BESLENME VE DİYETETİK (TÜRKÇE) | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu | Ders Adı | Yarıyıl | Teorik | Pratik | Kredi | AKTS |
LOG4743 | Lojistik Yönetiminde Bilişim Sistemleri | Bahar Güz |
3 | 0 | 3 | 7 |
Bu katalog bilgi amaçlıdır, dersin açılma durumu, ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir. |
Öğretim Dili: | İngilizce |
Dersin Türü: | Non-Departmental Elective |
Dersin Seviyesi: | LİSANS |
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü: | Prof. Dr. YAVUZ GÜNALAY |
Dersi Veren(ler): |
Dr. Öğr. Üyesi LEVENT AKSOY Prof. Dr. İPEK ALTINBAŞAK FARİNA |
Opsiyonel Program Bileşenleri: | UE yardımcı kaynak materyali |
Dersin Amacı: | Bu ders modern iş ortamında Yönetim Bilgi Sistemleri temel kavramlarını bir giriş sağlar.Bilgi ve iletişim teknolojilerinde yeni trendleri ve yenilikleri de tartışılmıştır. Öğrenciler bu kurs sırasında yeni bir e-ticaret iş planı / fikir oluşturmak bekleniyor. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; I. Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri (IS / IT) için temel terminoloji aşina olun. II. Lojistik işletmelerinde bilgi sistemlerinin önemi. III. Etik, gizlilik, güvenlik ve bilgi sistemleri arasındaki ilişkiyi görebilmek. IV. Veri, bilgi, bilgi ve veri yönetim sistemleri tanımlamak V. Bir DBMS kullanarak çalışan bir veritabanı oluşturmak. VI. Telekomünikasyon teknolojisi tanımlayabilmek. VII. E-ticaret, e-iş ve yeni iş tanımlayın. VIII. Lojistik süreçleri ile e-ticaret süreçleri ilişkilendirebilrmek. |
Derste temel bilişim sistemleri ve teknolojileri tartışılacak, ayrıca lojistik yönetiminde bilişim sistemleri ve teknolojilerinin önemi üzerinde durulacaktır. |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Bilgi Sistemleri ve Bilgi Teknolojileri nedir? | Web taraması |
2) | Bilgi sistemlerinin stratejik önemi ve yeni iş uygulamaları | Web taraması |
3) | Veri nedir? Veritabanı, yazılım ve donanım uygulamaları | |
4) | Veritabanı yönetim sistemi uygulaması | PC Lab uygulaması |
5) | Ağ yapıları ve telekomünikasyon sistemleri | |
6) | Internet nedir? Internet protokolü nedir? | |
7) | E-Ticaret ve yeni iş modelleri | web taraması |
8) | 3.Nesil ve 4.Nesil uygulamalar | |
9) | Konu tekrarı | |
10) | Lojistik süreçlerinde bilgi sistemlerinin kullanımı | |
11) | Bilgi sistemlerinin karar vermedeki kullanımları | |
12) | Bilgi sistemlerinde etik, bilgi güvenliği ve internet kullanım protokollerinin önemi. | |
13) | Proje sunumları | |
14) | Proje sunumları |
Ders Notları / Kitaplar: | Haag, S. and Cummings, M., Information System Essentials, 3rd Ed. McGraw-Hill, 2009. |
Diğer Kaynaklar: | Introduction to Information Systems, by R. K. Rainer and C. G. Cegielski, Wiley, 2011. |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Uygulama | 1 | % 10 |
Küçük Sınavlar | 6 | % 10 |
Ödev | 1 | % 10 |
Sunum | 1 | % 10 |
Projeler | 1 | % 20 |
Ara Sınavlar | 1 | % 20 |
Final | 1 | % 20 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 60 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 40 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 42 |
Laboratuvar | 1 | 1 |
Uygulama | 2 | 8 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 91 |
Sunum / Seminer | 1 | 1 |
Proje | 7 | 22 |
Ara Sınavlar | 1 | 2 |
Juri | 1 | 2 |
Toplam İş Yükü | 169 |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak. | 2 |
2) | Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek. | 2 |
3) | Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. | 2 |
4) | Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak. | 2 |
5) | Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. | 2 |
6) | Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak. | 2 |
7) | Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek. | 2 |
8) | Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak. | 2 |
9) | Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak. | 2 |
10) | Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak. | 2 |
11) | En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. | 2 |
12) | Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek. | 2 |