HEMŞİRELİK (TÜRKÇE)
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
MBG3001 Biyoteknoloji Güz
3 0 3 8
Bu katalog bilgi amaçlıdır, dersin açılma durumu, ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir.

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: English
Dersin Türü: Non-Departmental Elective
Dersin Seviyesi: LİSANS
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi EMİNE KANDEMİŞ
Opsiyonel Program Bileşenleri: Bulunmuyor.
Dersin Amacı: Bu ders biyoteknoloji alanına giriş niteliğindedir. Biyoteknolojinin sağlık, gıda, sanayi, çevre ve enerji alanlarında kullanımı ile ilgili örneklerin tartışılması hedeflenmektedir.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1.Biyoteknoloji alanını tanır.
2.Biyoteknolojide kullanılan yöntemleri tanımlar.
3.Biyoteknolojinin uygulama alanlarını tanır.
4.Biyoteknoloji alanında disiplinlerarsı çalışmayı tartışır.
5.Biyoteknolojideki düzenlemeleri (yönetmelik) tartışır.
6.Biyoteknoloji ile birlikte yükselen etik endişeleri ayırt eder.

Dersin İçeriği

Ders, biyoteknolojide kullanılan teknikleri ve uygulama alanlarını içermektedir.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Biyoteknoloji Çağı Okuma
2) Genler ve Genomlar Okuma
3) Rekombinant DNA Teknolojisi ve "Omiks" Teknolojisi Okuma
4) Ürün olarak proteinler Okuma
5) Mikrobiyal Biyoteknolojinin uygulamaları Okuma
6) Bitki (tarımsal) Biyoteknolojisinin uygulamaları Okuma
7) Hayvan Biyoteknolojisinin uygulamaları I Okuma
8) Hayvan Biyoteknolojisinin uygulamaları II Okuma
9) Biyoteknolojinin Adli Tıptaki uygulamaları Okuma
10) Çevre Biyoteknolojisinin uygulamaları Okuma
11) Biyoteknolojide su ve denize ait uygulamalar Okuma
12) Tıbbi Biyoteknolojinin uygulamaları Okuma
13) Biyoteknoloji ve düzenlemeler (yönetmelikler) Okuma
14) Etik ve Biyoteknoloji Okuma

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Ders notları haftalık olarak verilecektir.
Course notes will be supplied weekly.

Diğer Kaynaklar: Introduction to Biotechnology, William J. Thieman and Michael A. Palladino, International Edition, 3/e, Pearson Education Inc., 2013. (ISBN 13: 978-0-321-81892-8)

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Devam 1 % 5
Sunum 1 % 20
Ara Sınavlar 1 % 25
Final 1 % 50
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 50
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 50
Toplam % 100

AKTS / İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışması 14 5 70
Sunum / Seminer 1 2 2
Ara Sınavlar 1 17 17
Final 1 19 19
Toplam İş Yükü 150

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Sağlık bakımı alanında kuramsal ve kanıta dayalı uygulamalar doğrultusunda, bütüncül bir anlayışla hemşirelik bakımını planlamak ve değerlendirmek.
2) Hemşirelik uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmak.
3) Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak.
4) Sağlığın korunması, geliştirilmesi ve bakımda Hemşirelik model/kuramlarını kulanmak.
5) Toplumsal sorumluluk bilinci ile, interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak.
6) Birey, aile ve toplumun sağlık eğitim gereksinimlerine yönelik eğitim ve danışmanlık becerisine sahip olmak.
7) Toplumun sağlık sorunlarına duyarlı olmak ve çözüm önerileri üretebilmek.
8) Hemşirelik uygulamalarında kişilerarası ve kültürlerarası iletişim becerilerini etkili kullanabilmek.
9) Hemşirelik uygulama ve araştırmalarında bilişim ve bakım teknolojilerini kullanabilmek.
10) Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak.
11) En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek.
12) Sağlık hizmetleri ve hemşirelik mesleğinin gelişimine katkı sağlayacak etkinliklerde sorumluluk almak ve öncülük etmek.