IB4613 The New Trends and Techniques in International Trade FinanceBahçeşehir ÜniversitesiAkademik Programlar YAZILIM MÜHENDİSLİĞİÖğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal YeterliliklerBologna Komisyonu
YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
IB4613 Uluslararası Ticaret Finansındaki Yeni Trendler ve Teknikler Güz 3 0 3 6
Bu katalog bilgi amaçlıdır, dersin açılma durumu, ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir.

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: İngilizce
Dersin Türü: Non-Departmental Elective
Dersin Seviyesi: LİSANS
Dersin Veriliş Şekli:
Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. ELA ÜNLER
Dersi Veren(ler): Öğ.Gör. SELDA EKE
Dersin Amacı: Finansal hizmetler sektörü ,imalat sanayi ya da dış ticaret endüstrisinde çalışmayı planlayan öğrencilere ana hatlarıyla ticaret finansmanında yer alan bazı kavramlar ile kullanılan finansal enstrümanlar hakkında risk yönetimi bakış açısı ile bilgi vermek ve ticaret finansmanı pazarlarının değişen çehresini kavrayıp değerlendirebilmelerine olanak sağlayacak şekilde yeni ve güncel bilgileri kazandımak

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1.Uluslararası ticarette şirketlerin karşılaştığı temel riskler hakkında bilgi sahibi olur , özellikle şirketlerde kredi riskinin nasıl yönetilmesi gerektiğini kavrayabilirler.
2.Temel ticaret finansmanı kavramlarını öğrenir , şirketlerin finansal gereksinimlerinin karşılanması bakımından bankaların ticaret finansmanındaki rolü hakkında bilgi sahibi olabilirler.
3. Ticaret finansmanı piyasaları hakkında genel bir anlayışa sahip olur , farklı finansal kuruluşların ürünlerini öğrenebilirler .
4. Şirketlerin ticari faaliyetlerinin sürdürülmesinde , işletme sermayesi finansman ihtiyaçlarının karşılanmasında bankacılık ürünlerinden ne şekilde yararlanabileceklerini kavrayabilirler .
5. Uluslararası ticarette, teslimle ilgili riskleri yönetmek bakımından , teslim şekillerinin önemini kavrayabilirler.
6. Uluslararası ticaretin yürütülmesinde kullanılan farklı ödeme yöntemlerinin taraflara ne şekilde risk yüklediğini anlayarak bu riskin yönetilmesine ilişkin bilgi sahibi olabilirler.
7. Uluslararası ticaretin yürütülmesinde kullanılan farklı ödeme yöntemlerinin şirketlerin kredi riskini yönetmek bakımından ve finansman elde etmek açısından ne şekilde kullanıldığını kavrayabilirler.
8.Banka finansmanın yanında diğer alternatif finansman yöntemleri hakkında bilgi sahibi olabilirler.
9. Uluslararası ticari faaliyetlerin yürütülmesinde sigortanın rol ve önemini kavrayıp özellikle şirketlerin karşılaşabileceği kredi riskinin sigorta ( ihracat kredi sigortası ) ile ne şekilde yönetilebileceğini öğrenir ve ilgili piyasalar hakkında bilgi sahibi olabilirler .
10. Geleneksel ticaret finansmanından tedarik zinciri finansmanına yönelim ihtiyacının neden olduğu konusunda yorum yapabilir, temel ürünler konusunda bilgi sahibi olabilirler.
11. Ticaret finansmanı çözümlerini öğrenerek ticari faaliyetler üzerinden öğrendiklerini uygulama becerisi edinirler .
12. Görüşlerini paylaşma konusunda ilgili mecra tekniklerini ( zoom, teams vb ) etkin kullanarak ve sunumlar yoluyla derste veya ders içi paylaşım ortamlarında ( çevrim içi tartışma grupları ) öğretim görevlisi ve arkadaşlarıyla aktif bir şekilde işbirliği içerisinde çalışmayı öğrenebilirler .

Dersin İçeriği

Giriş : Risk yönetimi bakış açısıyla dünya ticaretindeki gelişmeler
Uluslararası ticarette karşılaşılan çeşitli riskler ve bir kavram olarak ticaretin finansmanı: Ürünle ilgili riskler, üretimle ilgili riskler , taşımacılık riskleri, ticari ve poitik riskler, faaliyet riskleri, finansal riskler ( piyasa riski, kredi riski ve likidite riski )
Yükleme öncesi ve yükleme sonrası riskler ve finansman ihtiyaçları
İşletme sermayesi finansmanı ve ticaretin finansmanı "
Teslim şekilleri ve uluslararası ticarette kullanılan belgeler :Başlıca teslim şekilleri , ticarette kullanılan belgeler ve bir ödeme aracı olarak poliçe
Ödeme şekilleri : Açık hesap ( mal mukabili ), vesaik tahsil ( vesaik mukabili ) ve Akreditif
Garanti ve kefalet işlemleri : Başlıca garanti çeşitleri ( ödeme garantileri ve performans garantileri )
Standby akreditif
Ticaretin finansmanında kullanılan garantiler
Surety
Vaka çalışmaları ve uygulamalar "
Vize
Kredi sigortası : İhracat kredi sigortası
Özel sektör ve kamu sektörü uygulamaları ve ürünleri
İhracat kredi sigortası kuruluşları ( ECAs)
Yatırım riskleri ( Politik risk sigortası )
Uygulama ve vaka çalışması "
Alternatif Finansman Teknikleri I : Tedarikçi kredileri
Tedarikçi kredisinin finansmanı
Fatura iskontosu
İhracat faktoringi , Alıcı kredileri"
Alternatif Finansman Teknikleri II : Forfaiting
Uluslararası Kiralama( Leasing ), Sınırötesi leasing ve İhracat leasingi "
Tedarik Zinciri Finansmanı : Tedarik Zincirinin tanımı ve riskler
Banka Ödeme Yükümlülüğü (BPO)"
Yapılandırılmış Finansman : Alacak finansmanı ve geleneksel ödeme araçları
Varlığa Dayalı Menkul Kıymetleştirme ( ABS)
Emtea Finansmanı"
Döviz Riski Yönetimi :Spot ve Vadeli İşlemler
Futures İşlemleri ve Piyasaları"
Döviz Riski Yönetimi :Futures
Opsiyon İşlemleri"
Ders içeriğinin değerlendirilmesi, vaka ve uygulamalar

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) 1) Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik ile ilgili yönetim, işletme, ticaret ve ekonomi konularında bilgi sahibi kılmak; işletme ve yönetim ile ilgili sorunları çözecek şekilde bu teorik ve uygulamalı bilgileri kullanabilmek.
2) 2) Uluslararası ticarette karşılaşılan çeşitli riskler ve bir kavram olarak ticaretin finansmanı: Ürünle ilgili riskler, üretimle ilgili riskler , taşımacılık riskleri, ticari ve poitik riskler, faaliyet riskleri, finansal riskler ( piyasa riski, kredi riski ve likidite riski ) Yükleme öncesi ve yükleme sonrası riskler ve finansman ihtiyaçları, İşletme sermayesi finansmanı ve ticaretin finansmanı
3) 3)Teslim şekilleri ve uluslararası ticarette kullanılan belgeler :Başlıca teslim şekilleri , ticarette kullanılan belgeler ve bir ödeme aracı olarak poliçe
4) 4) Ödeme şekilleri : Açık hesap ( mal mukabili ), vesaik tahsil ( vesaik mukabili ) ve Akreditif
5) 5)Garanti ve kefalet işlemleri : Başlıca garanti çeşitleri ( ödeme garantileri ve performans garantileri ) Standby akreditif,Ticaretin finansmanında kullanılan garantiler,Surety,Vaka çalışmaları ve uygulamalar
6) 6) Ara sınav
7) 7)Kredi sigortası : İhracat kredi sigortası Özel sektör ve kamu sektörü uygulamaları ve ürünleri İhracat kredi sigortası kuruluşları ( ECAs) Yatırım riskleri ( Politik risk sigortası ) Uygulama ve vaka çalışması "
8) 8)Alternatif Finansman Teknikleri I : Tedarikçi kredileri Tedarikçi kredisinin finansmanı Fatura iskontosu İhracat faktoringi , Alıcı kredileri"
9) 9) "Ticaret finansmanı alternatifleri II: Forfaiting Uluslararası kiralama, sınır ötesi kiralama, ihracat leasingi
10) 10)Tedarik Zinciri Finansmanı : Tedarik Zincirinin tanımı ve riskler Banka Ödeme Yükümlülüğü (BPO)"
11) 11) "Yapılandırılmış ticaret finansmanı: Alacak finansı vs geleneksel ödeme araçları Varlığa dayalı menkulleştirme (ABS) Emtia finansmanı
12) 12)Döviz Riski Yönetimi :Spot ve Vadeli İşlemler Futures İşlemleri ve Piyasaları"
13) 13) Currency risk management :Futures Option contracts
14) 14) Ders içeriğinin değerlendirilmesi, vaka ve uygulamalar

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: The Handbook of International Trade and Finance, The Complete Guide for International Sales, Finance, Shipping and Administration by Anders Grath,Dec.28,2013
Diğer Kaynaklar:

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Devam 14 % 0
Sunum 1 % 40
Ara Sınavlar 1 % 20
Final 1 % 40
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 60
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 40
Toplam % 100

AKTS / İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 14 3 42
Uygulama 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışması 1 30 30
Ara Sınavlar 1 20 20
Final 14 1 14
Toplam İş Yükü 148

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Karmaşık mühendislik problemlerine yönelik yazılım proje, süreç ve ürünlerine ait fonksiyonel ve fonksiyonel olmayan özellikleri tanımlayabilmek.
2) Karmaşık mühendislik problemlerinde yazılım mimarisi, bileşenleri, ara yüzleri ve sisteme ait diğer alt bileşenleri tasarlayabilmek.
3) Kodlama, doğrulama, sınama ve hata ayıklama konularını da içerecek şekilde karmaşık yazılım sistemleri geliştirebilmek.
4) Karmaşık mühendislik problemlerinde yazılımı, programın davranışlarını beklenen sonuçlara göre sınayarak doğrulayabilmek.
5) Karmaşık yazılım sistemlerinin çalışması sırasında, çalışma ortamının değişmesi, yeni kullanıcı istekleri ve yazılım hatalarının ortaya çıkması ile meydana gelen bakım faaliyetlerine yönelik işlemleri yapabilmek.
6) Karmaşık yazılım sistemlerinde yapılan değişiklikleri izleyebilmek ve kontrol edebilmek, entegrasyonunu sağlayabilmek, yeni sürümlerini sistematik olarak planlayabilmek ve riskleri yönetebilmek.
7) Disiplin içi ve disiplinler arası takımlarda görev alarak karmaşık yazılım sistemleri yaşam süreçlerini tanımlayabilmek, değerlendirebilmek, ölçebilmek, yönetebilmek ve uygulayabilmek.
8) Karmaşık mühendislik problemlerinde gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında yazılım gereksinimlerini toplama, yazılımı tasarlama, geliştirme, sınama, bakımını yapma konularındaki çeşitli araçları ve yöntemleri kullanabilmek.
9) Temel kalite metrikler tanımlayabilmek, yazılım yaşam döngüsü süreçlerini uygulayabilmek, yazılım kalitesini ölçebilmek, kalite model karakteristiklerini tanımlayabilmek, standartları uygulayabilmek ve bunları karmaşık yazılım sistemlerini analiz etmekte, tasarlamakta, geliştirmekte, doğrulamakta ve sınamakta kullanabilmek.
10) Yazılım mühendisliği ile ortak sınırlara sahip olan matematik, fen bilimleri, bilgisayar mühendisliği, endüstri mühendisliği, sistem mühendisliği, ekonomi, yönetim ve sürdürülebilir kalkınma gibi diğer disiplinler hakkında teknik bilgi kazanabilmek ve bunlar aracılığıyla yenilikçi fikirleri karmaşık mühendislik problemlerinde ve girişimcilik faaliyetlerinde kullanabilmek.
11) Yazılım mühendisliği kültürü ve etik anlayışını kavrayabilmek ve bunları yazılım mühendisliğinde uygulayabilecek temel bilgilere sahip olmak, meslek hayatı boyunca gerekli teknik becerileri öğrenip başarıyla uygulayabilmek.
12) Yabancı dil ve Türkçe kullanarak etkin rapor yazabilmek ve yazılı raporları anlayabilmek, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilmek, etkin sunum yapabilmek, açık ve anlaşılır talimat verebilmek ve alabilmek.
13) Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları ile mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları hakkında bilgi sahibi olmak.