Hafta |
Konu |
Ön Hazırlık |
1) |
Temel tanımlamalar ve kavramlar. doku kültürü laboratuarı, gerekli cihaz ve malzeme |
|
2) |
Aseptik teknikler |
|
3) |
Hayvan doku kültürü besiyerleri |
|
4) |
Primer hücre kültürleri ve hücre hatlarının sürdürülmesi |
|
5) |
Laminar akış kabini kullanımı, CO2 inkübatörü kullanımı, hücre kültür odasının düzenlenmesi |
|
6) |
Hücre kültüründe genel teknikler: Hücre tiplerinin tanımlanması, ekim koşulları I |
|
7) |
Hücre kültüründe genel teknikler: Hücre tiplerinin tanımlanması, ekim koşulları II |
|
8) |
Hücre sayım yöntemleri, ekim ve kültüre alma |
|
9) |
Hcre hazırlama, hücre dondurma ve çözme |
|
10) |
Hücre canlılığının tespiti: MTT yöntem |
|
11) |
Hücre canlılığının tespiti: Trypan blue ile boyama |
|
12) |
Hücre ölümünün belirlenmesi: PI boyama |
|
13) |
Hücrelerde gerçekleşen çeşitli metabolik olayların belirlenmesi I |
|
14) |
Hücrelerde gerçekleşen çeşitli metabolik olayların belirlenmesi II |
|
|
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi |
Katkı Payı |
1) |
Sağlık bakımı alanında kuramsal ve kanıta dayalı uygulamalar doğrultusunda, bütüncül bir anlayışla hemşirelik bakımını planlamak ve değerlendirmek. |
|
2) |
Hemşirelik uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmak. |
|
3) |
Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. |
|
4) |
Sağlığın korunması, geliştirilmesi ve bakımda Hemşirelik model/kuramlarını kulanmak. |
|
5) |
Toplumsal sorumluluk bilinci ile, interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. |
|
6) |
Birey, aile ve toplumun sağlık eğitim gereksinimlerine yönelik eğitim ve danışmanlık becerisine sahip olmak. |
|
7) |
Toplumun sağlık sorunlarına duyarlı olmak ve çözüm önerileri üretebilmek. |
|
8) |
Hemşirelik uygulamalarında kişilerarası ve kültürlerarası iletişim becerilerini etkili kullanabilmek. |
|
9) |
Hemşirelik uygulama ve araştırmalarında bilişim ve bakım teknolojilerini kullanabilmek. |
|
10) |
Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak. |
|
11) |
En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. |
|
12) |
Sağlık hizmetleri ve hemşirelik mesleğinin gelişimine katkı sağlayacak etkinliklerde sorumluluk almak ve öncülük etmek. |
|