BESLENME VE DİYETETİK (İNGİLİZCE)
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
NTD3105 Toplumda Beslenme Durumunun Saptanması Güz 3 0 3 5

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: English
Dersin Türü: Must Course
Dersin Seviyesi: LİSANS
Dersin Veriliş Şekli:
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi CAN ERGÜN
Opsiyonel Program Bileşenleri: YOK
Dersin Amacı: Bu dersin amacı toplumdaki farklı grupların sağlık ve beslenme durumlarının değerlendirilmesidir. Genel popülasyon ile bu gruptan ayrılan özel grupların (gebeler, emzikliler, okul çağı çocukları vb.) beslenme ve sağlık durumlarının değerlendirilmesinde kullanılan yöntemler detaylı olarak tartışılacaktır.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
"Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Bu dersin sonunda öğrenciler;"
"Bireylerin ve grupların beslenme durumlarını değerlendirir.
Beslenme durumunun değerlendirilmesinde farklı yöntemler kullanır.
Doğrudan ve dolaylı yöntemler arasındaki farkları açıklar.
Beslenme durumu ve sağlık arasındaki ilişkileri tanımlar."

Dersin İçeriği

Beslenme durumunun saptanmasında kullanılan doğrudan ve dolaylı yöntemler, Antropometrik ölçümler, biyokimya, biyofizik, klinik muayene, diyet araştırmaları, beslenme durumunu etkileyen ekolojik faktörler, beslenme ile ilişkili sağlık istatistikleri bu dersin içeriğini oluşturmaktadır. Bu ders son derece önemli bir meslek dersi olduğu için %70 derse devam zorunluluğu sıkı bir şekilde takip edilecektir.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Toplum beslenmesi YOK
2) Beslenme epidemiyolojisi ve tıbbi istatistiksel veriler YOK
3) " Beslenme durumunun saptanması yöntemleri genel sınıflama (direkt ve indirekt yöntemler)" YOK
4) Antropometrik ölçümler-1 YOK
5) Antropometrik ölçümler-2 YOK
6) Klinik belirtiler YOK
7) " Sağlık öyküsü, biyokimyasal ve laboratuar yöntemleri" YOK
8) ARA SINAV YOK
9) " Beslenmenin değerlendirilmesi, besin tüketimlerinin saptanması" YOK
10) Beslenme durumunun saptanmasında indirekt yöntemler YOK
11) Enerji Harcanmasının Saptanması YOK
12) Beslenme durumunun saptanmasına yönelik pratik uygulamalar- antropometrik ölçümler YOK
13) Beslenme durumunun saptanmasına yönelik pratik uygulamalar- beslenmenin değerlendirilmesi YOK
14) " Besin tüketim araştırmaları ve sonuçları" YOK

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Öğretim üyesi tarafından dağıtılacaktır.
Diğer Kaynaklar: "Gibson RS “Principles of nutritional assessment”. 2nd Edition. Oxford University Press
Gail C. Frank “Community Nutrition - Applying Epidemiology to contemporary practice”. Jones and Bartlett Publishers
Değerlendirme Sistemi"

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

AKTS / İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ara Sınavlar 1 40 40
Final 1 60 60
Toplam İş Yükü 100

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak. 2
2) Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak. 2
3) Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek. 3
4) Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak. 4
5) Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak. 4
6) En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. 4
7) Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. 4
8) Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek. 4
9) Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. 4
10) Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak. 4
11) Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak. 4
12) Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek. 5