İLERİ OYUNCULUK (TÜRKÇE, TEZLİ)
Yüksek Lisans TYYÇ: 7. Düzey QF-EHEA: 2. Düzey EQF-LLL: 7. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
IOY5971 Sahne Dili Güz 3 0 3 8
Bu katalog bilgi amaçlıdır, dersin açılma durumu, ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir.

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: Türkçe
Dersin Türü: Departmental Elective
Dersin Seviyesi: LİSANSÜSTÜ
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Doç. Dr. SENEM CEVHER
Dersin Amacı: Bu derste, Ileri Oyunculuk Bölümü öğrencileri, sahne dilinin temel ilkelerini, kuramsal ve uygulamalı çalışmalarla yaparlar. Bu çalışmalardaki öncelikli hedef öğrencilere farklı bakış açıları kazandırmaktır. Bu bakış açıları doğrultusunda, oyun metinlerine yeni yaklaşımların nasıl getirilebileceği ve bu yaklaşımların atölye çalışmaları ile sahneye nasıl taşınabileceği araştırılır.
Dram sanatının temelini oluşturan ‘’ çatışma’’ kavramı üzerinde durulur. Temel çatışma biçimleri uygulamalı çalışmalarla sahne üzerinde oluşturulur. Alan ve alan oluşturma çalışmaları ile çatışmaların yerleştirilebileceği alan araştırmaları yapılır. Oluşturulan alanlara çatışmalar yerleştirilir. Bu çalışmalar üzerinden verili metinlere geçilir. ‘’Oyun metinleri sahneleme teknikleri aracılığıyla sahneye nasıl uygulanır?’’ sorusuna cevaplar aranır.
Konsantrasyon, dikkat, kontak, iletişim, tanıma, tanışma, güven, takım ruhu, rahatlama, vb. çalışmaları yapılır.
Öğrencilerin, profesyonel hayatları boyunca kullanacakları: ısınma, esneklik, solunum ve tınlatıcı egzersizleri, setler haline getirilip, öğretilir.
Oyun oynama kapasiteleri farklı oyunlar tanıtılıp, oynatılarak ve çocuk oyunları ile desteklenerek arttırılır.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1-Sahne dilinin temellerini ve oyun metinlerine farklı yaklaşımlar geliştirmeyi öğrenir.
2-Dramatik çatışma kavramını ve sahne üzerinde alan oluşturma çalışmalarını deneyimler.
3-Oyun metinlerini sahneleme teknikleriyle sahneye uygulamayı öğrenir.
4-Konsantrasyon, iletişim, güven gibi temel oyunculuk becerilerinin geliştirilmesi hdeflenir.
5-Isınma, esneklik egzersizleri ve oyun oynama kapasitesinin arttırılması hedeflenir.

Dersin İçeriği

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Hamlet metni üzerinden temel işçilik çalışmalarının öğretilmesi Isınma setlerinin öğretilmesi. Tanıma ve tanışma çalışmaları. Oyunlar kurarak, oyun oynama kapasitelerinin araştırılması
2) Hamlet metni üzerinden temel işçilik çalışmalarının sahneye uygulanması. Isınma setlerinin geliştirilmesi. Tanıma ve tanışma çalışmalarının geliştirilmesi. Oyunlar kurarak, oyun oynama kapasitelerinin araştırılması.
3) Hamlet metnine, ‘Sıcak Sandalye’ de yaklaşmak. Sahneye çıktıları uygulamak. Isınma setlerinin geliştirilmesi. Tanıma ve tanışma çalışmalarının geliştirilmesi. Oyunlar kurarak, oyun oynama kapasitelerinin araştırılması.
4) Hamlet metninin sahneye uygulanması Serbest parça seçimi ve sahne seçimlerinin yapılması.
5) Seçilen metinlerin çalışılması. Isınma setlerinin geliştirilmesi ve yeni setlerin eklenmesi. Monologlu setlerin çalışmalara katılması. Çalışmalar sırasında oluşturulan durumların içine monologların katılması. Temel çatışma biçimleri çalışmaları.
6) Parçaların; eylem grafiklerinin oluşturulması. Eylem araştırmaları. Isınma setlerinin geliştirilmesi ve yeni setlerin eklenmesi. Monologlu setlerin çalışmalara katılması. Çalışmalar sırasında oluşturulan durumların içine monologların katılması. Temel çatışma biçimleri çalışmaları.
7) Karakterlerin eylemleri ile çatışma alanlarına yerleştirilmesi. Isınma setlerinin geliştirilmesi ve yeni setlerin eklenmesi. Temel çatışma biçimleri çalışmaları. Alan oluşturma çalışmaları. Belirgin karakterler oluşturma çalışmaları.
8) Ara sınav
9) Karakterin verili alanlara ve eylemlere uyumlanması. Isınma setlerinin geliştirilmesi ve yeni setlerin eklenmesi. Temel çatışma biçimleri çalışmaları. Alan oluşturma çalışmaları. Belirgin karakterler oluşturma çalışmaları.
10) Karakter, eylem, text ve alan uyumlanması çalışmaları. Isınma setlerinin geliştirilmesi ve yeni setlerin eklenmesi. Temel çatışma biçimleri çalışmaları. Alan oluşturma çalışmaları. Belirgin karakterler oluşturma çalışmaları.
11) Temel, oyunculuk parametrelerinin uygulanması için yeni parça seçimleri ve serbest çalışmalar. Isınma setlerinin geliştirilmesi ve yeni setlerin eklenmesi. Temel çatışma biçimleri çalışmaları. Alan oluşturma çalışmaları. Belirgin karakterler oluşturma çalışmaları. Verili metinlerin çalışmalara katılması. Oyun metinlerinin doğaçlama teknikleri aracılığıyla sahneye uygulanması konusunda çalışmalar.
12) Verili metinlerin sahneye uygulanması ve parametrelerin oluşturulması. Isınma setlerinin geliştirilmesi ve yeni setlerin eklenmesi. Temel çatışma biçimleri çalışmaları. Alan oluşturma çalışmaları. Belirgin karakterler oluşturma çalışmaları. Verili metinlerin çalışmalara katılması. Oyun metinlerinin doğaçlama teknikleri aracılığıyla sahneye uygulanması konusunda çalışmalar.
13) Parça uygulamalarının değerlendirilmesi. Oyunculuk skorlarının değerlendirilmesi ve geri besleme. Isınma setlerinin geliştirilmesi ve yeni setlerin eklenmesi. Temel çatışma biçimleri çalışmaları. Alan oluşturma çalışmaları. Belirgin karakterler oluşturma çalışmaları. Verili metinlerin çalışmalara katılması. Oyun metinlerinin doğaçlama teknikleri aracılığıyla sahneye uygulanması konusunda çalışmalar.
14) 14 hafta boyunca yapılan çalışmalarla ilgili karşılıklı geri besleme, değerlendirme. Final sınavı iççin içerik belirlenmesi. Exploration of the Concept of Conflict and Its Spatial Manifestations, Enabling the Creation of a Play Space. Development of Characters Compatible with These Spaces. Ability to Convey Texts.

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar:
Diğer Kaynaklar: George Tohmpson İnsanın Özü
George Tohmpson Aiskhylos ve Atina
Konstantin Stanislavski Bir Aktör Hazırlanıyor
Konstantin Stanislavski Bir Karakter Yaratmak
Peter Brook Boş Alan
Peter Brook Açık Kapı
Niyazi Berkes Türkiye’de Çağdaşlaşma
Antonin Artaud Tiyatro ve İkizi
Jerzy Grotovsky Yoksul Tiyatro
Augusto Boal Ezilenlerin Tiyatrosu
Kerem Karaboğa Oyunculuk Sanatında Yöntem ve Paradoks
Ayşın Candan Yirminci Yüzyılda Öncü Tiyatro
Michael Chekov Oyuncuya
Martin Esslin Dram Sanatının Alanı
Patrice Pavis Gösterimlerin Çözümlenmesi
Eugenio Barba/Nicola Savaresse Oyuncunun Gizli Sanatı

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Devam 1 % 30
Ara Sınavlar 1 % 30
Final 1 % 40
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 60
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 40
Toplam % 100

AKTS / İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışması 10 6 60
Ara Sınavlar 1 48 48
Final 1 50 50
Toplam İş Yükü 200

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı