LOJİSTİK YÖNETİMİ | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu | Ders Adı | Yarıyıl | Teorik | Pratik | Kredi | AKTS |
MBG4064 | Hayvan Doku Kültürü | Güz | 3 | 0 | 3 | 6 |
Bu katalog bilgi amaçlıdır, dersin açılma durumu, ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir. |
Öğretim Dili: | English |
Dersin Türü: | Non-Departmental Elective |
Dersin Seviyesi: | LİSANS |
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü: | Dr. Öğr. Üyesi ELIZABETH HEMOND |
Dersin Amacı: | Ders kapsamında hayvan doku kültürü yöntemlerinin öğrenilmesi ve uygulanması, fluoresan mikroskobu, ELIZA okuyucu gibi tekniklerin uygulanması amaçlanmaktadır. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; 1. Aseptik ve kontrollü koşullarda hücre canlılığının sağlanması 2. Hücre kültürü prensiplerini bilmek ve uygulamak 3. Hücre kültürü ortamı gereksinimlerini ayırt edebilmek 4. Hücre canlılığını nicel ve nitel yollarla tespit edebilmek 5. Hücre ölümünü nicel ve nitel yollarla tespit edebilmek 6. Hücre metabolik faaliyetlerini floresan mikroskobu yardımı ile belirleyebilmek |
Ders kapsamında hayvan doku kültürü yöntemlerinin öğrenilmesi ve uygulanması, fluoresan mikroskobu, ELIZA okuyucu gibi tekniklerin uygulanması amaçlanmaktadır. |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Temel tanımlamalar ve kavramlar. doku kültürü laboratuarı, gerekli cihaz ve malzeme | |
2) | Aseptik teknikler | |
3) | Hayvan doku kültürü besiyerleri | |
4) | Primer hücre kültürleri ve hücre hatlarının sürdürülmesi | |
5) | Laminar akış kabini kullanımı, CO2 inkübatörü kullanımı, hücre kültür odasının düzenlenmesi | |
6) | Hücre kültüründe genel teknikler: Hücre tiplerinin tanımlanması, ekim koşulları I | |
7) | Hücre kültüründe genel teknikler: Hücre tiplerinin tanımlanması, ekim koşulları II | |
8) | Hücre sayım yöntemleri, ekim ve kültüre alma | |
9) | Hcre hazırlama, hücre dondurma ve çözme | |
10) | Hücre canlılığının tespiti: MTT yöntem | |
11) | Hücre canlılığının tespiti: Trypan blue ile boyama | |
12) | Hücre ölümünün belirlenmesi: PI boyama | |
13) | Hücrelerde gerçekleşen çeşitli metabolik olayların belirlenmesi I | |
14) | Hücrelerde gerçekleşen çeşitli metabolik olayların belirlenmesi II |
Ders Notları / Kitaplar: | Course notes will be provided |
Diğer Kaynaklar: | Culture of Animal Cells, A manual of basic technique, R. Ian FRESHNEY |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Devam | 10 | % 5 |
Ödev | 1 | % 10 |
Ara Sınavlar | 1 | % 35 |
Final | 1 | % 50 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 50 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 50 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 8 | 112 |
Ara Sınavlar | 1 | 2 | 2 |
Final | 1 | 2 | 2 |
Toplam İş Yükü | 158 |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Sorun tespit etmek ve doğru soruları sorabilmek | |
2) | Problem çözme becerisine sahip olmak ve bunun için gerekli analitik yaklaşımları geliştirebilmek | |
3) | İş süreçlerini ayıt edebilmek ve süreç tasarlama, planlama ve uygulama bilgisine sahip olmak. | |
4) | Lojistik yönetimi alanında gerekli bilgi ve iletişim teknolojileri araçlarını kullanmak. | |
5) | Lojistik kavramının bileşenlerini ayırt edebilme, ve uyum halinde bir bütün oluşturmasının önemini anlamak. | |
6) | İş hayatında üretkenliği artırmaya yönelik gereksinimlerin farkında olmnak | |
7) | Karmaşık durumlar karşısında yenilikçi ve yaratıcı düşünce yapısına sahip olmak | 4 |
8) | Hem yerel hem uluslararası boyutta düşünce ve davranış geliştirebilmek | |
9) | Küreselleşme ve Lojistik Yönetimi arasındaki çift yönlü etkileşimi anlamak ve verimli bir yönetim için kullanmak. | |
10) | En az bir yabancı dili akademik ve günlük iletişimde kullanabilmek | 2 |
11) | İş etiğinin önemini kavramak, iş etiğini akademik dünyanın ve iş hayatının temel ögesi olarak uygulamak |