KAMU HUKUKU (TÜRKÇE, TEZLİ)
Yüksek Lisans TYYÇ: 7. Düzey QF-EHEA: 2. Düzey EQF-LLL: 7. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
KHK5205 Temel Hak ve Özgürlükler açısından vergilendirme Güz 3 0 3 8
Bu katalog bilgi amaçlıdır, dersin açılma durumu, ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir.

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: Türkçe
Dersin Türü: Departmental Elective
Dersin Seviyesi: LİSANSÜSTÜ
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. GÜLSEN GÜNEŞ
Dersi Veren(ler): Prof. Dr. GÜLSEN GÜNEŞ
Opsiyonel Program Bileşenleri: Yok
Dersin Amacı: Vergilendirme olgusunun tarihsel süreç içerisinde bireyin temel hak ve özgürlükleri açısından oynadığı rol ve geçirdiği aşamalar saptanarak, vergilendirmeye duyarlı temel hak ve özgürlükler, pozitif hukuk metinlerinin yanısıra yargı organlarının verdiği kararlar özellikle Anayasa Mahkemesi Kararları ışığında eleştirisel olarak ele alınacaktır. Anayasamızdaki vergi ödevine ilişkin ilkelerin ve özellikle verginin yasallığı ilkesinin bu bağlamdaki etkinliği gözden geçirilecektir.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
I. Temel hak ve özgürlüklerin vergilendirmeyle ilişkisini sorgular.
II. Vergilendirme yoluyla temel hak ve özgürlüklere müdahalenin sınırları hakkında bilgi sahibi olur.
III. Vergisel alanda temel hak ve özgürlüklere ilişkin yargı kararlarına erişir, yorumlar ve eleştirir.
IV. Temel hak ve özgürlüklerin korunması bağlamında vergi hukuku alanındaki en alttaki bireysel işlemden en üstteki soyut kurala kadar, sübjektif ve objektif kuralları uluslararası yargı dahil yargı işlevinde denetlettirme bilincini kazanır.

Dersin İçeriği

Ana Çizgileri ile Temel Hak ve Özgürlükler.
Temel Hak ve Özgürlüklere Vergilendirme Yoluyla Müdahale
Temel Hak ve Özgürlüklere Vergilendirme Yoluyla Müdahalenin Şekilsel Koşulları
Vergilendirme Yoluyla Sınırlamanın Kanunla Yapılması
Şekilsel Koşul Olarak Verginin Yasallığı İlkesi
Verginin Yasallığı İlkesinin Boyutları
ARA SINAV
Verginin Yasallığı İlkesinin İstisnaları
Şekilsel Koşul Olarak Vergilendirme Yoluyla Sınırlamanın Anayasa’da Öngörülen Nedenlerle Yapılması

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Genel Olarak Temel Haklar ve Özgürlükler GÜNEŞ, Gülsen. Verginin Yasallığı İlkesi, On İki Levha Yayıncılık, 3.Baskı , İstanbul, 2011.
2) Temel Hak ve Özgürlüklere Vergilendirme Yoluyla Müdahale GÜNEŞ, Gülsen. Verginin Yasallığı İlkesi, On İki Levha Yayıncılık, 3.Baskı, İstanbul, 2011.
3) Temel Hak ve Özgürlüklere Vergilendirme Yoluyla Müdahalenin Şekilsel Koşulları GÜNEŞ, Gülsen. Verginin Yasallığı İlkesi, On İki Levha Yayıncılık, 3.Baskı, İstanbul, 2011.
4) Vergilendirme Yoluyla Sınırlamanın Kanunla Yapılması GÜNEŞ, Gülsen. Verginin Yasallığı İlkesi, On İki Levha Yayıncılık, 3.Baskı, İstanbul, 2011.
5) Şekilsel Koşul Olarak Verginin Yasallığı İlkesi GÜNEŞ, Gülsen. Verginin Yasallığı İlkesi, On İki Levha Yayıncılık, 3.Baskı, İstanbul, 2011.
6) Verginin Yasallığı İlkesinin Boyutları GÜNEŞ, Gülsen. Verginin Yasallığı İlkesi, On İki Levha Yayıncılık, 3.Baskı, İstanbul, 2011.
7) ARA SINAV
8) Verginin Yasallığı İlkesinin İstisnaları GÜNEŞ, Gülsen. Verginin Yasallığı İlkesi, On İki Levha Yayıncılık, 3.Baskı, İstanbul, 2011.
9) Şekilsel Koşul Olarak Vergilendirme Yoluyla Sınırlamanın Anayasa’da Öngörülen Nedenlerle Yapılması GÜNEŞ, Gülsen. Verginin Yasallığı İlkesi, On İki Levha Yayıncılık, 3.Baskı, İstanbul, 2011.
10) Temel Hak ve Özgürlüklere Vergisel Yolla Müdahalenin İçeriksel Koşulları GÜNEŞ, Gülsen. Verginin Yasallığı İlkesi, On İki Levha Yayıncılık, 3.Baskı, İstanbul, 2011.
11) Çeşitli Temel Hak ve Özgürlükler Özelinde Vergisel Müdahelelerin İncelenmesi. (Mülkiyet Hakkı) ve Ödev Sunumları GÜNEŞ, Gülsen. Verginin Yasallığı İlkesi, On İki Levha Yayıncılık, 3.Baskı, İstanbul, 2011.
12) Çeşitli Temel Hak ve Özgürlükler Özelinde Vergisel Müdahelelerin İncelenmesi. (Seyahat Özgürlüğü) ve Ödev Sunumları GÜNEŞ, Gülsen. Verginin Yasallığı İlkesi, On İki Levha Yayıncılık, 3.Baskı, İstanbul, 2011.
13) Çeşitli Temel Hak ve Özgürlükler Özelinde Vergisel Müdahelelerin İncelenmesi. (Haberleşme Özgürlüğü) ve Ödev Sunumları GÜNEŞ, Gülsen. Verginin Yasallığı İlkesi, On İki Levha Yayıncılık, 3.Baskı, İstanbul, 2011.
14) Çeşitli Temel Hak ve Özgürlükler Özelinde Vergisel Müdahelelerin İncelenmesi. (Özel Yaşamın Gizliliği Hakkı) ve Ödev Sunumları GÜNEŞ, Gülsen. Verginin Yasallığı İlkesi, On İki Levha Yayıncılık, 3.Baskı, İstanbul, 2011.

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar:
Diğer Kaynaklar: Verginin Yasallığı İlkesi, Gülsen Güneş, Oniki Levha Yayınları (2011)

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Devam 14 % 0
Ara Sınavlar 1 % 30
Final 1 % 70
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 30
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 70
Toplam % 100

AKTS / İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 13 3 39
Sınıf Dışı Ders Çalışması 13 12 156
Ara Sınavlar 1 3 3
Final 1 3 3
Toplam İş Yükü 201

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) 1) Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, aynı veya farklı bir alanda bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme. 2) Alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrayabilme.
2) 1) Alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilme. 2) Alanında edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlayabilme ve yeni bilgiler oluşturabilme, 3) Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak çözümleyebilme.
3) 1) Alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilme. 2) Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla incelemeyebilme, geliştirebilme ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçebilme.
4) 1) Alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme ve öğrenmesini yönlendirebilme.
5) 1) Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetleyebilme ve bu değerleri öğretebilme. 2) Alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilme ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilme. 3) Alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanabilme.
6) 1) Alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme. 2) Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni stratejik yaklaşımlar geliştirebilme ve sorumluluk alarak çözüm üretebilme. 3) Alanı ile ilgili sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapabilme.