapı ve Tarım Politikaları” in Oya Baydar (eds) 75. Yılda Köylerden Şehirlere, Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı Yayınları: İstanbul. Pp 1-30.

*Keyder, Ç. (1983). “Paths of Rural Transformation in Turkey,”, Journal of Peasant Studies, 11(1): 34-49

Boran, B. (1999) “Toplumsal Yapı Araştırmaları: İki Köy Çeşidinin Mukayeseli Tetkiki” in Oya Baydar (eds) 75. Yılda Köylerden Şehirlere, Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı Yayınları: İstanbul. Pp 141-150.

Kıray, M. (1999) “Sosyo-Ekonomik Hayatın Değişen Düzeni: Dört Köyün Monografik Karşılaştırılması” Oya Baydar (eds) 75. Yılda Köylerden Şehirlere, Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı Yayınları: İstanbul. Pp 151-162.


*Aydın, Z. (2010) “Neo-Liberal Transformation of Turkish Agriculture,” Journal of Agrarian Change, 10:2, 149-187.

Keyder, Ç. and Z. Yenal, (2011) “Agrarian Change under Globalization: Markets and Insecurity in Turkish Agriculture,” Journal of Agrarian Change, 11(1): 60–86.
Karakılıç, İ.Z. (2021). “Social Memory of the Greek-Turkish Population Exchange in Daily Life: A Case Study of a Tobacco-Producing Village in Turkey”, Sociologia Ruralis, 61(4):96-115.

*Gülçubuk, B. and N. Aluftekin (2006), “Impact of International Agricultural Policies on Rural Poverty in Turkey”, International Business and Economics Research Journal, 5(1): 9-18.

Öztürk, M. (2012). “Turkey’s Experience”, “Conclusion on Agriculture, Rural Life and Poverty in Turkey During the Age of Neo-Liberalism” in M. Öztürk, Agriculture, Peasantry and Poverty in Turkey in the Neo-Liberal Age, Wageningen: Wageningen Academic Publishers. Pp 179-205.

*Yenal D. and Z. Yenal. (1993). “The Changing World Food Order: The Case of Turkey,” New Perspectives on Turkey, 9: 20-46.

Koç, M., MacRea R., Mougeot, L.J.A. and J. Welsh (1999). “Introduction: Food Security is a Global Concern” in Koç, M., MacRea R., Mougeot, L.J.A. and J. Welsh ed. For Hunger-Proof Cities, Ottowa: International Development Research Center. 1-11.

Blay-Palmer, A. and B. Donald (2008). “Food Fear: Making Connections” in A. Blay-Palmer ed. Food Fears: From Industrial to Sustainable Food Systems. Hampshire: Ashgate. Pp:1-11.

*FAO (2018). Sustainable Food Systems, Concept and Frameworks. FAO. Pp 1-8.

Blay-Palmer, A. and B. Donald (2008). “Growing Distance: the Separation of Farmers, Ecologies and Eaters” and “Creating Mutual Food Systems” in A. Blay-Palmer ed. Food Fears: From Industrial to Sustainable Food Systems. Hampshire: Ashgate. Pp:61-87 and 133-155.

*Mougeot, L.J.A. (2005). “Introduction” in Mougeot, L.J.A. ed. Agropolis. Ottowa: International Development Research Center. Pp.1-31.

Davidson, D.J. (2017). “Is Urban Agriculture a Game Changer or Window Dressing? A Critical Analysis of Its Potential to Disrupt Conventional Agri-Food Systems”, International Journal of Sociology of Agriculture and Food, 23(3):67-76.


Diğer Kaynaklar: Additional readings will be announced.

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ödev 10 % 40
Sunum 1 % 10
Ara Sınavlar 1 % 20
Final 1 % 30
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 70
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 30
Toplam % 100

AKTS / İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışması 14 3 42
Sunum / Seminer 1 6 6
Proje 1 20 20
Ödevler 10 1 10
Ara Sınavlar 1 10 10
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 132

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Klasik ve güncel başlıca sosyoloji perspektiflerini öğrenmek ve karşılaştırmak ve bunların hepsini sosyal durumların analizine uygulamak. 3
2) Yerel ve küresel ölçekte, sosyolojik ve antropolojik bilginin kurulmasında temel metodolojik yaklaşımları belirlemek 2
3) Sosyal bilimlerde istatistik alanında edinilmiş, teorik ve uygulamalı bilginin kullanılmasını sağlamak 1
4) Sosyolojiye katkıda bulunacak diğer disiplinlere ait temel bilginin alınması (psikoloji, tarih, siyaset bilimi, iletişim ve edebiyat ) ve bu bilgiyi sosyolojik sürecin analiz edilmesinde kullanabilmek 3
5) Sosyolojik verilerin toplanmasında, yorumlanmasında ve yayınlanmasında bilimsel ve etik prensiplere ilişkin bilgi sahibi olmak, bu prensipleri uygulayabilmek; ve aynı zamanda bu verinin uzmanlar ve ilgili kişilerle etkili iletişim yetenekleri ile nasıl paylaşılacağı becerisini geliştirme 3
6) Kalitatif ve kantitatif analizler için, bilgisayar programlarını kullanarak sosyolojik bilgiyi analiz etme ve yayımlama yeteneği geliştirmek ve bu alandaki yeni gelişmeleri takip etme tutumu geliştirmek 2
7) Kent ve kır sosyolojisi ve demografi; siyaset sosyolojisi; toplumsal cinsiyet sosyolojisi; beden sosyolojisi; görsel sosyoloji; iş sosyolojisi; din sosyolojisi; bilgi sosyolojisi ve suç sosyolojisi ile ilgili teorileri tanımlamak ve bu teoriler hakkında bilgi sahibi olmak 4
8) Felsefi ve tarihi bakış açısına göre sosyolojinin bilimsel bir disiplin olarak nasıl konumlandığı bilgisine sahip olmak 1
9) Türk toplumundaki sosyal konular üzerine farkındalık sahibi olmak, bu konulara eleştirel yaklaşabilmek ve Türk sosyologlarının çalışmaları hakkında bilgi sahibi olmak ve bu bilgileri aktarabilmek 3
10) Sosyal konular ve küresel sosyal süreçler üzerine farkındalık sahibi olmak ve sosyolojik analizleri kalkınma ve sosyal sorumluluk projelerine uygulamak. 3
11) Bireysel veya takım üyesi olarak, sosyolojinin çeşitli alanları için araştırma sorusu belirleme, araştırma projesi üretme ve tamamlanmış yazılı rapor hazırlama kabiliyetine sahip olmak 2
12) Sosyoloji alanında kazanılmış bilginin lise derecesine aktarabilmek 1