AMELİYATHANE HİZMETLERİ (TÜRKÇE)
Önlisans TYYÇ: 5. Düzey QF-EHEA: Kısa Düzey EQF-LLL: 5. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
TLT1003 Mikrobiyoloji I Güz 1 2 2 5

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: Türkçe
Dersin Türü: Must Course
Dersin Seviyesi: ÖNLİSANS
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Öğ.Gör. ZEYNEP GÜL
Dersi Veren(ler): Öğ.Gör. FURKAN GÖZEL
Opsiyonel Program Bileşenleri: Laboratuvar
Dersin Amacı: Bu dersin amacı mikrobiyolojinin tanımı, mikroorganizmaların özellikleri ve mikrobiyoloji laboratuvarında kullanılan alet ve yöntemleri öğrenmektir.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler
1)Vücudun normal florasını tanımlar ve parazit mikroorganizma özelliklerini açıklar.
2)Mikrobiyolojik preparat hazırlar ve boyama yöntemleri yapar.
3)Mikroorganizma üretme ortamlarını hazırlar ve özelliklerini açıklar.

Dersin İçeriği

Mikrobiyoloji'nin tanımı ve tarihçesi, mikroorganizma grupları ve özellikleri, mikrobiyoloji laboratuvarında kullanılan aletler, boyama yöntemleri, ekim yöntemleri

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1)
1) Mikrobiyolojiye giriş ve tarihçesi Yok
2) Mikroorganizmaların Genel Özellikleri Yok
3) Mikroorganizmaların Sınıflandırılması Yok
4) Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon Yok
5) Mikroorganizmalarda Beslenme ve Gelişme Koşulları I
6) Mikroorganizmalarda Beslenme ve Gelişme Koşulları II
7) Vize
8) Mikroorganizmalarda Çoğalma ve Gelişmenin Kontrol Altına Alınması
9) Virüslerin Yapısı ve Genel Özellikleri
10) Mantarların Yapısı ve Genel Özellikleri
11) Parazit Yapısı ve Genel Özellikleri Yok
12) Antibiyotikler ve Mikroorganizmalar Üzerine Etkileri Yok
13) Mikrobiyal Genetiğe Giriş Yok
14) İmmünoloji ve Normal Flora Yok

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: 1. Dr.Öğr.Üyesi Derya Doğanay, Ecz.Müzeyyen Aydın, Pratik Mikrobiyoloji Ve Uygulamaları, İstanbul Tıp Kitapevleri, 2023.
2. Lippincott Illustrated Reviews, Mikrobiyoloji, William A. Strohl, Harriet Rouse, Bruce D. Fisher, Richard A,
Harvey, Pamela C. Champe (eds), çeviri editörü: Özdem Anğ, Nobel Kitabevi, 2017.
3. Doç.Dr. Mustafa Altındiş, Hemşireler İçin Mikrobiyoloji, Nobel Tip Kitabevi, 2009.
4. Murray PR, Rosenthal KS, Pfaller MA. Medical microbiology. 6th ed. Philadelphia: Mosby/Elsevier; 2009
5. Özgüven T. Tıbbi Mikrobiyoloji ve İmmünoloji. Güneş Tıp Kitabevi, 2008.
6. Çotuk, A. Genel Mikrobiyoloji Laboratuvar Yöntemleri. Nobel Tıp Kitabevleri. 2003.
7. Ders Notları.
Diğer Kaynaklar: 1. Dr.Öğr.Üyesi Derya Doğanay, Ecz.Müzeyyen Aydın, Pratik Mikrobiyoloji Ve Uygulamaları, İstanbul Tıp Kitapevleri, 2023.
2. Lippincott Illustrated Reviews, Mikrobiyoloji, William A. Strohl, Harriet Rouse, Bruce D. Fisher, Richard A,
Harvey, Pamela C. Champe (eds), çeviri editörü: Özdem Anğ, Nobel Kitabevi, 2017.
3. Doç.Dr. Mustafa Altındiş, Hemşireler İçin Mikrobiyoloji, Nobel Tip Kitabevi, 2009.
4. Murray PR, Rosenthal KS, Pfaller MA. Medical microbiology. 6th ed. Philadelphia: Mosby/Elsevier; 2009
5. Özgüven T. Tıbbi Mikrobiyoloji ve İmmünoloji. Güneş Tıp Kitabevi, 2008.
6. Çotuk, A. Genel Mikrobiyoloji Laboratuvar Yöntemleri. Nobel Tıp Kitabevleri. 2003.
7. Ders Notları.

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Küçük Sınavlar 1 % 20
Ödev 1 % 0
Ara Sınavlar 1 % 30
Final 1 % 50
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 50
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 50
Toplam % 100

AKTS / İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 13 1 13
Laboratuvar 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışması 11 5 55
Ödevler 5 3 15
Küçük Sınavlar 2 5 10
Ara Sınavlar 1 2 2
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 125

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Teorik alan bilgilerini uygulamada kullanabilme 3
2) Alan terminolojisini etkin kullanabilme 3
3) Alanıyla ilgili temel mesleki yasal mevzuata uygun davranabilme 1
4) Alanıyla ilgili konularda bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme, mesleki bilgilerini yazılı, sözlü/sözsüz iletişim yoluyla aktarabilme 1
5) Toplumsal, bilimsel, kültürel ve mesleki etik değerleri ifade edebilme 1
6) Kalite yönetimi ve süreçlerine uygun davranıp bu süreçlere katılabilme 2
7) Alanı ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri yaşam boyu öğrenme bilinciyle güncelleyip kendini kişisel ve mesleki olarak geliştirebilme 4
8) Alanıyla ilgili temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanabilme, verileri yorumlayıp değerlendirebilme ve olası sorunları tanımlayıp çözümleyebilme 2
9) Gelişen teknolojiye bağlı olarak değişen teknikleri uygulayabilme, yeni araç ve cihazları kullanabilme 1
10) Ameliyat odasını cerrahi işlem için hazırlayabilme 1
11) Hastanın ameliyat odasına alınmasına ve ameliyat sonrası nakline yardımcı olabilme 1
12) Ameliyathane Hizmetleri alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olabilme. 3