SİNEMA VE TELEVİZYON
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
FTV4912 Mezuniyet Projesi II Bahar 2 4 4 10

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: English
Dersin Türü: Must Course
Dersin Seviyesi: LİSANS
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi DENİZ GÜRGEN
Dersi Veren(ler): Prof. Dr. OSMAN KAYA ÖZKARACALAR
Dr. Öğr. Üyesi ELENI VARMAZI
Dr. Öğr. Üyesi DENİZ GÜRGEN
Dr. Öğr. Üyesi ERKAN BÜKER
Opsiyonel Program Bileşenleri: Yok
Dersin Amacı: Bu derste öğrenciler birinci dönem seçtikleri grupta devam ederler. Ve grup danışmanlarıyla birlikte ilk dönem çalışmaya başladıkları mezuniyet projelerini bitirirler.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1. Kısa metraj bir film ve TV dizisi senaryosu yazabilir.
2. Kısa metraj filme ve belgesel filme ait bir sahnenin foto-storyboard'unu hazırlayabilir.
3. Kısa metraj filme ve belgesel filme ait bir sahneyi üretebilir.
4. Çekilen sahneye post-prodüksiyon tekniklerini uygulayabilir.
5. Belirledikleri konuyla ilgili detaylı araştırma yapıp, konuyu derinlemesine inceleyen tez yazabilir.
6. Projelerini jüriye sunarak jüride savunabilecek duruma gelir.

Dersin İçeriği

Bu derste öğrenciler bir kısa film, belgesel film, senaryo ya da tez ortaya koyacaklardır.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) KISA FİLM PROGRAMI Öğrenciler danışmanlarla görüşecekler ve çalışacaklar. BELGESEL FİLM PROGRAMI Öğrenciler danışmanlarla görüşecekler ve çalışacaklar. SENARYO PROGRAMI Öğrenciler danışmanlarla görüşecekler ve çalışacaklar. TEZ PROGRAMI Öğrenciler danışmanlarla görüşecekler ve çalışacaklar.
2) KISA FİLM PROGRAMI Öğrenciler danışmanlarla görüşecekler ve çalışacaklar. BELGESEL FİLM PROGRAMI Öğrenciler danışmanlarla görüşecekler ve çalışacaklar. SENARYO PROGRAMI Öğrenciler danışmanlarla görüşecekler ve çalışacaklar. TEZ PROGRAMI Öğrenciler danışmanlarla görüşecekler ve çalışacaklar.
3) KISA FİLM PROGRAMI Öğrenciler danışmanlarla görüşecekler ve çalışacaklar. BELGESEL FİLM PROGRAMI Öğrenciler danışmanlarla görüşecekler ve çalışacaklar. SENARYO PROGRAMI Öğrenciler danışmanlarla görüşecekler ve çalışacaklar. TEZ PROGRAMI Öğrenciler danışmanlarla görüşecekler ve çalışacaklar.
4) KISA FİLM PROGRAMI Öğrenciler danışmanlarla görüşecekler ve çalışacaklar. BELGESEL FİLM PROGRAMI Öğrenciler danışmanlarla görüşecekler ve çalışacaklar. SENARYO PROGRAMI Öğrenciler danışmanlarla görüşecekler ve çalışacaklar. TEZ PROGRAMI Öğrenciler danışmanlarla görüşecekler ve çalışacaklar.
5) KISA FİLM PROGRAMI Öğrenciler danışmanlarla görüşecekler ve çalışacaklar. BELGESEL FİLM PROGRAMI Öğrenciler danışmanlarla görüşecekler ve çalışacaklar. SENARYO PROGRAMI Öğrenciler danışmanlarla görüşecekler ve çalışacaklar. TEZ PROGRAMI Öğrenciler danışmanlarla görüşecekler ve çalışacaklar.
6) KISA FİLM PROGRAMI Öğrenciler danışmanlarla görüşecekler ve çalışacaklar. BELGESEL FİLM PROGRAMI Öğrenciler danışmanlarla görüşecekler ve çalışacaklar. SENARYO PROGRAMI Öğrenciler danışmanlarla görüşecekler ve çalışacaklar. TEZ PROGRAMI Öğrenciler danışmanlarla görüşecekler ve çalışacaklar.
7) KISA FİLM PROGRAMI Öğrenciler çalışmalarını sunacaklar (beat shhet, photoboard, mekan, oyuncular). BELGESEL FİLM PROGRAMI Öğrenciler çalışmalarını sunacaklar (12dk.kaba kurgu, başlıklar, giriş, hipotez). SENARYO PROGRAMI Öğrenciler çalışmalarını sunacaklar (logline ve sinopsis, karakter biyografileri, ilk 3 act: 30-90 sn.). TEZ PROGRAMI Ana bölümden birinin ilk taslağı
8) KISA FİLM PROGRAMI Öğrenciler danışmanlarla görüşecekler ve çalışacaklar. BELGESEL FİLM PROGRAMI Öğrenciler danışmanlarla görüşecekler ve çalışacaklar. SENARYO PROGRAMI Öğrenciler danışmanlarla görüşecekler ve çalışacaklar. TEZ PROGRAMI Öğrenciler danışmanlarla görüşecekler ve çalışacaklar.
9) KISA FİLM PROGRAMI Öğrenciler danışmanlarla görüşecekler ve çalışacaklar. BELGESEL FİLM PROGRAMI Öğrenciler danışmanlarla görüşecekler ve çalışacaklar. SENARYO PROGRAMI Öğrenciler danışmanlarla görüşecekler ve çalışacaklar. TEZ PROGRAMI Öğrenciler danışmanlarla görüşecekler ve çalışacaklar.
10) KISA FİLM PROGRAMI Öğrenciler danışmanlarla görüşecekler ve çalışacaklar. BELGESEL FİLM PROGRAMI Öğrenciler danışmanlarla görüşecekler ve çalışacaklar. SENARYO PROGRAMI Öğrenciler danışmanlarla görüşecekler ve çalışacaklar. TEZ PROGRAMI Öğrenciler danışmanlarla görüşecekler ve çalışacaklar.
11) KISA FİLM PROGRAMI Öğrenciler danışmanlarla görüşecekler ve çalışacaklar. BELGESEL FİLM PROGRAMI Öğrenciler danışmanlarla görüşecekler ve çalışacaklar. SENARYO PROGRAMI Öğrenciler danışmanlarla görüşecekler ve çalışacaklar. TEZ PROGRAMI Öğrenciler danışmanlarla görüşecekler ve çalışacaklar.
12) KISA FİLM PROGRAMI Öğrenciler danışmanlarla görüşecekler ve çalışacaklar. BELGESEL FİLM PROGRAMI Öğrenciler danışmanlarla görüşecekler ve çalışacaklar. SENARYO PROGRAMI Öğrenciler danışmanlarla görüşecekler ve çalışacaklar. TEZ PROGRAMI Öğrenciler danışmanlarla görüşecekler ve çalışacaklar.
13) KISA FİLM PROGRAMI Öğrenciler danışmanlarla görüşecekler ve çalışacaklar. BELGESEL FİLM PROGRAMI Öğrenciler danışmanlarla görüşecekler ve çalışacaklar. SENARYO PROGRAMI Öğrenciler danışmanlarla görüşecekler ve çalışacaklar. TEZ PROGRAMI Öğrenciler danışmanlarla görüşecekler ve çalışacaklar.
14) KISA FİLM PROGRAMI Öğrenciler danışmanlarla görüşecekler ve çalışacaklar. Final Jürisi: Kurgusu yapılmış film BELGESEL FİLM PROGRAMI Öğrenciler danışmanlarla görüşecekler ve çalışacaklar. Final Jürisi: Kurgusu yapılmış belgesel film SENARYO PROGRAMI Öğrenciler danışmanlarla görüşecekler ve çalışacaklar. Final jürisi: Bitmiş senaryo (90-120 sn.) TEZ PROGRAMI Öğrenciler danışmanlarla görüşecekler ve çalışacaklar. Final jürisi: Tamamlanmış tezin sunumu

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar:
Diğer Kaynaklar:

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Devam 14 % 0
Sunum 5 % 30
Projeler 5 % 30
Final 3 % 40
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 30
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 70
Toplam % 100

AKTS / İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Saati 14 70
Uygulama 14 70
Sınıf Dışı Ders Çalışması 5 5
Sunum / Seminer 5 15
Proje 4 25
Ara Sınavlar 2 40
Final 1 24
Toplam İş Yükü 249

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Dünyayı ve toplumu anlamaya yönelik sosyal bilimlerin ve güzel sanatların kuramsal ve analitik temel kavramlarına ve yöntemlerine aşina olmak
2) Farklı medyalara ve sanat dallarına ilişkin temel bilgilere hâkim 1
3) Sesli-hareketli görüntü mecralarında dünyada ve Türkiye’deki tarihsel birikime ve yeni gelişmelere hâkim 4
4) Dünyada ve Türkiye’deki sesli-hareketli görüntü diline ve estetiğine hâkim 3
5) Kurmaca olan ve olmayan bir sesli hareketli görüntü ürününde kullanılabilecek bir anlatı oluşturabilen 4
6) Çekime hazır bir senaryo yazabilen 5
7) Mevcut bir senaryoyu photoboardlaştırıp, kamera, ışık ve diğer gerekli teçhizatı kullanarak çekimini gerçekleştirebilen 5
8) Çekilmiş görüntüleri dijital ortama aktararak kurgulayabilen ve diğer post-prodüksiyon işlemlerini yapabilen 5
9) Belgesel nitelikli bir sesli-hareketli görüntü ürününü ön hazırlık, çekim, kurgu ve post-prodüksiyon aşamalarıyla birlikte hazırlayabilen 4
10) Televizyon ve radyo mecralarına özgü sesli-hareketli görüntü ürünlerini ön hazırlık, çekim, kurgu ve post-prodüksiyon aşamalarıyla birlikte hazırlayabilen 3
11) Bir sesli-hareketli görüntü ürününü görsel-işitsel dili ve anlatısı açısından anlamlandırabilecek, eleştirel yaklaşabilecek ve bu yaklaşımlarını yazılı olarak ifade edebilecek kültürel ve kuramsal analitik donanıma sahip 5
12) Etik ve toplumsal sorumluluk duygusuna sahip 5