POV4350 Photo Essay and News PhotographyBahçeşehir ÜniversitesiAkademik Programlar YAZILIM MÜHENDİSLİĞİÖğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal YeterliliklerBologna Komisyonu
YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
POV4350 Fotografik Deneme ve Haber Fotoğrafçılığı Güz 2 2 3 5
Bu katalog bilgi amaçlıdır, dersin açılma durumu, ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir.

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: English
Dersin Türü: Non-Departmental Elective
Dersin Seviyesi: LİSANS
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Öğ.Gör. HALUK ÇOBANOĞLU
Dersi Veren(ler): Öğ.Gör. HALUK ÇOBANOĞLU
Opsiyonel Program Bileşenleri: Yok
Dersin Amacı: Bu derste öğrencilerin dergi fotoğraflarına eleştirel düşünceye dayalı ve bilgili bir yaklaşım geliştirmeleri hedeflenmektedir.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1. Haber fotoğrafçılığı ve foto-röportajın temel terimlerini belirler.
2. Dergi fotoğrafçılığına ve yeni medyaya ilişkin kişisel ve pratik bir yaklaşım gösterir.
3. Kişisel bir ses yaratmak için egzersizler yapma. Montaj becerileri ve eşsiz öğeler kullanır.
4. Belgesel fotoğrafına bir genel bakış belirler.
5. Editoryal fotoğraflar çekerken fotoğraf makinesinin tüm ayarlarını ve işlevlerini kullanma becerisi gösterir.
6. Bir fotoğrafçı olarak kişisel bir bakış açısı tasarlar.
7. Uzun vadeli amaçlara odaklanırken kişisel bir tarz oluşturmanın yollarını arar.

Dersin İçeriği

Öğrenciler her hafta tipik bir dergi ödevi ile uğraşacaklar: bir hikaye yaymak için müsvedde okuma, araştırma yapma, konsept belirleme, fotoğraf, baskı, montaj ve sunum. Sınıf, yapılan işleri açık bir şekilde değerlendirecek. Sınıf içi tartışmalar ayrıca ücretler, portfolyo sunumu, iş teslimi gibi konuları da içerecek. Slayt sunumları ve dersler aracılığıyla dergilerin ilk günlerindeki kuruluş amaçlarından günümüzde nasıl işlediklerine kadar dergi tarihini gözdem geçireceğiz. Konuk fotoğrafçılar, fotoğraf editörleri ve sanat yönetmenleri bu alandaki bakış açılarını paylaşacaklar. Ödevler bireysel ihityaçlara, tarzlara ve amaçlara göre oluşturularak öğrencilerin kişisel ve pazarlanabilir bir tarz yaratmasına yardım edecek.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Giriş
2) Bir fotoğraf günlüğü yapma ve fotoğraf makinesi ile günlük çekim yapma. Ödev 1
3) Tam uygunluk. Potfolyo, websitesi, galeri teslimi ve iş dünyası için işlerini uygun hale getirmek. Ödevler üzerine çalışma.
4) Şehir manzarası fotoğraflama. Ödev 2
5) Şimdi ve burada: Mekanın özü. Ödevler üzerine çalışma.
6) Gezi fotoğrafı ve foto-röportaj. Ödev 3
7) Kompozisyon, ekipman, ışık, baskı tarzı ve imgelemde duygusal ağırlık konuları ve fotoğraf ustaları hakkında tartışmalar Ödevler üzerine çalışma.
8) İlk montaj, neden bu kadar önemli? Ödev 4
9) Siyah-Beyaz karşısında renkli fotoğraf. Ödevler üzerine çalışma.
10) Kompozisyon, ekipman, ışık, baskı tarzı ve imgelemde duygusal ağırlık konuları ve fotoğraf ustaları hakkında tartışmalar. Ödev 5
11) Saha gezisi. Ödevler üzerine çalışma.
12) İleri fotoğraf işleme. Ödev 6
13) Ödevlerin sözlü sunumu. Sunum üzerine çalışma.
14) Final sunumları. Final Ödevine Hazırlık

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Wells, L. (2003). The photography reader. London New York: Routledge.
Diğer Kaynaklar: 1. Berger, J. (2008). Ways of seeing. London: Penguin.
2. Janus, E. & Lambert, M. (1998). Veronica's revenge : contemporary perspectives on photography. Switzerland Zurich New York New York City: LAC Scalo Distributed in North America by D.A.P.
3. Stahel, U. (2003). Well, what is photography? : a lecture on photography on the occasion of the 10th anniversary of Fotomuseum Winterthur. Winterthur, Switzerland Zurich: Fotomuseum Winterthur Scalo.
4. Wells, L. (2009). Photography : a critical introduction. London New York: Routledge.

Other resources and artists' books may include:

1. Ara Guler (Ed.Tavlas,Nezih). Fotocep, 2010.
2. Henri Cartier-Bresson. Thames and Hudson Gallimard, 2008.
3. Arabesk. Cobanoğlu,Haluk. Fotografevi, 2007.
4. New York Subway. Cobanoglu, Haluk. YGS, 2003.
5. Camera Work. Stieiglitz, A. Taschen, 2008.

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ödev 6 % 60
Final 1 % 40
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 60
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 40
Toplam % 100

AKTS / İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışması 13 4 52
Ödevler 6 4 24
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 133

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Karmaşık mühendislik problemlerine yönelik yazılım proje, süreç ve ürünlerine ait fonksiyonel ve fonksiyonel olmayan özellikleri tanımlayabilmek.
2) Karmaşık mühendislik problemlerinde yazılım mimarisi, bileşenleri, ara yüzleri ve sisteme ait diğer alt bileşenleri tasarlayabilmek.
3) Kodlama, doğrulama, sınama ve hata ayıklama konularını da içerecek şekilde karmaşık yazılım sistemleri geliştirebilmek.
4) Karmaşık mühendislik problemlerinde yazılımı, programın davranışlarını beklenen sonuçlara göre sınayarak doğrulayabilmek.
5) Karmaşık yazılım sistemlerinin çalışması sırasında, çalışma ortamının değişmesi, yeni kullanıcı istekleri ve yazılım hatalarının ortaya çıkması ile meydana gelen bakım faaliyetlerine yönelik işlemleri yapabilmek.
6) Karmaşık yazılım sistemlerinde yapılan değişiklikleri izleyebilmek ve kontrol edebilmek, entegrasyonunu sağlayabilmek, yeni sürümlerini sistematik olarak planlayabilmek ve riskleri yönetebilmek.
7) Disiplin içi ve disiplinler arası takımlarda görev alarak karmaşık yazılım sistemleri yaşam süreçlerini tanımlayabilmek, değerlendirebilmek, ölçebilmek, yönetebilmek ve uygulayabilmek.
8) Karmaşık mühendislik problemlerinde gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında yazılım gereksinimlerini toplama, yazılımı tasarlama, geliştirme, sınama, bakımını yapma konularındaki çeşitli araçları ve yöntemleri kullanabilmek.
9) Temel kalite metrikler tanımlayabilmek, yazılım yaşam döngüsü süreçlerini uygulayabilmek, yazılım kalitesini ölçebilmek, kalite model karakteristiklerini tanımlayabilmek, standartları uygulayabilmek ve bunları karmaşık yazılım sistemlerini analiz etmekte, tasarlamakta, geliştirmekte, doğrulamakta ve sınamakta kullanabilmek.
10) Yazılım mühendisliği ile ortak sınırlara sahip olan matematik, fen bilimleri, bilgisayar mühendisliği, endüstri mühendisliği, sistem mühendisliği, ekonomi, yönetim ve sürdürülebilir kalkınma gibi diğer disiplinler hakkında teknik bilgi kazanabilmek ve bunlar aracılığıyla yenilikçi fikirleri karmaşık mühendislik problemlerinde ve girişimcilik faaliyetlerinde kullanabilmek.
11) Yazılım mühendisliği kültürü ve etik anlayışını kavrayabilmek ve bunları yazılım mühendisliğinde uygulayabilecek temel bilgilere sahip olmak, meslek hayatı boyunca gerekli teknik becerileri öğrenip başarıyla uygulayabilmek.
12) Yabancı dil ve Türkçe kullanarak etkin rapor yazabilmek ve yazılı raporları anlayabilmek, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilmek, etkin sunum yapabilmek, açık ve anlaşılır talimat verebilmek ve alabilmek.
13) Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları ile mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları hakkında bilgi sahibi olmak.