Hafta |
Konu |
Ön Hazırlık |
1) |
Temel tanımlamalar ve kavramlar. doku kültürü laboratuarı, gerekli cihaz ve malzeme |
|
2) |
Aseptik teknikler |
|
3) |
Hayvan doku kültürü besiyerleri |
|
4) |
Primer hücre kültürleri ve hücre hatlarının sürdürülmesi |
|
5) |
Laminar akış kabini kullanımı, CO2 inkübatörü kullanımı, hücre kültür odasının düzenlenmesi |
|
6) |
Hücre kültüründe genel teknikler: Hücre tiplerinin tanımlanması, ekim koşulları I |
|
7) |
Hücre kültüründe genel teknikler: Hücre tiplerinin tanımlanması, ekim koşulları II |
|
8) |
Hücre sayım yöntemleri, ekim ve kültüre alma |
|
9) |
Hcre hazırlama, hücre dondurma ve çözme |
|
10) |
Hücre canlılığının tespiti: MTT yöntem |
|
11) |
Hücre canlılığının tespiti: Trypan blue ile boyama |
|
12) |
Hücre ölümünün belirlenmesi: PI boyama |
|
13) |
Hücrelerde gerçekleşen çeşitli metabolik olayların belirlenmesi I |
|
14) |
Hücrelerde gerçekleşen çeşitli metabolik olayların belirlenmesi II |
|
|
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi |
Katkı Payı |
1) |
Sağlık Kurumları Yöneticiliği rol ve işlevlerini yerine getirmek için gerekli kuramsal ve uygulama bilgilerine sahip olmak. |
3 |
2) |
Yönetim uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek; ilgili yasa, yönetmelik, mevzuat ve mesleki etik kuralları öğrenmek ve uygulamak. |
3 |
3) |
Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. |
3 |
4) |
Sağlık Kurumları Yöneticiliği alanındaki yönetim fonksiyonları süreçlerini (yönetim ve organizasyon, halkla ilişkiler, insan kaynakları, maliyet muhasebesi, pazarlama) tanımlamak. |
2 |
5) |
Toplumsal sorumululuk bilinci ile, interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. |
2 |
6) |
Birey, aile ve toplumun sağlık eğitim gereksinimlerine yönelik eğitim ve projeler planlama becerisine sahip olmak. |
2 |
7) |
Toplumun tüm sorunlarına duyarlı olmak ve çözüm önerileri üretebilmek. |
2 |
8) |
Güncel, etkin iletişim becerilerini kullanabilmek; diğer meslek grupları ile işbirliği içinde ekip üyesi olarak sorumluluk almak. |
2 |
9) |
Sağlık sistemleri konusunda ve sağlık bilişimi alanında ulusal ve ulusararası kapsamda araştırma, planlama ve uygulama becerisi kazanmak. |
2 |
10) |
Sağlık ve yönetim alanında veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak. |
2 |
11) |
En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. |
2 |
12) |
Çağdaş ve profesyonel kimliği ile meslektaşlarına rol model ve yaşadığı topluma örnek olmak. |
2 |