EĞİTİM TEKNOLOJİSİ (İNGİLİZCE, TEZSİZ)
Yüksek Lisans TYYÇ: 7. Düzey QF-EHEA: 2. Düzey EQF-LLL: 7. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
EDT6102 Eğitim Araştırmalarında Nitel Yöntemler Güz 3 0 3 9
Bu katalog bilgi amaçlıdır, dersin açılma durumu, ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir.

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: English
Dersin Türü: Departmental Elective
Dersin Seviyesi: LİSANSÜSTÜ
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi SEZİN EŞFER ÖNDÜNÇ
Dersi Veren(ler): Prof. Dr. KENAN DİKİLİTAŞ
Doç. Dr. MEHMET SENCER ÇORLU
Opsiyonel Program Bileşenleri: Yok
Dersin Amacı: Bu dersin amacı eğitim bilimleri alanında nitel araştırma kurgulamaya yönelik bilgi, beceri ve bakış açısını öğrencilere kazandırmaktır. Diğer bir deyişle, nitel araştırmaların felsefi ve kuramsal temellerini bir nitel araştırma sürecinde neler yapılacağını aktarmaktır. Bu kapsamda öğrencilerin nitel araştırma sürecini uygulamalı olarak tecrübe etmeleri, verileri nitel araştırma standartlarına göre analiz etmeleri ve çalışmalarını raporlaştırmaları amaçlanmaktadır.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1. Nitel araştırma yaklaşımlarının felsefi ve kuramsal temellerini anlayarak, uygun yöntemleri seçme ve uygulama becerisi kazanırsınız.

2. Görüşme, odak grup görüşmesi, gözlem ve doküman analizi gibi veri toplama tekniklerini uygun araştırma tasarımı içinde etkili bir şekilde kullanma becerisi geliştirirsiniz.

3. İçerik analizi, tematik analiz ve betimsel analiz gibi yöntemleri kullanarak nitel verileri sistematik ve bilimsel standartlara uygun şekilde analiz edebilme yetkinliği elde edersiniz.

4. Araştırma sorularına uygun bir nitel araştırma tasarlama, veri toplama süreçlerini organize etme ve bu süreçleri etik kurallar çerçevesinde yürütme becerisi kazanırsınız.

5. Araştırma bulgularınızı akademik standartlara uygun şekilde raporlaştırma ve yazılı olarak etkili bir biçimde ifade etme becerisi edinirsiniz.

6. Bulgularınızı akademik toplantılarda, konferanslarda veya seminerlerde etkili bir şekilde sunma ve bilimsel tartışmalara katkıda bulunma yeteneği geliştirirsiniz.

7. Nitel araştırmalarda etik kuralları anlama ve bu kurallara uygun hareket etme becerisi kazanırsınız.

8. Nitel araştırma bulgularınızı mevcut literatür bağlamında yorumlama, araştırma sonuçlarını bilimsel tartışmalara entegre etme ve eleştirel düşünme becerisi edinirsiniz.

9. Araştırma sürecinde ortaya çıkabilecek metodolojik, etik ve pratik zorlukları tanımlama, çözüm yolları geliştirme ve alternatif yaklaşımlar üretme becerisi geliştirirsiniz.

10. Nitel araştırma süreçlerinde kullanılan yöntem, araç ve teknikleri eleştirel bir bakış açısıyla analiz etme ve geliştirme yetkinliği kazanırsınız.

11. Nitel araştırma sürecinde işbirliği içinde çalışma, akademik tartışmalara katılma ve disiplinlerarası iletişim kurma becerisi edinirsiniz.

Dersin İçeriği

Bilim felsefesi, Nitel Yaklaşım, Nitel araştırma yöntemleri, Nitel araştırma tasarımı, veri toplama teknikleri: görüşmeler, odak grup görüşmeleri, gözlem, döküman inceleme, veri analizi teknikleri: içerik analizi, tematik analiz, betimsel analiz, geçerlik ve güvenirlik, nitel araştırma etiği.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: -
Diğer Kaynaklar: -

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Toplam %
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 0
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI %
Toplam %

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, aynı veya farklı bir alanda bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme.
1) Alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme ve öğrenmesini yönlendirebilme.
2) Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetleyebilme ve bu değerleri öğretebilme.
2) Alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrayabilme.
3) Alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilme.
3) Alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilme ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilme.
4) Alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanabilme.
4) Alanında edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlayabilme ve yeni bilgiler oluşturabilme.
5) Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak çözümleyebilme.
5) Alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme.
6) Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni stratejik yaklaşımlar geliştirebilme ve sorumluluk alarak çözüm üretebilme.
6) Alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilme.
7) Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla incelemeyebilme, geliştirebilme ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçebilme.
7) Alanı ile ilgili sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapabilme.