TIBBİ LABORATUVAR TEKNİKLERİ (TÜRKÇE)
Önlisans TYYÇ: 5. Düzey QF-EHEA: Kısa Düzey EQF-LLL: 5. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
TLT1010 Biyokimya Bahar 2 2 3 8

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: Türkçe
Dersin Türü: Must Course
Dersin Seviyesi: ÖNLİSANS
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Öğ.Gör. ZEYNEP GÜL
Dersi Veren(ler): Arş.Gör. BESTENUR YALÇIN
Öğ.Gör. ZEYNEP GÜL
Dersin Amacı: Hastalık biyokimyasını öğrenmek

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Suyun moleküler yapısını anlamak
2) Tampon seçimini tanımlamak
3) Protein ve aminoasitleri tanımlamak
4) Proteinlerin moleküler yapısını tanımlamak
5) Protein, miyoglobin ve hemoglobinin fonksiyonel çeşitliliğini anlamak
6) Protein saflaştırması için genel bir taslağın açıklanması ve teknikleri açıklama
7) Enzim katalizi ve inhibisyonunu anlamak
8) Dünyadaki en bol biyomoleküllerin tanımlanması , kabonhidratlar
9) Karbonhidrat metabolizmasının tartışılması
10) Metabolik yolakların farklı tiplerinin ve ATP oluşumunun açıklanması
11) Lipidlerin anlaşılması
12) Lipid metabolizmasının tartışılması
13) DNA ve RNA yapısının açıklanması

Dersin İçeriği

Biyokimyaya giriş ve Hücre, Üriner sistem ve İdrar oluşumu, İdrarın mikroskobik, makroskobik ve kimyasal analizi, Proteinler ve protein analizleri, Karbonhidratlar ve Karbonhidrat analizleri, Enzimler ve enzim analizleri, Lipidler ve lipid analizleri, Nükleik asitler ve tümör markerlarının analizi, Hormonlar, Hormon analizleri, Vitaminler ve vitamin analizleri, Mineraller, BOS Analizi , Ejakulat sıvı analizi, Gaita analizi.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Hücre Yok
2) Hücrenin Transpor Aktivitesi Yok
3) Proteinler Ve Metabolizması Yok
4) Protein Analiz Uygulaması Yok
5) Albumin, Fibrinojen ve İmmünoglobulinler (IgG, IgA, IgM, IgD, IgE) Yok
6) Karbonhidratlar ve Metabolizması Yok
7) Glikoz Testleri (Açlık, Tokluk, OGTT), İnsülin direnci, Antikorları, HOMA Yok
8) Enzimler Yok
9) Karaciğer Enzim Testleri Yok
10) Lipidler Yok
11) Lipid Paneli Yok
12) Hormonlar ve analizleri Yok
13) Mineraller Yok
14) Vitaminler Yok

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Sağlık Bilimleri İçin Biyokimya, Doç.Dr.Serdal ÖĞÜT, Kongre Kitabevi, Klinik Biyokimya El Kitabı, Prof. Dr. İdris Mehmetoğlu, Nobel Tıp Kitabevi
https://www.mustafaaltinisik.org.uk/
Diğer Kaynaklar:

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 45
Final 1 % 55
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 45
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 55
Toplam % 100

AKTS / İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 14 3 42
Laboratuvar 14 2 28
Uygulama 9 1 9
Sınıf Dışı Ders Çalışması 14 5 70
Ödevler 1 14 14
Ara Sınavlar 1 13 13
Final 1 13 13
Toplam İş Yükü 189

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Tıbbi laboratuara özgü tıbbi terim ve terminolojiye hakim olabilmek 5
2) Tıbbi laboratuarın her alanındaki testleri ilgili testlerin analizlerini yapabilecek bilgiye sahip olmak 5
3) İnsan vücudunun metabolizması ve çalışma prensibi hakkında hakkında bilgi sahibi olmak ve tıbbi laboratuarın her alanındaki testler ve sonuçları ile metabolizma arasındaki ilişkiyi kurabilecek bilgiyi ve düşünsel yapıyı kazanmak 5
4) Analiz öncesi hazırlık işlemlerini yapabilmek ve sonrasında dezenfeksiyon ile sterilizasyon tekniklerini uygulayabilme 5
5) Testlerin uygulaması sırasında oluşan hataları ayıklamak ve oluşan sorunları giderebilmek 5
6) Mesleki yetki ve sorumluluklarına sahip olmak 5
7) Mesleki etik kurallar çerçevesinde laboratuar çalışmalarını düzgün ve uygun şekilde yapabilmek 5
8) Tarihi ve sosyal değerlere saygılı, sağlık hizmetlerinin uygun şekilde yürütülebilmesi açısından sağlık personeli ve hasta ile etkili iletişimi kurabilen, gerektiğinde sağlık personeli ile takım çalışmasını yapabilen sorumluluk bilincine sahip olabilmek 5
9) Hayat boyu yeni bilgilere ve değişimlere açık bir birey olabilme ve ülke ve dünyada değişen teknolojik gelişmelere ayak uydurabilme kabiliyetinin gelişmesi 5