TIBBİ LABORATUVAR TEKNİKLERİ (TÜRKÇE) | |||||
Önlisans | TYYÇ: 5. Düzey | QF-EHEA: Kısa Düzey | EQF-LLL: 5. Düzey |
Ders Kodu | Ders Adı | Yarıyıl | Teorik | Pratik | Kredi | AKTS |
TLT1010 | Biyokimya | Bahar | 2 | 2 | 3 | 8 |
Öğretim Dili: | Türkçe |
Dersin Türü: | Must Course |
Dersin Seviyesi: | ÖNLİSANS |
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü: | Öğ.Gör. ZEYNEP GÜL |
Dersi Veren(ler): |
Arş.Gör. BESTENUR YALÇIN Öğ.Gör. ZEYNEP GÜL |
Dersin Amacı: | Hastalık biyokimyasını öğrenmek |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; 1) Suyun moleküler yapısını anlamak 2) Tampon seçimini tanımlamak 3) Protein ve aminoasitleri tanımlamak 4) Proteinlerin moleküler yapısını tanımlamak 5) Protein, miyoglobin ve hemoglobinin fonksiyonel çeşitliliğini anlamak 6) Protein saflaştırması için genel bir taslağın açıklanması ve teknikleri açıklama 7) Enzim katalizi ve inhibisyonunu anlamak 8) Dünyadaki en bol biyomoleküllerin tanımlanması , kabonhidratlar 9) Karbonhidrat metabolizmasının tartışılması 10) Metabolik yolakların farklı tiplerinin ve ATP oluşumunun açıklanması 11) Lipidlerin anlaşılması 12) Lipid metabolizmasının tartışılması 13) DNA ve RNA yapısının açıklanması |
Biyokimyaya giriş ve Hücre, Üriner sistem ve İdrar oluşumu, İdrarın mikroskobik, makroskobik ve kimyasal analizi, Proteinler ve protein analizleri, Karbonhidratlar ve Karbonhidrat analizleri, Enzimler ve enzim analizleri, Lipidler ve lipid analizleri, Nükleik asitler ve tümör markerlarının analizi, Hormonlar, Hormon analizleri, Vitaminler ve vitamin analizleri, Mineraller, BOS Analizi , Ejakulat sıvı analizi, Gaita analizi. |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Hücre | Yok |
2) | Hücrenin Transpor Aktivitesi | Yok |
3) | Proteinler Ve Metabolizması | Yok |
4) | Protein Analiz Uygulaması | Yok |
5) | Albumin, Fibrinojen ve İmmünoglobulinler (IgG, IgA, IgM, IgD, IgE) | Yok |
6) | Karbonhidratlar ve Metabolizması | Yok |
7) | Glikoz Testleri (Açlık, Tokluk, OGTT), İnsülin direnci, Antikorları, HOMA | Yok |
8) | Enzimler | Yok |
9) | Karaciğer Enzim Testleri | Yok |
10) | Lipidler | Yok |
11) | Lipid Paneli | Yok |
12) | Hormonlar ve analizleri | Yok |
13) | Mineraller | Yok |
14) | Vitaminler | Yok |
Ders Notları / Kitaplar: | Sağlık Bilimleri İçin Biyokimya, Doç.Dr.Serdal ÖĞÜT, Kongre Kitabevi, Klinik Biyokimya El Kitabı, Prof. Dr. İdris Mehmetoğlu, Nobel Tıp Kitabevi https://www.mustafaaltinisik.org.uk/ |
Diğer Kaynaklar: |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ara Sınavlar | 1 | % 45 |
Final | 1 | % 55 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 45 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 55 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 3 | 42 |
Laboratuvar | 14 | 2 | 28 |
Uygulama | 9 | 1 | 9 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 5 | 70 |
Ödevler | 1 | 14 | 14 |
Ara Sınavlar | 1 | 13 | 13 |
Final | 1 | 13 | 13 |
Toplam İş Yükü | 189 |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Tıbbi laboratuara özgü tıbbi terim ve terminolojiye hakim olabilmek | 5 |
2) | Tıbbi laboratuarın her alanındaki testleri ilgili testlerin analizlerini yapabilecek bilgiye sahip olmak | 5 |
3) | İnsan vücudunun metabolizması ve çalışma prensibi hakkında hakkında bilgi sahibi olmak ve tıbbi laboratuarın her alanındaki testler ve sonuçları ile metabolizma arasındaki ilişkiyi kurabilecek bilgiyi ve düşünsel yapıyı kazanmak | 5 |
4) | Analiz öncesi hazırlık işlemlerini yapabilmek ve sonrasında dezenfeksiyon ile sterilizasyon tekniklerini uygulayabilme | 5 |
5) | Testlerin uygulaması sırasında oluşan hataları ayıklamak ve oluşan sorunları giderebilmek | 5 |
6) | Mesleki yetki ve sorumluluklarına sahip olmak | 5 |
7) | Mesleki etik kurallar çerçevesinde laboratuar çalışmalarını düzgün ve uygun şekilde yapabilmek | 5 |
8) | Tarihi ve sosyal değerlere saygılı, sağlık hizmetlerinin uygun şekilde yürütülebilmesi açısından sağlık personeli ve hasta ile etkili iletişimi kurabilen, gerektiğinde sağlık personeli ile takım çalışmasını yapabilen sorumluluk bilincine sahip olabilmek | 5 |
9) | Hayat boyu yeni bilgilere ve değişimlere açık bir birey olabilme ve ülke ve dünyada değişen teknolojik gelişmelere ayak uydurabilme kabiliyetinin gelişmesi | 5 |