Hafta |
Konu |
Ön Hazırlık |
1) |
*Öğrencilerin dersin kapsamı, amacı ve hedefleri hakkında bilgilendirilmesi.
* “Tarih” ve “İnkılâp Tarihi”......
|
Ders kitabı ve serbest araştırma |
2) |
* Osmanlı Çağdaşlaşma Tarihine Bakış:
* Osmanlı İmparatorluğu’nda ıslâhatların gerekçesi ve ıslahat geleneği.
(II. Mahmut dönemi dahil)
|
Ders kitabı ve serbest araştırma |
3) |
* “Tanzimat-ı Hayriye” Dönemi |
Ders kitabı ve serbest araştırma |
4) |
"Meşrutiyet" dönemi. |
Ders kitabı ve serbest araştırma |
5) |
* XIX. yy sonları- XX. yy başlarında Osmanlı İmparatorluğu; siyasal- askerî- ekonomik ortam) |
Ders kitabı ve serbest araştırma |
6) |
Birinci Dünya Savaşı ve Osmanlı İmparatorluğu |
Ders kitabı ve serbest araştırma |
7) |
Mondros Mütarekesi ve yürürlüğe girişi.. |
Ders kitabı ve serbest araştırma |
8) |
* Mondros Mütarekesi sonrası dış politika gelişmeleri |
Ders kitabı ve serbest araştırma |
9) |
* Millî Mücadele’ye gidiş. |
Ders kitabı ve serbest araştırma |
10) |
* TÜRK İSTİKLÂL SAVAŞI:
A) Hazırlık Dönemi-I
(Amasya Genelgesi dahil)
|
Ders kitabı ve serbest araştırma |
11) |
TÜRK İSTİKLÂL SAVAŞI: A) Hazırlık Dönemi-II
(Anadolu’da kongreler dönemi)
|
Ders kitabı ve serbest araştırma |
12) |
* TÜRK İSTİKLÂL SAVAŞI: A) Hazırlık Dönemi-III
(Kongreler sonrası gelişmeler ve
Misak-ı Millî) |
Ders kitabı ve serbest araştırma |
13) |
* TÜRK İSTİKLÂL SAVAŞI: A) Hazırlık Dönemi-IV
(Misak-ı Millî sonrası gelişmeler,
İstanbul’un işgali ve sonrası......
|
Ders kitabı ve serbest araştırma |
14) |
TÜRK İSTİKLÂL SAVAŞI: A) Hazırlık Dönemi-V
(TBMM’nin açılışı ve ilk faaliyetleri.)
|
Ders kitabı ve serbest araştırma |
15) |
Final sınavları |
|
16) |
Final Sınavı |
|
Ders Notları / Kitaplar: |
Nuri Yazıcı, Millî Mücadele ve Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi, İstanbul. 2011, Bahçeşehir Üniversitesi Yay. |
Diğer Kaynaklar: |
*Kemal Atatürk, Nutuk 1919-1927, Bugünkü dille yayına hazırlayan: Prof. Dr. Zeynep Korkmaz, Atatürk Araştırmaları Merkezi Yay.Ankara 2004
* Ergun Aybars, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi I, İzmir 1984
* Selâhattin Tansel, Mondros’tan Mudanya’ya I, II, III, IV, İstanbul 1991, M.E.B. yay.
* Peyami Safa, Türk İnkılâbına Bakışlar, Atatürk Araştırma Merkezi Yay. Ankara 1988
* Bernard Lewis, “Modern Türkiye’nin Doğuşu” Çev: Metin Kıratlı, Ankara, 1984
* Salahi R. Sonyel, Osmanlı Ermenileri, Remzi Kitabevi, 2. Basım ,İstanbul 2009
*
* Nuri Yazıcı, Millî Mücadelede (Canik Sancak’ında) Pontosçu Faaliyetler (1918 – 1922), II. baskı, Çizgi yayınevi, Konya 2003
|
|
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi |
Katkı Payı |
1) |
Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak. |
2 |
2) |
Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak. |
4 |
3) |
Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek. |
2 |
4) |
Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak. |
3 |
5) |
Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak. |
4 |
6) |
En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. |
4 |
7) |
Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. |
4 |
8) |
Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek. |
3 |
9) |
Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. |
4 |
10) |
Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak. |
4 |
11) |
Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak. |
5 |
12) |
Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek. |
4 |